Dit vindt Jouke Jansma belangrijk aan een fishfinder

02/07/2020
Dit vindt Jouke Jansma belangrijk aan een fishfinder

Enige tijd geleden heb ik mij georiënteerd op een nieuwe dieptemeter. De keus is daarbij gevallen op de Raymarine Element 12. Daarbij heb ik gekozen voor een bij mijn visserij passend apparaat en zeg ik niks over andere merken als Lowrance, Garmin en Humminbird.

Door Jouke Jansma

Als ik vaak pelagisch zou vissen, had ik waarschijnlijk een andere keuze gemaakt en als ik meerdere apparaten in mijn boot had willen koppelen ook. Dat is bij mij niet het geval. Samen met Yaïr Nauta van Nauta’s Boatshop heb ik tijdens een gezamenlijk tripje op het water verschillende apparaten in de praktijk bekeken, allemaal met heel veel mogelijkheden.

De fishfinder is een onmisbare tool geworden voor de bootvisserij.

Ik kom uit de generatie waarin de eerste, toen nog schrijvende dieptemeters voor een ware revolutie zorgden in de sportvisserij vanuit de boot. Waar je eerst je stekken min of meer vond door te peilen met een peildobber en later weer terugvond via zogenaamde kruismetingen met het blote oog, kon je nu ook zien hoe de bodem er rondom die stek uitzag en waarom die stek dus een goede stek was.

Inmiddels zijn er legio meer mogelijkheden en hoewel de visser altijd nog de vis moet vangen, zijn er zeker zaken die het lokaliseren van goede stekken en daarmee het vinden van de vis zullen vereenvoudigen.

 

Het past bij mijn visserij

Met SideVision nauwelijks nog voor verrassingen komen te staan.

Veel van mijn viswateren ken ik zo goed, dat ik er volgens mijn vismaat geen dieptemeter meer nodig heb, maar niks is minder waar. Ik kom ook daar ook nog wel eens voor verrassingen te staan. Er zijn soms toch nog kuiltjes waarvan ik het bestaan niet wist. Met een goede SideVision zie je veel meer al is het wel even wennen om hem goed af te lezen. Die functie is ook erg tijdens het werpen. Zo weet je welke obstakels je kunt verwachten en of er überhaupt vis te vangen is.

Slepend op snoek op groot water in de winter is een goede kaart en fishfinder van onschatbare waarde.

Voor het verticalen is de DownVision erg prettig, zeker als er veel beweging onder water is. Een fishfinder is (als houvast) altijd plezierig en ook een goede dieptekaart is erg prettig. Ik vis met regelmatig ergens waar ik nog niet zo heel erg thuis ben en zeker op groot water is het dan fijn als je toch de richeltjes en kuiltjes kunt vinden. Zeker in de winter slepend met dode aasvis kan een klein richeltje het verschil maken tussen blanken en vangen. En bij die visserij is je actieradius ook weer niet zo groot, dat je ze vanzelf wel tegenkomt. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel gedetailleerde Navionics kaarten te koop.

 

Eenvoudig te bedienen

Heerlijk snel en simpel te bedienen!

Ik kom dus uit een generatie die echt een beetje moeite moet doen om alle ontwikkelingen enigszins bij te houden. Op het water wil ik vissen en niet via allerlei ingewikkelde achterliggende menu’s instellingen wijzigen. Als ik drie keer naar een ander scherm moet klikken om iets aan te passen ben ik de weg kwijt. Dat is bij Raymarine Element gelukkig niet het geval.

 

Maximale focus op het vissen

Mooi ook dat je je voorkeursschermen met één druk op de knop tevoorschijn kunt toveren. In dit geval de kaart, DownVision en SideVision.

Op het water staat alles ten dienste aan mijn visserij. Als ik iets zie en dat even beter wil bekijken, moet ik snel kunnen wisselen tussen de verschillende schermen. Dat kan bij de Element met twee drukken op de knop, wat erg prettig is. Bovendien zijn er drie voorkeurinstellingen in te stellen die je met een druk op 1,2, of 3 kunt activeren. Ideaal toch?!

 

Ook op hoe snelheid

Natuurlijk koop je niet een fishfinder met allerlei toeters en bellen waar je toch maar nauwelijks wat mee doet.

Tijdens het verkassen van stek A naar stek B is het tijdens het varen met hogere snelheden wel prettig dat je de diepte onder je boot in de gaten kunt houden. Zeker op onbekend water en met name in Scandinavië is het vol gas varen zonder dat je een goed beeld hebt van de waterdiepte vol risico. Regelmatig kom je, ook als je er vaker bent geweest, ineens een grote rots tegen net onder de oppervlakte die je nog niet eerder was opgevallen. Het heeft al heel veel staartstukken gekost ook bij mensen die toch redelijk de weg wisten.

 

Gunstig geprijsd

Niet onbelangrijk is ook dat je betaalt voor de dingen die je echt gebruikt en dus niet voor allerlei features waar je toch nauwelijks wat mee gaat doen. Als je apparaat exact dat doet wat je wilt dat het doet, dan is hij nooit te duur. De Raymarine Element is daar een voorbeeld van. Ik ben inmiddels een paar keer het water op geweest om eens te kijken op bekende stekken en heb al weer het nodige opgestoken… Ik ga zeker weten plezier beleven aan deze unit!

 

Ben jij geïnteresseerd in de Raymarine Element, klik HIER voor meer info. Voor verkooppunten klik HIER