Het zeebaars kwik met Mourat Akkouh & Mehmet Buyukyilmaz

04/03/2019
Het zeebaars kwik met Mourat Akkouh & Mehmet Buyukyilmaz

Schaatsers  zullen huilie huilie hebben gedaan bij de afgelopen winter. Anderen zagen het kwik handenwrijvend al snel weer hoger schieten. Neem de zeebaarsvissers voor wie die winter niet kort genoeg kan zijn. Wij voelden zeebaarscracks Mehmet Buyukyilmaz en Mourat Akouh aan de tand.

Door Team Roofmeister

Naam: Mehmet Buyukyilmaz      
Leeftijd: 36
Woonplaats: Rotterdam
Favoriete roofvis: Zeebaars
Favoriete vistechniek: Werpend met softbaits

Naam: Mourat Akkouh
Leeftijd: 42
Woonplaats: Amsterdam
Favoriete roofvis: Zeebaars
Favoriete vistechniek: Vissen met hardbaits

Mourat (l) en Mehmet in tweegesprek op de stand van Roofmeister tijdens de beurs in Utrecht in december.

Hey mannen, hoe zijn jullie de zeebaarsloze winter doorgekomen?

Mehmet: In de winter vis ik heel graag op snoek in de polders. Hierbij gebruik ik 2 technieken.  Met een licht spinstok of met de vliegenlat.

Mourat: Afgelopen winter was ik heel druk met diverse projecten en werk. Ik heb anders gezegd genoeg afleiding gehad om het vissen te vergeten 😉

Mehmet in love met snoek, toch blijft dat zeebaarsvirus aandringen. Hoe dan ook.

Hoezeer heb je die zeebaars gemist?

Mehmet: Als je mij zou laten kiezen uit een getal van 1 t/m 10, dan zeg ik absoluut 10. Het is mijn favoriete visserij dus mis het heel erg ja… 😉

Mourat: Haha, ik moet er niet aan denken dan gaat het goed.

Mourat moet vooral niet te veel aan zeebaars gaan denken in de winter.

Wanneer begint de gerichte zeebaarsvisserij voor jullie meestal weer op gang te komen?

Mehmet: Stiekem begin ik zelf eind maart/ begin april al naar de watertemperaturen te kijken. Bij 10 graden doe ik al een poging en met 1 graad hoger weet ik zeker dat ze er zitten en ga ik er volle bak tegen aan. Maar gemiddeld beginnen de leuke vangsten pas in mei.

Mourat: Zoals de watertemperatuur in IJmuiden nu al goed aan het stijgen, kan het zo zijn dat ik eind maart en begin april gericht op de zeebaars kan gaan vissen.

Mehmet in zijn thuishaven, de Europoort.

Op wat voor soort stekken focus je je in het begin?

Mehmet: In het begin focus ik me op wateren waar het wat eerder warmer wordt, zoals het Yangtzeekanaal. De zeebaarzen die hier in Nederland overwinteren beginnen dan al actief te worden. Wat ik zelf heel graag probeer zijn de havenmondingen die gelijk op zee uitkomen. Met wat geluk val je met je neus in de boter, oftewel een grote school zeebaars die de havens binnentrekt.

Mourat: Hardstromende brakwater plekjes.

Het zal niet lang meer duren voordat Mourat volgas achter de zeebaars aan zit.

Heb je tips voor diegenen die dit seizoen willen beginnen met zeebaarzen?

Mehmet: Mijn grootste tip blijft altijd: Neem er de tijd voor, gewoon gaan en vooral geduld hebben.

Mourat:  Zoek plekjes op waar zoetwater en zoutwater clashen.

Mehmet met een 80’er. Gaat hij dit jaar zijn pr van 91 cm verbeteren?

Wat is je doel voor aankomend zeebaarsseizoen?

Mehmet: Echt een doel heb ik niet meer eigenlijk. Mijn PR van 91 cm verbreken zal niet zo makkelijk meer zijn. 😉 Maar wat ik nog graag zou willen is een 80cm+ op de vliegenlat (Deze staat namelijk momenteel op 72cm).

Mourat: Zeer grootste plannen. Allereerst heb ik een boot aangeschaft dus we gaan de zeebaars nu ook vanaf de boot belagen. Het tweede plan, dit jaar ga ik een kunstaasje met een eigen DNA op de markt uitbrengen. Om te beginnen voor de zeebaars, want daar zit mijn toch mijn passie en vervolgens voor het zoete water. Een ambitieus jaar in aankomst dus 😉

Steeds meer liefde voor dat maffe vliegvissen. Roofmeister zal die gekke Mehmet weer volle bak aan het shadvissen helpen 😉


ROOFMEISTER DILEMMA’S
Tot slot nog wat genadeloze dilemma-vragen, zonder dat er een  motivatie gegeven mag worden ;-).

Mehmet Buyukyilmaz:
Voorjaar/ zomer/ herfst
Laag water/ opkomend
Veel stroming/ weinig
Hardbaits/ softbaits
Stroomnaad/  luwte
Gewicht/ lengte
Verre worpen/ korte worpen
Juiste loodkop/ juiste shad
Bootvissen/ kantvissen
Helder/ troebel water
Brak/ zout water
Europoort/ Pier bij IJmuiden

Mourat Akouh:
Voorjaar/ zomer/ herfst
Laag water/ opkomend
Veel stroming/ weinig
Hardbaits/ softbaits
Stroomnaad/  luwte
Gewicht/ lengte
Verre worpen/ korte worpen
Juiste loodkop/ juiste shad
Bootvissen/ kantvissen
Helder/ troebel water
Brak/ zout water
Europoort/ Pier bij IJmuiden