Hèt wapen van Ronald Bonestroo voor big ass snoek!

26/05/2021
Hèt wapen van Ronald Bonestroo voor big ass snoek!

Groot vangt groot, dat blijft een uitspraak van veel snoekvissers. Visgids Ronald Bonestroo nam de proef op de som en ging aan de slag met grote shads. En jawel, opzienbarende resultaten!

Door Ronald Bonestroo

Overal barst ’t van het speldaas en de snoeken zijn hun opgebruikte reserves weer aan het aanvullen. De paaitijd is weer voorbij en onze geliefde groenjassen hebben weer een wereldprestatie geleverd door voor een bult nageslacht te zorgen. Ook de witvis is flink aan het paaien geweest en overal kom je hele scholen met kleine vis tegen.

Waarom zou een snoek energie verspillen aan minivisjes??

Voorgaande jaren heb ik me op deze situatie aangepast door met kleiner kunstaas te beginnen, maar afgelopen jaar heb ik het roer omgegooid en ben ik juist begonnen met een vorm van ‘omdenken’. De snoek heeft al weinig energie en waarom zou de vis veel kracht verspelen door op al die minivisjes te jagen terwijl één grote vis voor evenveel voedsel zorgt als tientallen kleintjes. Nou, dát klonk als een uitdaging 😉

Begin juni vorig jaar kreeg ik via de post de nieuwe Westin HypoTeez Inline 35cm toegezonden. Al snel vallen me een paar zaken op. Ranke body, mooi soepel maar toch stevig rubber en de kenmerkende Westin-kleuren

De ranke body heeft in mijn ogen een paar grote voordelen. Enerzijds zorgt het voor een betere inhaking doordat het formaat er niet voor zorgt dat de haken lastig mee de bek in gaan, anderzijds is dit aas niet snel te groot voor de snoeken. Hier later meer over…

Wat boller en langer kunstaas is wel degelijk een verschil vergeleken dun en hoog kunstaas.

Het gebruikte materiaal is soepel genoeg om voor een mooie zwemactie te zorgen, maar desondanks wel stevig genoeg om lang mee te kunnen gaan. Ook is het prima verlijmbaar met bijvoorbeeld Mend-It of Saboflex waardoor de levensduur flink verlengd kan worden.

De standaard montage opgelost met een kleine aanpassing…

Er is één klein minpuntje te vinden aan de HypoTeez Inline 35cm en dat is de ‘rigging’. De montage is standaard zo gemaakt dat de achterste dreg vastgezet wordt middels een ‘spike’ vrij ver achterop het kunstaas. Ik had het idee dat dit de zwemactie en de inhaking nadelig beïnvloedde en ben wat gaan testen.

Uiteindelijk was de oplossing heel simpel. De spike werd losgehaald van de lus bij de splitring en schuivend gemonteerd op de stinger. Hierdoor kon de spike iets verder naar voren in het kunstaas gestoken worden zonder dat de stinger helemaal los kwam te hangen.

Bijkomend voordeel is dat de dreg hierdoor iets verder ónder het kunstaas komt te hangen en daardoor automatisch beter inhaakt bij een aanbeet. De zwemactie verbeterde en sindsdien was praktisch iedere aanbeet een zekere vangst!

Wat is nu de manier om hier het beste mee te vissen? Rustig trollend rond de 3 – 3,5 km/u is de zwemactie het mooiste. Ga je iets harder, dan wil de HypoTeez wel eens tussendoor stil vallen om daarna weer verder te zwemmen. Het leuke hiervan is juist dat dit perfect een gewonde of zieke vis imiteert. Boven de 4,5 km/u wordt dit te erg en dan is het effect juist weer weg. Blijf je grof gezegd tussen de 3 en 4 km/u dan zit je gebakken.

Trollen en werpen kan prima met de Hypoteez van Westin! Ronald doet niet anders!

Zie het dus niet als nadeel als ie tussendoor even stilvalt om daarna weer verder te zwemmen, want dit is juist de kracht van dit kunstaas! Precies op die momenten komen de aanbeten! De diepgang ligt zo rond de 1,5 – 2 meter bij de genoemde snelheden. Dit kun je veranderen door er lood voor te monteren. Een wartelloodje van 30 gram zorgt er al voor dat het kunstaas tussen de 3 – 3,5 meter diep gaat bijvoorbeeld.

Met een gewichtje op je onderlijn breng je de Hypoteez dieper. Hier kun je mooi mee spelen!

En denk nu niet dat dit kunstaas alleen trollend in te zetten is, want door het werpgewicht van 315 gram kun je deze ook nog prima werpend vissen. Uiteraard wel met beleid, maar met de nieuwe Westin W3 Monsterstick-T 2nd 130-260gr (klik HIER) is deze prima een mooi eind weg te zetten.

In de eerste weken van het seizoen hebben we constant met vier hengels gevist als we gingen trollen. Twee hengels met groot kunstaas en twee hengels met klein kunstaas. Op beiden vingen we prima, maar het begon al snel op te vallen dat er op het grote kunstaas aanmerkelijk grotere snoeken gevangen werden. Niet alles was groot hoor, ook vingen we er wel eens een kleinere snoek op, maar dat was vrij sporadisch.

Nu komt het voordeel van het zachte kunstaas weer naar voren. Als de snoek of snoekbaars de HypoTeez pakt, zie je al snel dat het kunstaas zeer zeker niet snel te groot is. De swimbait vouwt op tot een propje rubber in de bek als de vis er helemaal overheen schuift.

Ook snoekbaarzen zijn niet meer veilig voor deze bakkenmagneet!

Na een keer kopschudden komt hij naar buiten en schuift hij los op het staaldraad waardoor de vis het gewicht van het kunstaas niet als pendel kan gebruiken om de haak los te schudden.

Het was zeer opvallend om te zien hoeveel metersnoeken we wisten te vangen zo vroeg in het seizoen. Ook frappant was het om te zien dat steeds die ene hengel van de vier die we uit hadden gegooid, de grootste vissen opleverde. Uiteindelijk hebben we er zelfs voor gekozen om twee hengels te voorzien van een HypoTeez Inline 35cm en dat heeft zijn vruchten flink afgeworpen.

Met name grote snoek op dit kunstaas, een mooi gegeven.

Vanaf het begin tot aan het einde van het seizoen hebben we dit kunstwerkje aan de tand gevoeld en het is bijna bizar te noemen hoeveel vis deze opgeleverd heeft. Veel PR’s zijn er gesneuveld en niet alleen snoek wisten we te verleiden. Zelfs grote snoekbaarzen trapten erin!

Als je gast aan boord een dikke 127 vis pakt dan is het echt een bakkenmagneet

Hoogtepunt was uiteraard de puntgave 127 cm die mijn gast Randy wist te verschalken. Zelden zo’n mooie snoek gezien, en op deze lengte al helemaal. Geen schub verkeerd, geen kras op de vis te bekennen. Alsof deze zo uit de verpakking kwam…

Benieuwd naar deze Inline HypoTeez van Westin? Klik dan HIER!

Komend seizoen gaan we proberen de technieken weer verder te verfijnen. Stekken iets anders benaderen en proberen op de details nog weer een stukje winst te behalen. Dat we altijd terug kunnen vallen op deze meterbakmagneet stelt ons sowieso gerust. Hiervan weten we inmiddels in ieder geval dat ’t werkt. We hebben nú al zin in komend seizoen!

 

Bekijk de website van Westin Fishing (klik HIER) voor meer nieuwe producten of benieuwd welke hengelsportwinkels Westin verkoopt? Klik dan HIER!