De Whopper Plopper 190 – Vangen is bijzaak, de aanbeet is alles!

03/11/2020
De Whopper Plopper 190 – Vangen is bijzaak, de aanbeet is alles!

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters. Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Sjoerd Beljaars over de Whopper Plopper van RIVER2SEA! 

 


Specificaties

Merknaam: River2Sea
Productnaam: Whopper Plopper 190
Type Product: Topwater
Lengte:  190 mm.
Gewicht:  85 gram
Diepte: Oppervlakteaas
Kleur: 7 kleuren, getest zijn de kleuren Yellow Head en Glow.
Bijzonderheden: Zacht, roulerend propellerblad
Winkeladviesprijs: €16,99


 

Eerste indruk

Meteen is mij duidelijk voor welke vissoort dit geschikt is. Inderdaad, voor vriend Esox. Het mooie van snoek is dat je ze in alle waterlagen kunt vangen en dus ook in de bovenste. Met de 19 cm lengte vallen baarzen feitelijk af als gerichte vangst. Geen paniek, voor snoek tal van wateren die geschikt zijn.

Alleen in de zomer? Nope! Ik ben er van overtuigd dat je met oppervlakte kunstaas ook echt goed kunt vissen in het najaar en zelfs in de winter. Dat het alleen in de zomer effectief zou zijn, vind ik een fabel. Tenminste, als het om snoek gaat. Van baars weet ik dat niet, daar heb ik geen ervaring mee. Persoonlijk zou ik dan ander kunstaas inzetten.

Een ingenieus systeem dat de Whopper Plopper ‘roll resistant’ maakt, zodat hij niet op zijn eigen as heen zal draaien.

Hoe vaak ik niet hartje winter gevist heb met jerkbaits die maar enkele centimeters onder het oppervlak zwommen. Hoe vaak daar niet vol overtuiging snoek op klapte. Net alsof echt oppervlakte kunstaas dan uitgesloten is. Onzin! Hier heb ik het wel over polderwateren en woonwijksloten. Op groter water zal dat een ander verhaal zijn.

Aan de slag!

Hoe dan ook, de Whopper Ploppers 190 zien er veelbelovend uit. De kleuren die ik mocht testen. Beide mooi. En dan nog maar een heilig huisje intrappen; de kleur van oppervlaktekunstaas zou niet uit maken. Aangezien snoek omhoog kijkt en dan tegen het licht in… Alles is dan donker gekleurd. Niet mee eens. Wel degelijk dat ook dan kleur onderscheiden kan worden en wel degelijk dat snoek er verschillend op zal reageren. Ja, of je moet het kunstaas echt pal in een felle zon houden.

 

De Proef op de som

Ik heb best veel met oppervlakte kunstaas op snoek gevist en met wisselende resultaten. Hoe dan ook ben ik vol vertrouwen in dit avontuur gestapt. Totdat… het wel erg lang duurde voordat ik een aanbeet kreeg. Samen met mijn vismaat Bo Staartjes hadden we een tijdje geleden jackpot op een water centraal in Nederland. De ene na de andere op een klein stuk van een langgerekte sloot.

Dan gaat het los en dan is het bijna doods…

Drie keer raden waar mijn Whopper Plopper als eerste gedoopt werd. Maar noppes. Heel die sloot afgelopen en het bewuste stekje uitgebreid uitgekamd. Niks! Natuurlijk viert de twijfel dan hoogtij. ‘Dat ligt dus aan het dit oppervlakte kunstaas’, schiet dan al snel door je hoofd. Het is een nare gewoonte van ons vissers. Maar ook ik zwichtte en ben daarna heul die sloot weer afgelopen met nu een Buster Jerk…

Te snel aangeslagen, maar ik wil jullie wel eens zien 😛

De een na de ander natuurlijk. Nou, nee hoor. Hetzelfde laken en pak. Nada. Ik kon het maar niet geloven, ze moesten er toch nog liggen. Toch weer de Whopper Plopper aan de speld en… jawel, opeens zowaar een misser. Hart in de keel. De vis had nog geen haken gevoeld, dus nog eens… Bam… Weer, nu hangen, maar meteen weer los. Shit. Balen dat ik de vis niet gevangen heb, maar wat kicku om te zien.

Waarschijnlijk dezelfde vis en nu bleef ie heel even hangen…

Daarna nog wat korte sessies met soms de Whopper Plopper, soms totaal ander kunstaas, maar het was een taaie bende. Er hangt dan wat in de lucht dat snoek gewoon niet wil, daar stel ik mezelf dan altijd mee gerust. Toen tijdens een filmdag eindelijk weer veelbelovende actie. De dag erna ben ik gelijk alleen een woonwijksloot gaan opzoeken. Geloof het of niet, bij de derde worp…

Roofvissen optima forma!

Vanaf een stukje met waterplanten een kolk die naar de Whopper Plopper welfde. Vol overtuiging. Kladabam! Even later een explosie van een mooie 70’er snoek. Wauw! Sowieso een mooie vis, maar die aanbeet… Daar kan ik zomaar een maandje op teren! Echt, daar is het in mijn optiek om te doen. Die aanbeten! Het vangen is bijna bijzaak.

Nou ja, toch wel vet om een aanbeet te verzilveren natuurlijk 🙂

Daarna tussen twee leliebedden nog een aanbeet. Weer eerst zo’n kolk en dan de Whopper Plopper die een soort kopstoot krijgt en uit koers raakt. Wauw, wat een adrenalinestoot geeft dit. Sta je daar bijna in je eentje als een klein kind te gillen.

Kopstootje tot slot 😉

Het is echt even vertrouwen krijgen in dit kunstaas. Ik heb daar ook aan moeten werken met de Whopper Plopper. Je ziet hem ploppend naar je toe zwemmen in een rechte lijn e je vraagt je af waarom snoek hier in zou bijten. Ik kan me nog herinneren dat bij een vorige sloot een man met zijn vrouw langsliep en een beetje meelijwekkend mompelde: “Kansloos wat die gast aan het doen is.” Hij moest eens weten haha…

De complete Whopper Plopper familie. Voor de polder zou ik wat downgraden. De 190 mm versie is perfect voor het grote water. Voor kleiner water zou ik toch eerder voor 75, 90, 110 of 130 mm kiezen.

In een dergelijk testverslag verwacht je natuurlijk ook een kritische kijk op het kunstaas zelf. Wel, hij loopt kaarsrecht en start gelijk met het ‘Whop plop’ geluid zodra je binnendraait. Een kritisch noot… Zodra je stopt zie je de kont van de Whopper Plopper meteen naar beneden zakken. Van mij had hij horizontaal op het water mogen blijven liggen. Dat zou voor mij bij een spinstop een logischere positionering zijn. Maar goed, dat is misschien ook iets wat tussen mijn oren zit.

 

Aanschaf

Misschien nog met spinnerbaits te bevissen, maar met oppervlakte kunstaas ben je op dit soort stekken enorm in het voordeel!

Het kunstaas van River2Sea is niet heel makkelijk verkrijgbaar. Maarrr… we zijn gezegend met het www. Een snelle zoektocht laat meteen Fauna Hengelsport zien, klik HIER. De winkeladviesprijs is €16,99, een prijs die je kunt verwachten van kwaliteits-kunstaas in deze maat.

 

Slotsom

Een dingetje wat voor al het kunstaas geldt in mijn optiek! Je zal hoe dan ook meer missers krijgen. In plaats van kunstaas dat zich in het water bevindt, ligt oppervlakte kunstaas op de waterspiegel. Snoek die aan komt stormen zorgt voor waterverplaatsing wat er voor kan zorgen dat dit het kunstaas feitelijk van het water af duwt. Dit in plaats van dat snoek het echt kan inhaleren zoals met pluggen, spinners, jerkbaits en shads.

De kleur Glow. Oef… Dat inspireert weer. Wat te denken van het vissen met deze Whopper Plopper in het donker op druk bevist water? Dressuurdoorbrekend ten top.

Maarrrr… boeieu! Die aanbeten… Daar doe je het voor. Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden om met oppervlakte kunstaas op snoek te vissen. Beter gezegd, om dit ook een serieuze kans te geven. De Whopper Plopper zou dan eigenlijk verplichte kost moeten zijn. Met zijn ploppende geluid en silhouet, of het nu gewonde vis of een jonge watervogel nabootst, doet wat hij moet doen… snoek triggeren.

 


 

Tackle Meister paspoort

Naam: Sjoerd Beljaars
Geboortejaar: 1979
Regio: Rotterdam
Favoriete roofvissoort: Zeebaars
Specialismen: Werpend op snoekbaars & snoek