Het Droomfonds – MILJOENEN over de balk?

04/09/2018
Het Droomfonds – MILJOENEN over de balk?

Het zogenaamde Droomfonds dreigt zo langzamerhand in een soap uit te lopen. Vorige week werd het Kierbesluit nog uitgesteld tot nadere order, vanwege de extreme droogte (klik HIER voor ons eerdere bericht hierover). Nu blijkt dat de beroepsvisserij in dit gebied geen water bij de wijn wilt doen. Gaat lekker zo!

Laten we voor op stellen dat het Kierbesluit een allesomvattende onderneming is van honderden miljoenen euro’s met als enige doel om met name migrerende vis zoals zalm, zeeforel en paling de grote rivieren op te kunnen laten trekken. Probleem schijnt namelijk te zijn dat wij hiero in Nederland de poort dicht houden.

Allemaal geneuzel over salmanide vissoorten, onze snoeken, snoekbaarzen en baarzen lijken niet meer te volstaan…  

Die knotsen van baarzen zijn onder sportvissers in Europa inmiddels wereldberoemd geworden. Koesteren of zijn we bereid risico’s te nemen?

Sinds de jaren 80 hebben Duitsland, Zwitserland en Frankrijk naar verluid, houd je vast, 600 miljoen geïnvesteerd in vispassages en uitzettingen op de grote rivieren. Leuk en aardig, maar wat heeft dat allemaal voor zin als de grote deur afgesloten is? En daar kwam en komt dan eindelijk dat o zo geniale Kierbesluit. Leve de Nederlanders!

Vissersparadijs

In een notendop. De Haringvlietsluis tussen Stellendam en Hellevoetsluis gaat een stukje open en zo hoopt men een brak water milieu te creëren. Er is veel lof voor dit project en kritische geluiden krijgen nauwelijks doorgang. Check onderstaande video van Borm & Huijgens die een doemscenario schetsen dat veelste plausibel lijkt te zijn. Maar goed, of dat Kierbesluit daadwerkelijk voor een visparadijs gaat zorgen laten we nu gemakshalve buiten beschouwing.

Het Kierbesluit als schets. Het gearceerde gebied zou volgens de plannen brak moeten worden. 

Waarschuwing! Een lange zit deze video, maar voor de oprecht geïnteresseerden een regelrechte aanrader!

Nou ja, dat niet helemaal, want hoe in vredesnaam kan er een visparadijs ontstaan als het gebied volstaat met netten van beroepsvissers die daar ongestoord hun gang kunnen gaan? Al die sea-going zalm, naar schatting zijn er in de Rijn 10 miljoen (!!!) uitgezet, die pardoes in de netten van graaiende beroepsvissers belandt. Dat zullen onze Oosterburen waarderen, oder nicht?

LEKKER VIS WEGVANGEN IN EEN GEBIED DAT EEN WALHALLA MOET WORDEN VOOR ‘BIJZONDERE’ VISSOORTEN.

Wat is de actuele stand van zaken? Afgelopen maanden hebben natuurorganisaties (WNF en Sportvisserij Nederland incluis) met de overheid onderhandeld over maatregelen t.a.v. de nettenvisserij in de Benedenrivieren.

Sterker nog, de beroepsvissers zouden een financiële tegemoetkoming krijgen, als ze zouden stoppen met hun activiteiten. Bonus! Toch? En inderdaad, de meesten gingen akkoord, maar niet allemaal. Gevolg? Dan niemand, dus gaan ze lekker met z’n allen door vissen in een gebied dat een walhalla moet worden voor zalm, zeeforel, paling, haring, spiering en andere geliefkoosde vissoorten.

Team Roofmeister