De beste tips van Luc Coppens voor de seizoensopening!

23/05/2022
De beste tips van Luc Coppens voor de seizoensopening!

Weet je met de opening van een nieuw roofvis seizoen niet waar je moet beginnen? Welke stekken zijn nu goed, welke technieken? Welk kunstaas? Met de handen in het haar? De redding is nabij Roofmeisters! Luc Coppens helpt je op weg! 

Door Luc Coppens

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur! Zelf ben ik voornamelijk bezig geweest met bakken kunstaas sorteren, mijn boot op orde brengen en plannen maken voor de nieuwe opening. Zal het dit jaar weer zo druk zijn met openingsdag? Ik denk het wel! Voor degenen die niet goed weten hoe ze het seizoen willen opstarten heb ik wat bruikbare tips opgesomd.

 

Tip 1> De drukte achterna of zelf denken?

Voor mij is juni de snoektijd bij uitstek, lekker werpend vissen op het ondiepe. Hopelijk blijft de maximale temperatuur van het water rond de lage 20 graden hangen. Dan zijn ze het meest agressief op kunstaas.

Heerlijk zo’n snoek uit de planten zien schieten op je Ricky the Roach!

De leukere categorie snoekbaars blijft vaak ondiep hangen en vallen maar wat graag kunstaas voor snoek aan!

Ook de mooiere snoekbaars blijft in deze tijd graag ondiep en dan zeker de 60-70 cm categorie laat zich graag door ondiep lopend kunstaas (bedoeld voor snoek) vangen. Dat maakt een visdag altijd compleet. Op welke stek ga je je eerste worpen maken? Ga je weer naar die bekende stek of zoek je wat meer avontuur en durf je het risico te nemen om op zoek te gaan naar nieuwe visgronden?

Mijn maat Toon is gek op de BullyBite en de snoeken zijn dat ook!

Zelf heb ik ondervonden dat door de enorme hengeldruk van de laatste jaren stekken geen garanties meer geven. Vissen zijn nu eenmaal meester in het ontwijken van stekken waar veel gevist wordt en passen zich aan. Ik heb dus zelf de gewoonte om minimaal een halve dag te besteden per visdag aan het zoeken van nieuwe stekken en daar haal ik veel voldoening uit. Liever 1 vis op een stuk water waar geen boten liggen dan 10 op een stek waar het drummen is.

Het blijft mooi als een grote snoek zich overgeeft…

Door veel te zoeken, leer je patronen herkennen die je ook kunt toepassen op nieuwe wateren. Neem nu waterplanten. Enorm boeiend hoe daar mee om te gaan. Dichtheid, kleur, diepte, hoeveelheid vrij water boven de planten in combinatie met het doorzicht van het water. Naarmate je je hier meer in verdiept, ga je patronen herkennen en leer je echt goede stekken zoeken.

 

Tip 2> Groot kunstaas grote snoek?

Het is mij opgevallen dat je de laatste jaren niet altijd groot kunstaas nodig hebt om grote snoeken te vangen. Het zit in veel mensen hun hoofd geprent dat groot kunstaas grote snoek oplevert. Vergis je niet! Deze dikke meterbakken zijn opgegroeid met kunstaas en hebben alles al een keer zien passeren. Eens gevangen, eens gelost en zich een paar keer bijna vergist. Eén grote leerschool voor de door de wol gerverfde big mama’s. De ene dag zijn ze dan ook wat voorzichtiger dan de andere. Als ik er een regel op moet plakken, dan zeg ik hoe minder wind, hoe voorzichtiger ze zijn. Daarbij lijkt het er wel op dat ze bij klein kunstaas moeilijker kunnen inschatten of het nep of echt is.

Het lijkt wel alsof ze bij klein kunstaas minder goed kunnen inschatten op het nep of echt is.

Wie mij een beetje kent, weet dat ik in de loop der jaren meer en meer met crankbaits ben gaan vissen. De enorme variatie van vangsten vind ik leuk en elk jaar passeren er verschillende respectabele snoeken de revue. De wind gaat dus een beetje bepalen waarmee ik ga werpen tijdens het begin van de opening. Staat er een stevige Bft 4 dan kan het best een stukje kunstaas zijn zoals een Ricky the Roach van 18 cm met een 10 grams loodje die ik lekker langs de planten laat zwemmen in de hoop dat er een dikke bak in een hinderlaag ligt. De kleur van deze Ricky bepaal ik aan de hand van de waterkleur. Ook De 18 cm BullTeez was vorig jaar een enorme vanger. Zeer dikwijls in de kleuren Headlight en Official roach.

Het leuke aan crankbaits is dat je echt alles kunt verwachten.

Is het eerder rustig weer met een lichte kabbel, dan ga ik wellicht voor mijn crankbait hengeltje; een beetje experimenteren met ondiep lopende cranks en waarschijnlijk veel actie hebben. Dan zoek ik voornamelijk stroken op waar de planten niet al te dik staan zodat er net  genoeg ruimte is om mijn crank tussen te laten zwemmen. Het is heel normaal dat je af en toe een plantje haakt dan. Even een paar korte tikken met de top van de hengel en dikwijls schudt je dat stukje plant er wel af.

De BassBite is een super lekker plugje om ondiep rond de planten te vissen.

Wat ik heel belangrijk vind, is als ik naar een crank in mijn box kijk, dat ik gelijk weet hoe diep deze loopt. Ben ik op een diepte van 2 meter aan het vissen dan vind ik een crank met een 1,2 meter duikdiepte ideaal. De 6 cm Bassbite is zodoende een van mijn favorieten.

Mijn maat Kevin met een vette snoek op de Buzzbite!

Iets dieper loopt bijvoorbeeld de 6 cm BuzzBite. Deze gaat 2 meter diep, maar dan leg ik mijn boot weer op stekken waar drie meter staat. Dus je ziet, het blijft experimenteren met dieptes van kunstaas en weten welke soort stek je bevist.

Tip 3> Spinnerbaits

Een derde stijl die met name in juni goed werkt, is een spinnerbait, dit was 20 jaar geleden al top en dat is het nog steeds! Verbazend dat dit kunstaas rovers blijft verleiden en dat er nog steeds mensen zijn die hier niet in geloven! De vibratie van het draaiende spinnerblad maakt een herrie dat een zekere agressiviteit veroorzaakt, waardoor ze simpelweg wel moeten reageren. Ook hier werkt downsizen, wanneer er weinig wind staat. Mijn motto: Weinig wind, kleine spinnerbaits  en veel wind, grotere spinnerbaits.

Meer wind=grotere spinnerbaits!

Meestal vis ik spinnerbaits zoals de MonsterVibe met enkel blad. Deze vind ik fijner vissen omdat ze minder weerstand in het water geven en dat draait minder vermoeiend. Spinnerbaits zijn dikwijls een mooie oplossing als de planten net te dik staan om met de crank op veelbelovende plaatsten iets dieper tussen de plantendoor te vissen.

Ik kijk er naar uit om er weer aan te beginnen en wens jullie een mooi seizoen toe!

 

Met deze tips kun jij zeker meer vis vangen vroeg in het seizoen! Volg deze grootmeester ook op Instagram en volg hoe het Luc zelf vergaat tijdens het nieuwe seizoen!