Het pelagisch wonder – Daan & Joost beleven hun vuurdoop

03/01/2022
Het pelagisch wonder – Daan & Joost beleven hun vuurdoop

Geen vistechniek die zo veel en snel menig PR aan diggelen heeft geholpen als het pelagisch vissen. Ofwel, het gericht vissen op solitaire, grote targetsnoek of -snoekbaars in de middelste waterlagen. Roofmeisters Joost Spraakman en Daan Pit beleefden hun vuurdoop en dat werd er een om van te watertanden. 

Door Joost Spraakman

Ken je dat? Het gevoel van vangdrang. Kriebelig gevoel in je buik bij het denken aan die ene grote vis, die ene aanbeet… Nou, zo’n gevoel had ik dus die dag. Vandaag ging met ik met mijn vismaten Robbert en Daan op pad. Doel, Pelagisch op grote snoekbaars. Grote shads, zwaar lood en niet te vergeten een Garmin LiveScope.

De hoofdrolspelers deze dag: Boven de Berkley Vamper Shad, onder tweemaal de Quantum Pelagic Shad.

 


Wat hebben wij gebruikt voor voor de pelagische visserij?

-Garmin GPS map 1022 (scherm).
-Garmin Panotix LiveScope transducer + Blackbox.
-Qua hengelkeuze, nou een strakke hengel. Wij visten die dag met de Abu Garcia Spike Pro. Een goeie stevige stok met een mooie top actie.
-50 tot 80 gram loodkop met daaraan een groot stuk rubber van 20 a 30 centimeter. Zelf ben ik fan van  de Sick Vamper van Berkley of de Quantum Pelagic shad.


 

Een frisse maandag, 5 graden boven nul en een fel zonnetje. Omstreeks 12:00 uur hangt de boot achter de auto en Robbert en ik rijden richting de trailerhelling, Daan moest eerst nog wat dingen voor zijn studie doen dus die sloot aldaar aan. Aangekomen bij de helling wordt alles ingeladen. Voordat we instappen trekken wij ons warmtepak aan. Niet geheel onbelangrijk in de winter periode. De buitenboordmotor pruttelt en het gas gaat erop. 15 minuten varen en we komen bij onze stek aan.

Bizar wat een schat aan informatie de LiveScope voorschotelt.

Omstreeks 13:00 uur. Een 22 cm Sick Vamper van het merk Berkley wordt aan een 80 grams loodkop gerigd en we zijn los. Al driftend met een snelheid van 1 km/u tegen de stroming in zoeken we de vis op. We zoeken de diepere gaten af en hopen daar op de eerste signalen. Aangezien het erg koud is denken we dat ze geneigd zijn eerder dieper te liggen. Na een minuut of vijf komt de eerste vis al kijken.

De speciale transducerstang van Robbert waarmee je de LiveScope als een zoeklamp in de gewenste richting kunt laten schijnen.

De spanning stijgt… Je hartslag gaat omhoog… Je tikt de shad een stukje omhoog. We hebben de aandacht. Een mooie vis van circa 70 à 75 cm heeft honger… of toch niet? Een minuut lang volgt ze. Je tilt je shad nog eens op en… foetsie weg vis. Aiiiiiii, deed ik iets verkeerd? Heeft ze geen honger?

Een signaal dat van de bodem loskomt… Hartslag slaat even over.

We gaan door. We treffen een enorme school aasvis waarin de brasem de boventoon voert. Door de hoeveelheid signalen is het lastig zoeken. We gaan een meter of tien van de aasvis liggen en dat werkt. Wederom een prachtig signaal op de LiveScope. Een dikke snoek dame komt even kijken. Uit het niks een korte tik op de top van de hengel. Aanslaan en… NEE!!! MIS! Het Duits vocabulaire schalt over de stille wateren. Watervogels schieten weg.  Dit is toch niet het ‘Sjoerd Beljaars syndroom’ he?

Daan over the moon!

Uren verstrijken. Daan heeft inmiddels de hengel in zijn handen. Ook hij krijgt een aantal volgers, maar zonder resultaat. 17:00 uur, de zon is inmiddels weg en de maan schijnt over het water. Er komt een prachtige vis bij Daans aasje kijken. De vis komt omhoog, hij stijgt, hij stijgt… “Jaaaa, hangen!” Hoor ik Daan roepen!! Een kromme hengel, gebonk op de top. Dit moet een mooie vis zijn. Daan schiet in de stress, zijn lijn schiet langs de transducerstang en komt vast te zitten. Dit ga je niet menen!

“Wat een bak!!!” Hoor ik Daan schreeuwen. Vol enthousiasme legt hij de vis op het meetlint.

Ik met het schepnet in m’n handen, Daan met een kromme hengel, maar onze redder in nood Robbert haalt de lijn vakkundig los van de transducerstang en pakt uiteindelijk de snoekbaars bij zijn staart. “Wat een bak!!!” Hoor ik Daan schreeuwen. Vol enthousiasme legt hij de vis op het meetlint. Een PR voor hem. Een snoekbaars van 82 cm. Holy shit!

 

Mijn beurt

Onze afspraak is dat we om de vangst wisselen wij van plek. Met de LiveScope recht onder de boot is het wenselijk om maar met een hengel gericht te vissen. Nu is het mijn beurt.  Omdat het inmiddels buiten aardig donker begint te worden gaan de hoofdlampjes aan. Het maakt de spanning er niet minder om.

Al snel komt er een vis onder mijn shad hangen. Ik vis met een Quantum Pelagic shad van 25 cm. Ik laat de shad rustig in het water hangen. Om de aandacht te wekken geef ik  de shad zo nu en dan een korte zwemactie. Ik zie dat een snoek er vol op afzwemt, maar op het moment dat ze het kunstaas ziet schiet ze weg. Herkent ze het verschil tussen echt en nep aas? Doe ik iets verkeerd? Heeft ze toch geen honger? Joost mag het weten en nee… ik weet het niet 😛

Joost mag het nu weten, ook hij is pelagisch gedoopt met dit kasteel!

Een minuut of tien later is het echter raak voor moi! Een snoekbaars van 77 cm kon de pelagisch shad niet weerstaan. Ik kan je vertellen dit is niet goed voor je hartslag hoor. Wat een spelletje, dit smaakt naar meer.

Robbert beheerst het spelletje tot in de puntjes en natuurlijk zijn ook maar wat vaak dikke snoekdames de klos.

Robbert zijn beurt. Al binnen enkele minuten komt er een vis op het scherm tevoorschijn. Geconcentreerd zit hij naar het scherm te kijken. Zou het? Pakt hij hem? JAAA!!! Waar Daan en ik een aantal uur voor nodig hadden, vangt hij gewoon binnen 5 minuten een snoekbaars van 78 cm. Genieten!

 

Helemaal om

Logisch dat je of dik fluorocarbon (minimaal 80/00, liever nog dikker) als onderlijn kiest of staal.

Ik was eerst sceptisch over het vissen met een LiveScope. ‘Dit is geen vissen meer’, dacht ik. Een beetje op zo’n scherm turen en wachten tot die vis interesse toont. Maar ik ben om. Tuurlijk zie je nu meer van de vis op je scherm en is het een stuk geavanceerder dan een ‘standaard’ fishfinder, maar zie ze maar te vangen. Hoeveel kijkers wij wel niet hebben gehad, echt ongelofelijk. Super spannend en ja, de vis die je vangt is gemiddeld groter dan de ‘standaard’ maatjes tijdens het verticalen.

 

21:00 uur. De watervogels vliegen over ons heen richting hun slaapplek. Ook voor ons is het  tijd om richting de tweemeter bak te gaan. Met een goed gevoel en een aantal prachtige vissen sluiten wij deze dag af. Morgenvroeg gaat het wekkertje om 05:15 uur , de plicht roept. Bon nuit.