Gigantische snoekbaars van 104,8 cm – Interview met de Willy Wortel onder de bellyboaters

30/09/2020
Gigantische snoekbaars van 104,8 cm – Interview met de Willy Wortel onder de bellyboaters

Het bellyboaten heeft een ware revolutie ondergaan. Hoofdverantwoordelijk hiervoor is fanatiek bellyboatvisser Maikel Lambregts. Maikel is de uitvinder van het Float Plus systeem, het toonaangevende aandrijfsysteem voor de bellyboat. Onlangs had Maikel verder maar een weekje nodig om zich te verdiepen in het pelagisch vissen op snoekbaars. Check zijn verhaal hieronder!Β 

 

VRAAG> Jow Maikel, Wat een bizarre vis man!!! Op een hele grote roze wolk nu? :-p

Maikels vorige record van 101 cm.

Ja helemaal top mijn oude PR was 101 cm. Ik dacht serieus dat dit voor mij niet meer te verbreken was, gelukkig zit ik ernaast πŸ˜‰ Overigens nu denk ik ook weer dat ik deze niet meer ga overtreffen.

 

VRAAG> Kun je de vangst beschrijven in het kort? Wat gebeurde er?

Ik was pelagisch aan het zoeken naar grote snoekbaars, toen kwam deze voorbij. Ik zag een groot symbool, maar niet direct veel groter dan de symbolen van de dagen ervoor. Ik dropte de shad en begon de vis te stalken.

Een bak van 96 cm. Let op de verlichting op de bellyboat. Essentieel voor als je in het donker gaat vissen.

Hij had weinig tot geen interesse maar ik kon hem perfect volgen met ons Float Plus Compact systeem. Uiteindelijk, na 10 minuten, werd hij waarschijnlijk gek van die shad, die hem maar constant achterna kwam zwemmen en viel hij aan. BINGO!!! Hangen.

 

VRAAG> Ah, pelagisch gevangen dus? Doe je dat al lang?

Gericht niet, mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar het verticalen. Binnen ons Float Plus team was pelagisch vissen toch vaak het onderwerp van gesprek. Ik had daarin een vrij stellige mening dat met de juiste apparatuur (in mijn geval de Float Plus Compact motor en Garmin PS30 transducer) het vangen van grote vis niet zo uitzonderlijk is als sommige mensen doen voorkomen.

Het pelagisch vissen is eigenlijk niet meer weg te denken.

Dit kreeg ik natuurlijk vaak om mijn oren geslingerd en terecht. Dus nam ik de proef op de som en nam mezelf voor 6 dagen lang elke avond gericht pelagisch op grote snoekbaars te gaan vissen. Na 6 dagen stond de teller op 4 x 90 plus en 1x 100 plus, volgens mij heb ik mijn punt gemaakt πŸ˜‰

 


Float Plus Compact Edition+

De visserij met bellyboaten heeft de laatste jaren een ware revolutie doorgemaakt met elektronische aandrijfsystemen. Het bedrijf Float Plus is hierbij toonaangevend. Het meest populair is thans de Float Plus Compact Edition+. Ook Rik Sieben maakt hier met grote tevredenheid gebruik van. KlikΒ HIER.

Compact te vervoeren en te gebruiken met draadloze afstandbediening. KlikΒ HIER.Β 


 

VRAAG> Omschrijf jouw mening is ten aanzien van het pelagisch vissen?

Enorm verslavend, maar ook wel minder rustgevend voor mij dan het verticalen. Je bent minder bezig met de natuur en omgeving, omdat je enorm gefocust bent op het scherm van je dieptemeter. Het is de beste manier om doelgericht op grote vissen te vissen. Weliswaar zijn de aantallen bij het verticalen vaak stukken hoger!

 

VRAAG> En dan het Float Plus systeem dat voor een ware bellyboat revolutie heeft gezorgd. Jij bent uitvinder van dit systeem.

Maikel (links) die ons nog de voorganger van de Float PLus Compact laat zien. De nieuwste editie heeft o.a. een achteruitgang en een wiervrij systeem.

Ja klopt, ik vis al zo ontzettend lang uit een bellyboat, het is en blijft voor mij de mooiste visserij die er is. Alleen was het ook een visserij met zijn beperkingen en daar wilde ik graag een oplossing voor bedenken. Eerst wat getest met een omgebouwde trollingmotor maar dat was voor mij niet goed genoeg. Het was veel te zwaar en je was enorm veel van je wendbaarheid kwijt.

Maikel vist al jaren met de bellyboat. Zijn boodschap is en blijft: keep it light and simple!

Van daar uit ben ik dus verder gaan ontwikkelen. Het geheel moest licht blijven, lang meegaan en de motor moest op het draai-as van de boot komen zodat de wendbaarheid die zo belangrijk is voor het bellyboatvissen behouden bleef.

 

VRAAG> In hoeverre was FloatPlus van toegevoegde waarde tijdens deze vissessie?

Nou, ik durf wel te zeggen dat ik hem zonder het Float Plus systeem niet gevangen zou hebben. De vis was alles behalve geΓ―nteresseerd in het begin. Ik ben hem echt minutenlang gaan volgen. Overal waar hij naartoe zwom, ging ik mee. Hier kwam de wendbaarheid ook weer perfect van pas. Soms veranderde hij ineens van richting, dus veranderde ik gewoon mee.

Blijven door ontwikkelen in je visserij en ja, daar hoort ook het pelagisch vissen bij, ook al blijft Maikel het verticalen mooier vinden.

 

VRAAG> En, nu? Helemaal om naar het pelagisch vissen?

Nee, verticalen blijft veel meer mijn ding. Bij goed verticalen/ diagonalen komt zoveel meer kijken dan bij het pelagisch vissen en dat trekt mij persoonlijk veel meer. De onverwachte klappen op mijn hengel bij het verticalen winnen het nog altijd van het schermkijken. Al moet ik zeggen dat beide methodes allebei heel erg gaaf zijn.

Er valt nog heel veel uit het bellyboatvissen te halen…

Deze winter ga ik waarschijnlijk de methodes combineren, dus in de basis verticalen, maar mocht ik tijdens het verticalen een groot symbool op half water aantreffen, dan ga ik hem zeker pelagisch aan vissen.

 

VRAAG> Deze waanzinnige meterbak? Ga je die ooit nog overtreffen denk je?

Ik zie het zelf niet snel gebeuren, maar zeg nooit nooit πŸ˜‰

Mocht het gebeuren Maikel, dan weten we je te vinden πŸ˜‰

 

 

Bedankt voor dit interview topper! Tot slot nog wat dilemma vragen. Je keuze zonder een motivatie πŸ˜‰

Herfst/ winter/ voorjaar/ zomer
Snoek/ snoekbaars/ baars
Grote vis/ aantallen
Bellyboat/ visboot
Groot water/ klein water
Nederland/ buitenland
Kunstaas/ dood aas
Pelagisch/ verticaal
Softbait/ hardbait
Nieuw water/ thuiswater
Zonnig weer/ onstuimig weer
Stroming/ stilstaand water