Doodaasvissen op grote snoek – 5 tips om hem veilig te landen

11/12/2018
Doodaasvissen op grote snoek – 5 tips om hem veilig te landen

De watertemperatuur is inmiddels flink gedaald waardoor de grote snoeken steeds slomer worden. Het vissen met doodaas kan daardoor één van de meest effectieve technieken zijn om die grote krokodillen te strikken. Raymond Hakkert heeft enkele tips voor jullie om veilig je droomvis te landen!

Door Raymond Hakkert

Laten we met de deur in huis vallen, als karpervisser mag ik zelf nog immer graag in de winter een ijsklomp van een karper vasthouden. Echter na jaren winterkarperen begon er eind 2011 iets te knagen, ik had er even helemaal geen zin meer in.

Sindsdien heb ik het roofvissen en met name het doodazen in de winter opgepakt, zo ben ik ondertussen alweer aardig wat jaren aan het snoeken geslagen. Zo krijg ik elk najaar keuzestress en neemt de snoekkoorts eind november, wanneer de groenjassen vetter en fotogenieker worden, de overhand.

Showtime voor de krokodillen. Ze zijn nu op hun mooist!

Want tegen het onder zien schieten van de driftende dobber of het wegschuiven van een doodaaspencil kan weinig tegen op qua kick. Je wordt er ter plekke warm van! Bij de gedachte dat we weer een gehele winter voor ons hebben ben ik meteen ook niet meer te houden. Heerlijk, naar buiten met een druppel aan de neus! Genieten!

GRAAG GEEF IK JE DEZE 5 TIPS MEE!


TIP 1> Ga niet doodazen zonder lange onthaaktang

Voor een ieder die nu van plan is deze winter te gaan doodazen, bekijk s.v.p. eerst even naar dit onthaakfilmpje en in die grote muil met zijn 700 tanden. Durf je dat aan?

Veel beginnende doodaasvissers staan vaak  met de bek vol tanden wanneer er plots zo’n grote croc en dito gebit op de mat ligt. Heb je een minstens 28 cm lange onthaak- en dito kniptang naast je onthaakmat klaarliggen? Nee? Begin er dan niet aan! Dat onthaken ga je écht niet redden met die roestige korte tangetjes uit de gereedschapkist van je opa.

Denk nou niet dat die snoeken allemaal zo netjes in het lipje gehaakt zijn, ook niet als je netjes binnen de 5 seconden aanslaat. Vaak zit die dreg ergens diep in de bek. Je loopt dan ook een flink risico de snoek én jezelf ernstig te beschadigen. En geloof me, een pleistertje is dan niet afdoende! 😉

TIP 2> Gebruik een stalen onderlijn van minstens 60cm

Die 30 en 40 cm staaldraadjes, die nog door vele vissers worden gebruikt en nog erger verkocht door firma’s, zijn gewoon écht te kort en niet meer van deze (doodaas)tijd!

Lange onderlijnen zijn een must. 

Ik zal proberen uit te leggen waarom je lange onderlijnen en tangen nodig hebt: Wanneer je gaat doodazen maak je altijd kans op (zeer) grote exemplaren waarvan de bek zomaar 30 cm of dieper is. En geloof me, dat is echt een diepe waffel. En denk nou niet dat je die niet vangt. Juist met dat doodaas zet jij je pijlen op meterplusvissen. Wees daar op voorbereid!

Maak van je aasvis geen kermis met dreggen! Eén is vaak voldoende. 

TIP 3> eén flinke dreg is voldoende

Na jaren doodazen ben ik achter een feit gekomen; je hoeft echt niet meer dan 1 flinke dreg te gebruiken. Het is vaak ook killing en een hele toestand om meerdere dregs uit een snoekenbek te krijgen. Hou het gewoon bij een robuuste dreg in de rug van de dode vis, ook statisch op de bodem. Klaar!

Zelden zul je bij dit soort bakken de dreg netjes in het scharnier van de bek zien zitten…

TIP 4> Verlies die dobber niet uit het oog!

Hou jezelf scherp, ga niet zitten chatten, hou je dobber in de gaten. Je mag deze echt geen 10 seconden uit het oog verliezen. Kun je dat niet? Ga dan statisch vissen (schuivend), dat is dan echt veel veiliger. Piep is beet!

Prachtige vissen die een goede omgang  en respect afdwingen. 

TIP 5> Neem een onthaakmat mee

Voor ons karpervissers is het inmiddels een standaard onderdeel van de uitrusting: de onthaakmat. Neem dit matje ook echt mee als je op grote snoek gaat vissen.

Als je de snoek op de kant hebt voorkom je dat zijn huid of slijmlaag beschadigt door stenen, takjes of al het andere wat in het gras verborgen kan liggen. Snoeken zijn kwetsbare dieren dus behandel ze met respect en zorg dat ze snel weer in het water liggen!

Veel succes dit doodaas-seizoen!

Raymond Hakkert