Dit moet je weten over de gesloten tijd en het Corona virus

26/03/2020
Dit moet je weten over de gesloten tijd en het Corona virus

Wij Roofmeisters krijgen het aardig voor de kiezen. Eerst een maand februari vol met stormen, nu dat verschrikkelijke Corona virus en aansluitend vanaf 1 april de gesloten tijd. Alsof we het water gewoon niet op mogen. Hier een update over de gesloten tijd en richtlijnen in verband met het Corona virus.

Door Team Roofmeister

 

De Gesloten tijd

De gesloten tijd is met name belangrijk wat betreft een rustperiode voor snoek.

Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei wordt het ons zo goed als onmogelijk gemaakt om op roofvis te vangen. De officiële lezing: “Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen.” Dat laat weinig te raden over. Even met jerkbaits op snoek, met een shad op snoekbaars of toch nog even met dood aas aan de slag is dus ten strengste verboden.

 

De maanden maart en juni

Onder water gelden er geen regels 😛

Er is altijd veel onduidelijkheid over deze maanden. Een paar jaar geleden was de gesloten tijd voor snoek bijvoorbeeld van 1 maart t/m 1 juni. Veel mensen dachten dat je in de maanden maart en juni dan niet op snoek mocht vissen, maar niets is minder waar. In deze maanden mocht en mag je nog steeds op snoek vissen, alleen geldt er dan een terugzetplicht. Om verwarring te voorkomen en de meesten onder ons gelukkig sowieso netjes alle snoek terugzetten hebben ze de gesloten tijd voor aassoorten en snoek, baars en snoekbaars gelijk getrokken.

 

Gezond verstand

Levend aas is sowieso verboden 😛

De gesloten tijd is in het leven geroepen om de genoemde roofvissen rust te gunnen tijdens de paaiperiode, opdat er een optimale kans is voor het nageslacht. Het is elk jaar maar weer de vraag of de paaiperiode exact gelijk valt met de gesloten tijd. Het kan zomaar zo zijn dat snoek in bijvoorbeeld maart gaat paaien. Van ons wordt een stukje gezond verstand gevraagd. Zie je overduidelijk signalen dat snoek aan het paaien is, dan laat je ze natuurlijk met rust. Niet dat ze nu überhaupt happig zijn op kunstaas, ze nu proberen te triggeren met kunstaas is uit den boze.

 

De worm

Meerval kan in de gesloten tijd volop bevist worden.

Voor lange tijd was het in de gesloten tijd ook verboden om met wormen te vissen. Dat verbod is opgeheven. Anders gezegd, in de gesloten tijd is het toegestaan om met wormen door te vissen. Ook hier weer wordt gevraagd om een stukje eigen verantwoording. Met name snoekbaars ligt nu op de nesten en grijpen bijna alles om hun kroost met hand en tand te verdedigen. We raden af om dit proces te verstoren en met worm snoekbaars uit de tent te lokken.

Snoekbaars krijgt rondom de paaiperiode een donker paaikleed.

Hoe dan ook biedt het kansen voor het vangen van meerval. Specialisten weten het maar al te goed. Snorremans is verzot op een flinke kluit met wormen. Geen zorgen voor de paai, meerval is een warmte minnende roofvis en paait bij een watertemperatuur van 18 graden en meer, dat duurt dus nog wel eventjes.

 

De vlieg

Ook een hoop verwarring omtrent het vissen met de vlieg in de gesloten tijd. Sommigen denken in deze periode gewoon aan de slag te kunnen gaan met grote streamers op snoek, baars of snoekbaars. Maar neen, dat is niet toegestaan, in de gesloten tijd mag je alleen met kunstvliegen vissen, kleiner dan 2,5 cm.

 

De zee

Zodra de zeebaars voor de kust komt, vormt dit een prima alternatief voor in de gesloten tijd.

De gesloten tijd is alleen van kracht op het binnenwater van Nederland. Op en langs onze kustwateren geldt deze bepaling niet, dus is kunstaasvisserij toegestaan op bijvoorbeeld zeebaars, kabeljauw, fint en bot. Let op, op sommige kustwateren gelden bijzondere bepalingen.

Zuinig zijn op onze vissen en nu ook extra voor onszelf.

 

België

Nee, bij lange na niet, ook al zijn er in België ook maatregelen om paaiende roofvis te beschermen. Al met al is het lastig aan te geven of er bij onze Zuiderburen sprake is van een eenduidige visserijwetgeving. Wat dat betreft is de regelgeving in België ontzettend versnipperd. Daarnaast is er vanwege de Corona crisis een lock down ingesteld in dit land en is het officieel verboden te vissen voor onbepaalde tijd.

 

Corona

Hopen op spoedig betere tijden 🙁

Zoals je hierboven kunt lezen is in België sportvissen verboden, in Nederland niet. Wel wordt er streng geadviseerd om belangrijke richtlijnen in acht te houden. Zo wordt aangeraden om alleen te gaan vissen, ook als je met de boot het water op gaat. Verder is het slim om te gaan vissen in landelijk gebied, waar je zo weinig mogelijk andere mensen aantreft. En natuurlijk, houd je minimaal aan de 1,5 meter afstand met anderen. Klik HIER voor het Coronadossier van Sportvisserij Nederland.

 

Uiteraard gaat ons medeleven extra uit naar onze Zuiderburen. Niet-vissen klinkt voor de buitenwacht dan misschien niet als het meest erge, toch is het voor velen een ideale uitlaatklep en is het meer dan een hobby. Daar zijn wij ons van bewust. Houd je taai Belgen! Rest ons niets anders dan iedereen heel veel sterkte toe te wensen in deze barre tijden.