Hoe kies je de juiste verticaal hengel?

10/01/2023
Hoe kies je de juiste verticaal hengel?

Verticalen is een super effectieve manier van vissen op snoekbaars. Echter heb je hier wel specifieke hengels voor nodig om deze techniek het beste uit te voeren. Hoe kies je dus de juiste verticaal hengel? Met welke eigenschappen moet je rekening houden?

Door Team Roofmeister

Verticalen wordt gedaan vanuit de boot. Door beheerst en langzamer te varen, kun je flink wat water nauwkeurig afdekken en dus kans hebben om redelijk snel wat actieve snoekbaars te vinden. Ook voor de passievere zander is het een uitgelezen techniek. Verticalen doe je door je kunstaas onder de boot te laten zakken. Dit til je dan een centimeter of 20 op om het aas vervolgens stil te houden.

Stil houden en beng! Niets zo verslavend als die knal harde aanbeten… In dit geval snoek, die ook verrassend vaak op zo’n traag geviste shad heen schuift. 

Het varen van de boot zorgt vaak al voor de actie in het kunstaas, dus je hoeft echt niet veel te bewegen met je hengel. Dit kan zelfs tegen je werken ( met name als het watser koud is)! Houd het aas dus stil en laat het af en toe eens langzaam naar de bodem zakken om te voelen of je nog dicht bij de bodem zit. De strikezone is niet zo groot, denk aan 10 tot max 30 cm boven de bodem.

 

Actie van de hengel

Een van de kenmerken van een verticaal hengel is de actie van de hengel. Wat je zoekt is een hengel die een strakke blank heeft, de snoekbaars heeft een harde bek dus je moet veel kracht zetten om de haak goed te zetten. Echter is het wel belangrijk dat de hengel wat kan meegeven met de dril, zo verspeel je minder vis.

De hengel moet wel een beetje mee kunnen geven. Een niet te stugge top is belangrijk.

Doordat het vaak recht onder je top gebeurt, kun je met een te stugge hengel zo hard slaan, dat een kleine vis hard omhoog wordt geslagen. Dit zorgt voor even slappe lijn en dit is niet goed, je verspeelt zo meer vis. Dit wil je niet, dus je hengel moet iets kunnen buigen om de kracht op te vangen van het aanslaan.

Goed contact met je shad is nodig om de aanbieding zo natuurlijk mogelijk te houden.

Je moet natuurlijk altijd contact hebben met je shad, je hebt dus een gevoelige hengel nodig. In de winkel kun je mooi testen wat de actie van de hengel is. Door de winkelier de top te laten buigen, kun je bepalen of de hengel de gewenste actie heeft. Bij een verticaal hengel zie je graag dat de delen met de eerste 4/5 topoogjes goed buigen, terwijl het onderste deel van de hengel geen krimp geeft. Dan heb je een goede hengel te pakken!

 

Het werpgewicht

Je hoeft niet echt te werpen met verticalen, maar toch staat er altijd een werpgewicht op de hengel. Door de bank genomen vis je vaak met loodkoppen van 7-28 gram als je verticaal vist. Tuurlijk zijn er uitzonderingen, maar op de meeste wateren heb je niet zwaarder nodig. Een hengel met een werpgewicht tot ongeveer 28 gram is vaak genoeg.

Hengels tot een gram of 28-32 gram zijn prima, dan heb je bij dit slag vis al leuke sport!

Hiermee kun je de meeste shads goed vissen. Mocht je wat groter gaan met je aas, ga je vaak ook op grotere vis. Het is dan wel slimmer een iets zwaardere uitvoering te kiezen van je hengel. Stel je hengel dus af op de grootte van je kunstaas en vis die je wilt vangen.

 

Hengellengte

Ook een belangrijk aspect van een verticaal hengel, is de lengte. Verticaal hengels zijn vaak heel kort, ongeveer 1.90 meter. Dit is handig, omdat je toch niet ver hoeft te werpen en je vist vaak kort bij de boot. Voor optimale controle en balans is een korte en zeer lichte hengel prettig. Je zit er de hele dag mee in de hand, dus een zo laag mogelijk gewicht is wel zo prettig voor je pols.

Een kort handvat in combinatie met een korte, lichte hengel is perfect.

Het handvat is ook altijd heel kort, zo zit het nergens in de weg als je je shad optikt en je hengel vasthoudt. Al deze factoren zorgen ervoor dat jij zo comfortabel mogelijk de optimale controle hebt over je shad. Om gewicht te besparen neem je een molentje in de 1000 serie, veel lijn heb je namelijk ook niet nodig. Zo heb jij een ideaal setje om mee te verticalen.

 

Het budget

Verticaal hengels zijn goed verkrijgbaar. Bijna alle merken hebben wel een uitvoering, dat wil zeggen dat ze dus ook in werkelijk alle prijsklassen te krijgen zijn. Hier lichten we er een aantal uit!

De Westin Vertical Jigging: Westin heeft een zeer brede selectie in alle prijsklassen. Alle voldoen aan de eisen van een goede verticaal hengel. De een is alleen nog luxer en nog gevoeliger dan de ander! Er is keuze van de W3 serie t/m W8 serie.

De Abu Garcia Spike serie: Ook Abu Garcia heeft hengels voor het verticalen. De Spike X is iets goedkoper en de Spike Pro zijn de wat luxere uitvoeringen.

De Fox Rage PRISM X: Deze serie is de wat goedkopere serie van Fox Rage, maar in deze serie zit een perfecte hengel om te verticalen. Wil je een luxere hengel van Fox Rage, klik dan HIER voor de Terminator serie.

De Shimano Yasei Vertical Jig: Deze bekende serie van Shimano is ook super en ook nog eens betaalbaar! Zeker het proberen waard.

 

Laat je vooral eerst inlichten door de hengelsport winkelier en voel goed aan of je de hengel wel prettig vindt. Veel succes en plezier bij het zoeken van een verticaal hengel!