Brute kracht met de meerval experts Tobias Stuurman, Thomas Sintobin & Rick Habermehl

07/04/2021
Brute kracht met de meerval experts Tobias Stuurman, Thomas Sintobin & Rick Habermehl

Roofmeister Top Gear, the place to be voor heet-van-de-naald productnieuws. Hier tweemaandelijks alle noviteiten uit de kokers van de meest gerenommeerde roofvismerken. 😉 Dit keer als thema alles over het vissen op meerval.

 

>VANDAAG DEEL II, VRIJDAG JL DEEL I

 

Live meerval stalken

1 April, aan het begin van de gesloten tijd, kwam onderstaande video online op ons YouTube-kanaal. Sjoerd Beljaars ging mee met meervalcracks Rick Habermehl en Tobias Stuurman op jacht naar Nederlandse meervallen. Al snel bleek de onmiskenbare meerwaarde van de Garmin Panoptix LiveScope waar je live het gedrag van individuele meervallen mee kunt zien. Check het in onderstaande video en be amazed!

Voor meer info over de Panoptix LiveScope, klik HIER!

 


 

Power reel

De Concept A Gen II van 13 Fishing is perfect inzetbaar voor de meervalvisserij, mede door de overbrenging van 7.5: 1. Het nieuwe Bulldog Carbon Drag-systeem is terug met 25 lbs aan remkracht. Uitgerust met het H.A.M. hoofdtandwiel van gehard messing en gesneden met Japanse Hamai-precisie. Het lage ontwerp van de handpalmfitting biedt nu 25% meer lijncapaciteit zonder de totale grootte van de reel te vergroten.

Deze reel  zit boordevol unieke 13Fishing- functies zoals de Arrowhead Line Guide, Beetle Wing Rapid Access Side Plate en KeepR Integrated Hook Keeper. Een nieuw remsysteem met lage wrijving maakt het mogelijk om  kleinere aanpassingen te doen waardoor je de reel kunt instellen voor kunstaas van verschillende gewichten.

De 13Fishing Concept A2 is HIER verkrijgbaar.

 


 

We guide, you fish

Visgidsen is een bijzonder beroep in Nederland. Veel gidsen doen het als een bijverdienste naast een baan en sommige zelfs fulltime. Sinds kort hebben vijf mannen de handen in één geslagen om samen te werken. En niet zo maar want de gast staat hier altijd voorop! Lees hieronder meer over de mannen van de ULTIMATE FISHING XPERIENCE.

Deze gidsen kennen hun viswater als hun broekzak, hebben de beste visuitrusting aan boord en varen met comfortabele visboten voorzien van de nieuwste technologie. Voor de nodige betrouwbaarheid en veiligheid op zo’n visdag en voor een beetje pit natuurlijk hebben deze mannen gekozen voor de buitenboordmotoren van Yamaha. De sky is the limit, vraag hen eens naar de mogelijkheid om gericht op meerval te vissen.

Klik HIER voor de website en welkom aan boord!

 

 



TIP VAN DE EXPERT> Verticaalhengel

Rick Habermehl> Voor de verticale meerval visserij gebruik je bij voorkeur een hengel die kort en hard is. Een hengel van 1,70 tot 1,90 meter en ongeveer 200 gram is hiervoor ideaal. Het voordeel van een korte hengel is niet alleen dat hij licht van gewicht is, maar ook houd je het aas makkelijker in de kegel van je fishfinder.

Mensen verkijken zich vaak op het feit dat een meerval oersterk is. Met een ‘gewone’ karperhengel ben je nagenoeg kansloos.

Meerval benadert het aas soms heel voorzichtig. Zeker als je met een tros wormen vist plukt de meerval vaak eerst een klein beetje aan de uiteinden van de wormen. Deze plukjes zijn beter waar te nemen met een harde, lees strakke, dan met een zachte hengel. Door de demping van een zachte top zie je de plukjes wel, maar je voelt ze minder goed.

Meerval drillen is van een andere categorie. Vergeet dat niet voordat je aan deze visserij begint. 

De meervalbek bevat harde gedeeltes. Omdat er met vrij grove haken en/of dreggen gevist wordt, is een flinke en krachtige aanslag noodzakelijk om de haak te zetten. Mocht je het dan aan de stok krijgen met een flinke vis, dan is de dril vaak niet kinderachtig. Vandaar dat je in het voordeel bent met een sterke, harde en robuuste hengel. Zet op die hengel een sterke reel of molen (5000 serie) met goede slip en een hoofdlijn van 45/00 tot 55/00 en jij bent klaar voor het echte werk!



 

Meerval teaser

Wanneer je op meerval gaat vissen, zijn de keuzes op het gebied van aas eindeloos. Je kunt kiezen voor wormen, een aasvis of bijvoorbeeld een stuk kunstaas. Wanneer je kiest voor dat laatste, is een grote shad een goede optie, bijvoorbeeld de Westin BullTeez.

De grote staart in combinatie slanke rollende body hebben een sublieme actie, zelfs op lage snelheid doet de Westin Bullteez shad altijd iets. Door de rollende actie kan deze shad perfect aangeboden worden op shallowrigs of juist langzaam trollend of werpend aangeboden op grotere diepte. Mocht je de Westin Bullteez weedless aan willen bieden? Geen probleem, er zijn hookpockets op de rug en in de buik gerealiseerd. Iedere Westin Bullteez shad is met de hand afgewerkt voor optimale looks.

De Westin BullTeez is HIER verkrijgbaar.

 


 

Oerdegelijke meervalpook

De Penn Legion Catfish Gold RVR Monster is onderdeel van de Meerval range van het oerdegelijke merk Penn. Deze bijzonder sterke meervalhengel is leverbaar in 2 lengtes en werpgewichten en is ideaal voor het vissen met bijvoorbeeld doodaas vanaf de kant. De Penn Legion Catfish Gold RVR Monster geeft je het vertrouwen om zelfs in snel stromend water de meerval te landen.

De hengel is leverbaar in een 285 cm variant en een 325 cm variant. Het werpgewicht is voor beide hengels 450 gram, het eigen gewicht is 404 gram. Ze zijn 2-delig en hebben een fluorescerende top. Bovendien is de prijs/kwaliteitverhouding erg goed te noemen 😉

De Penn Legion Cat serie is HIER verkrijgbaar.

 



TIP VAN DE EXPERT> Loeisterke aso’s

Thomas Sintobin> Aan welke criteria moet het meervalmateriaal vanuit de bellyboat voldoen? Dat is een zeer gemakkelijk te beantwoorden vraag: Het moet hufterproof zijn, want dat is precies wat meervallen zijn tijdens de dril: loeisterke en onvoorspelbare aso’s. Ze krijgen nagenoeg alles kapot, zelfs hengels die er zogenaamd voor gemaakt zijn… Ergens is dat ook logisch: je vist maar een paar meter onder je, met rekloze gevlochten lijnen in combinatie met hard afgestelde slippen – en de meerval zelf knalt soms ook met extreem geweld op je aas. In een fractie van een seconde staat een hengel dan onder extreme druk, en daar zijn er maar weinig op berekend.

Vissen van over de 2 meter, vanuit de bellyboat, in het donker. Thomas kan hem van zijn bucket list schrappen.

Eerste regel: kies voor een hengel waarin glasvezel zit verwerkt, want dat materiaal is vele malen sterker dan carbon. Zelf gebruik ik een hengel die mijn vismaat Michel Rijnberg voor me heeft afgebouwd, met een dropgewicht van 150 gram. Zwaar zeg je? Voor doorsnee meervallen misschien wel, maar als je het gemunt hebt op the king, dan moet je daar stevig materiaal voor hebben, geloof mij.
Op zo’n hengel hoort een goede reel. Geen klein delicaat druppelreeltje dat voor het verticalen is bedoeld natuurlijk 😛 Mijn favoriete reel is er een van Abu, een ouder model, de Toro Winch 61. En ja: ook die kan stuk gaan bij deze visserij  en hopelijk gebeurt dat niet zoals bij mij bij een aanbeet van een 2 plus meerval.

Thomas gebruikt geen wartels. “Hoe minder objecten op de lijn, des te beter.”

Als lijn is enkel gevlochten lijn geschikt. Omdat de hengel best pokerig is, kun je die lijn maar beter niet te dun kiezen. Zelf heb ik er een (peperdure) 33/00 lijn van Daiwa opgezet die ik ook in de tropen gebruik voor het speedjiggen. Verkies je een lijn waar je geen rib uit je lijf voor moet betalen, dan raad ik je aan niet dunner te gaan dan 40/00, zeker niet op wateren waar obstakels (kribben, bomen) aanwezig zijn, want die wat dikkere lijn heeft de prettige eigenschap schuurbestendiger te zijn. Wartels gebruik ik niet (hoe minder objecten op mijn onderlijn, hoe beter), mijn loodje is gecoat, en voor mijn onderlijn gebruik ik voor de rest spul van Madcat: 1 mm dik kevlar, en a-static enkele haken maatje 4/0 en 6/0. May the force be with you! Je zult het nodig hebben 😉


 

Gekoeld vervoer voor je aasvissen

De Deadbait Bag is de perfecte gevoerde tas voor je dood aas, en biedt tevens een slim uitbreidingssysteem voor wanneer je een grotere hoeveelheid aas wilt meenemen.

Belangrijkste specs:

  • Geïsoleerde opslag om haakaas koel te houden
  • Handig uitbreidingssysteem die indien nodig de opslagcapaciteit vergroot
  • Robuuste constructie
  • Afmetingen 31 x 21 x 12cm, uit te breiden tot 31 x 21 x 18cm

De Fox Rage Predator Deadbait Bag is HIER verkrijgbaar.

 


 

Hoogste kwaliteit hardware

De meervallen in Nederland lijken steeds groter te worden en de tijd dat je echt uitsluitend in het buitenland kans kon maken op vissen van over de twee meter ligt al enkele jaren achter ons. Nederlandse meervallen behalen inmiddels aanzienlijke lengtes en gewichten, hetgeen vraagt om aangepast materiaal. Naast het vissen op meerval is de gesloten tijd ook het perfect moment om je hardware eens kritisch onder de loep te leggen en klaar te maken voor nieuwe avonturen. Want of het nu gaat om die recordmeerval of kanjersnoek, je slaat je voor je kop als je je droomvis verspeelt door materiaalpech.

Hardware van de hoogste kwaliteit zijn de materialen van het Japanse Decoy. Op de wartels, splitringen en vlijmscherpe haken van dit merk kun je echt vertrouwen wanneer het er op aan komt. Voor het zwaarste werk zijn er de EX extra zware splitringen en ook de YS81 en YS82 dreggen bijzonder de moeite waard. Maak je onderlijn van met een Powerroll wartel en je kunt praktisch alle situaties de baas! HIER een ruim assortiment van Decoy. 

 


 

Overwoestbare Hart Kombat

De HART Kombat JS 5000 is een krachtige, lichte molen. In eerste instantie speciaal voor extreem spinnen en jiggen, maar ook voor de meervalvisserij perfect inzetbaar. Beschikt over een afgedichte aluminium body, ergonomische aluminium rotor en een gesmede crank. De hoofdas en kroonas zijn uitgevoerd in roestvrij staal, de binnenste tandwielen in brons marine. Super versterkte hoofdas, om torsie tijdens drillen te voorkomen.

De molen beschikt over een spoel met meerdere perforaties en een machinaal bewerkte aluminium crank en ergonomische EVA-handgreep. Extra dikke pick-up met geïntegreerde oversized draadgeleider. 10 lagers: 9 met roestvrijstalen kogels en 1 continue oneindige terugslag. De waterdichte rem met 10 schijven in gesmeerd koolstof en staal is roestvrij, krachtig en nauwkeurig. De slipkracht is 20 kg in de 3500 uitvoering, en maar liefst 25 kg in de 5000 uitvoering.

De HART Kombat JS is HIER verkrijgbaar. 

 



TIP VAN DE EXPERT> Meervalstekken

Tobias Stuurman> Een typische meervalstek is erg afhankelijk van de tijd van het jaar maar deze ‘luie vissen’ verplaatsen zich meer als men denkt. Echter naar gelang de kennis en ervaring leert men en kunnen we deze stekken herkennen. We gaan deze keer even uit van de rivier.

Tobias Stuurman heeft er heel wat meervalsessies op zitten en kan nu patronen herkennen.

Net als in iedere andere visserij zijn er standvissen die over het hele jaar om en nabij hetzelfde gebied blijven liggen en trekvissen die zich verplaatsen aan de hand van het aantal lichturen, waterstand, aanwezigheid van aasvis en het metabolisme. Een meerval spendeert het grootste gedeelte van de dag op hun rustplaats, op de rivier is dit vaak achter de kribkoppen net naast de stroomnaad langs de diepere kuilen of nabij een steil talud.

Overdag begeven meervallen zich relatief op dieper water.

Ook obstakels zoals bruggen, pilaren, dode boomstronken en gezonken boten, etc. zijn vaak echte meervalmagneten. Overdag liggen ze vaak dieper, hoe minder licht er schijnt hoe ondieper ze liggen. Tegen de schemering/het donker zoekt de aasvis bescherming op ondiep water en de meerval gaat dan op deze ‘aasplekken’ op jacht, je ziet dan giganten soms zelfs tegen de kanten aan jagen.



 

Meervallen kunnen horen

Kunnen vissen horen? Jazeker en in onze contreien heeft de meerval het beste gehoor dankzij het zogenaamde orgaan van Weber. Met name de lage frequentie geluiden lijkt snorremans te interesseren. Niet voor niks zijn echte meerval hardbaits voorzien van luide ratelkogels.

Bij Hengelsport Kampeerhal Roden een absolute classic voor dit werk. De good old Screaming Devil van Spro, klik HIER. De naamt zegt het al, een herrieschopper, ook qua actie. En oh ja, maak je om de kleur niet al te druk. Meerval heeft een heel slecht gezichtsvermogen. Overigens ook een topper voor snoek, waar dit kunstaas oorspronkelijk voor bedoeld is.

 


 

Bellyboat van A tot Z

Bellyboat vissen is nog steeds onwijs populair onder de roofvissers. Technautic heeft verschillende A-merken om een bellyboat aan te kleden! Fishfinders van Humminbird, Elektromotoren van Minn Kota, Lithium Accu’s van Rebelcell en natuurlijk de veelzijdige producten van Railblaza om alles strak en veilig op je Bellyboat te monteren. In een reeks van 6 films gaat Technautic laten laten zien wat er allemaal mogelijk is met deze merken op je bellyboat.

 

Spaanse meervallen

Het vissen in de Ebro Delta is waarschijnlijk het bekendste visgebied van het Spaanse vaste land. Duizenden vissers zakken jaarlijks af naar de Ebro en haar monding om zowel op de rivier als op de Middellandse Zee te vissen. De Ebro Monding is een uniek beschermd natuurgebied waar uitstekend gevist kan worden.

In de Ebro zelf kan op karper, barbeel, meerval, snoekbaars en zwartbaars gevist worden. De zoutwater soorten (zeebaars, bluefish, amberjack en leerfish) worden in de monding en ook stroomopwaarts gevangen. De little tunny, de bonito en de blauwvin tonijn kunnen tussen de monding van de Ebro en l’Ametlla de Mar spinvissend of driftend gevangen worden.

Voor meer info over visreizen naar de Ebro-delta, klik HIER.

 


 

TIP ONS

Team Roofmeister staat altijd open voor noviteiten en bijzondere productnieuwtjes! Schroom niet om ons te mailen: info@roofmeister.nl