Het geheime wapen van Toon van Ham voor XXL winterbaarzen

18/02/2024
Het geheime wapen van Toon van Ham voor XXL winterbaarzen

De jacht naar grote winterbaarzen gaat niet altijd over rozen. Zeker nu op veel plekken het water wat troebel is, is het lastiger om deze zichtjagers te vangen. Toon van Ham legt uit hoe hij die grote baarzen in de winter over de streep trekt. 

Door Toon van Ham – Wat een prachtige visserij, op jacht naar grote winterbaarzen. Op sommige dagen zo ongelooflijk taai en op andere dagen een totaal gekkenhuis. Er zijn erg veel meningen over het gericht vissen op grote baarzen en wat je hiervoor moet gebruiken. In dit artikel beschrijf ik wat ik gebruik voor het vissen op grote baars in de winter en met welke technieken ik ze over de streep probeer te trekken.  

In de winter zijn ze toch zo mooi en dik!

Het jaar is op een geweldige manier van start gegaan voor mij. Ondanks het troebele water heb ik toch een paar plekjes gevonden waar het water nog helder gebleven is en zodra je die gevonden hebt, is het bingo! Baarzen zijn zichtjagers, wat dus ook wil zeggen dat ze het aasje moeten kunnen vinden met hun ogen. Daarom zoek ik altijd naar helder water voor het vissen op grote baars. Een ander belangrijk aspect in mijn visserij is de aaskeuze. Ik vis bijna uitsluitend met grotere kreeftjes zoals de Westin CreCraw van 8,5 cm in deze winterperiode. De baarzen zijn hier helemaal verzot op en dan voornamelijk op structuur plekken waar er mosseltjes of stenen liggen.  

 

Multi-inzetbaar kreeftje

Met de finesse visserij vis ik op een aantal manieren met de CreCraw van 8,5 cm! Dit aasje heeft de afgelopen weken bijna alle grote vissen opgeleverd tijdens het vissen op baars, waaronder zelfs een mooie metersnoek. Ik vis de CreCraw op een Carolina rig, met een Ned kopje of op een erie kopje.

Ik vis de CreCraw ook graag op een erie loodkopje.

Het erie kopje gebruik ik voornamelijk om ze net wat sneller te kunnen zoeken. Omdat de CreCraw een breed aasje is, kun je deze ook perfect vissen op een loodkopje. Het Ned kopje gebruik ik voor het subtiel uitkammen van een stek waarvan ik zeker ben dat er baars ligt en waar ik geen beet krijg op de andere technieken. De Carolina rig gooi ik op mosselbankjes om de baarzen te kunnen verleiden tot een aanbeet.

De Carolina rig is top op een mosselbankje.

Op deze harde platen onder water liggen de baarzen verspreid, waardoor je zo’n plek beter grondig uitkamt. Voor de visserij met de Carolina rig gebruik ik een W6 Finesse T&C tot 15 gram werpgewicht omdat deze net wat zachter is. Hierdoor kun je de aanbeet mooi registreren op de top van de hengel zonder dat de vis teveel weerstand ondervindt.  

Voor de C-rig is de W6 Finesse T&C hét ideale wapen.

De hengel die ik gebruik voor de visserij met een Ned rig of erie kopje is een W10 Finesse T&C tot 21 gram. Een duurdere hengel, maar vanuit mijn standpunt het geld helemaal waard. Als je bekijkt hoe licht en gevoelig deze hengel is, dan ben je verkocht. Je kunt elke structuur onder water perfect voelen en een beet is evengoed moeiteloos te voelen. Het allerbelangrijkste is het verschil voelen tussen harde en zachte bodem, want geloof het of niet, bijna alle beten komen van de harde bodem af!  

Zo mooi zijn ze…

Laten we hopen dat de rest van het jaar even succesvol wordt als de laatste weken, maar bovenal houd het plezier in je visserij en blijf geloven in die ene beet die het verschil maakt 😉  

 

Groter vissen kan dus lonen, ook op baars! Check de CreCraw HIER en volg Toon HIER op Instagram.