Hooked on snoek 4 – De Da Vinci Code – Hilco van Nuil

20/06/2019
Hooked on snoek 4 – De Da Vinci Code – Hilco van Nuil

Het is zomer en dat betekent dat de roofvissen verspreid liggen, daar waar je in de winter echte concentraties kunt aantreffen. Met name het ‘waar aan de slag’ is de hamvraag. Snoekspecialist Hilco van Nuil neemt je mee tijdens een recente trip en komt met handige tips voor dit euvel! Volg de fuut!

Door Hilco van Nuil

Staal blauwe ogen die al zoveel jaren mee gekeken hebben op het wijd, het ritme van moedernatuur observerend. Ik heb geleerd dat je nooit de grillen helemaal kunt doorgronden van deze andere wereld. Daar waar het leven niet om plezier draait… gewoon de cyclus van overleven en voortplanting is hun eindeloze algoritme.

Fascinerend en tegelijkertijd kan het soms dagen de moed uit de visser beuken. En binnen een fractie van een seconde kan het ook omslaan naar uren (dagen) van totale euforie. En zo begon het avontuur die de annalen in gegaan is in mijn hoofd als… De Da Vinci code.

Klein aas zoals de Haka 7, verslavend!

Ik was laat dit jaar, mijn vrouw en mijn ouders hadden dik verdiende vakanties geboekt en dat liep zo van medio mei tot tweede week van juni. Horror verhalen gonsden in de lucht van medevissers die ik ken. Jagers van het grote water die heel goed weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Dagen van niks tot een paar stuks en de maat viel over het algemeen ook niet mee. Sommige hadden het op het diepe geprobeerd en anderen op het ondiepe. Maar goed luisterend kon je in beide keuzes wel een foutmelding constateren als in….. “On the move”.

Hengel krom tot het handvat, knokkers.

Ik ken die onrust van mijn jonge jaren, ze willen niet of ze zitten er niet. Dan daar maar eens proberen… en daar… en daar… Ik heb in mijn vissersleven op de harde manier geleerd. Namelijk dat die werkwijze maar 1 ding oplevert, dat is frustratie en levert steeds minder kansen om  in je voordeel om te laten draaien.

Er zijn zeker dagen dat niks werkt, maar dat is dan niet in een enkele zone, maar gewoon overal. Je doet er niks anders aan dan de volgende dag je kop te schudden en je aan je opgestelde plan te houden, noem het de Fisherman Blues.

Patriot Pikehound en swimbaits, een perfecte combi.

Ik zal mijn werkwijze uitleggen, het is geen rocket science. De ochtenden en de avonden vis ik ondiep tot heel ondiep. Ik kijk gewoon goed waar de fuutjes zitten, soms is dat op 50 cm en soms op 2 meter. Als je goed oplet tijdens de dag zie je ze vanzelf op een gegeven moment naar het diepere water gaan…

En ik vis waar zij vissen! Staat er veel golfslag dan vis ik langzaam, maar is het windstil dan mag het allemaal wat sneller. Het element van reactie-aanvallen is heel belangrijk, zeker op wateren waar de hengeldruk hoog is.

Trolling spoon van Nilsmaster Monster Pike Fishing!

Kunstaas keuze is dus heel belangrijk, de juiste setup op de juiste locatie en omstandigheden. Op het echte ondiepe ben ik aan de gang gegaan met grote lepels. Je kunt ze perfect boven en langs het fonteinkruid vissen. Komen daar geen aanbeten? Dan kun je rustig iets dieper vissen tot zo’n 2 meter.

Swimbaits en jerks zijn dan de juiste keuze hierbij. Vis vooral niet te licht in je lijnen en hengels op dit soort ondiepe stekken met plantenbedden. Voor ondiepe lepels gebruik ik hengels tot 50 gram met 15/00 lijnen en 49 strand onderlijnen van 18 kg. Voor swimbaits 120 grams hengels met 25/00 gevlochten lijnen en gevlochten titanium van 25 kg trekkracht.

Epic…

De reden hiervoor is het volgende: de aanbeten zijn meer dan woest, ik heb meerdere snoeken gehad die vol uit het water kwamen tijdens de aanval. Ze zochten bijna allemaal  volgas de plantenbedden op tijdens de dril. Vis je te licht dan garandeer ik dat je lijnbreuk gaat krijgen. Prachtige snoeken een doodstrijd laten leveren omdat jij je spullen niet op orde hebt, dat zou toch een schande wezen. Respect hebben voor het gene waar je op jaagt is nummero uno! Dan maar een aanbeet minder.

En dan zulke vangen…

Gebruik daarbij de juiste techniek als je kiest voor  lepels en/of swimbaits. Vis je (werpend) langzaam, dan moet je gewoon de juiste actie in het aas zien te brengen. Houd de top goed naar het aas toe als je boven de plantjes vist , sleep je de Trolling spoon? Dan moet je de hengel recht achter de boot houden en boven de planten, want lepels moeten waggelen en niet draaien.

Swimbaits moet je gewoon heerlijk slow laten zwemmen en jerks gebruik ik zelf liever als het water wat ontstuimig is en die vis ik dan lekker vlot. De aanvallen zijn bruut in deze tijd van het jaar en ze zijn mega sterk wat resulteert in hele gave visserij! Vanaf de kant kun je gewoon dezelfde tactieken volgen, houd je stekken klein en overzichtelijk en geef ze de tijd.

Die smile bleef nog lang zitten.

Als de zon op haar hoogst staat zak ik af naar wat dieper water; klein aas van circa 7 cm met een enorme vinnige actie en groot aas van 25 cm. Deze twee gebruik ik dan zij aan zij, wel trollend. Het is gewoon super effectief, want de tactiek die de meeste vis oplevert is: zoveel mogelijk aas in het water! Denk erom dat je het aas op half water aanbiedt en niet zoals de meesten doen, vlak aan de bodem. In deze tijd van het jaar is de snoek namelijk enorm actief aan het jagen en op half water aangeboden aas, trekt de in buurt gelegen snoek meer aan aan dan aan het gepresenteerde aas op de bodem.

Kunstaas van 12 tot 15 cm op dieper water gebruik ik eigenlijk al jaren niet meer in juni tot medio juli. De reden hiervoor is simpelweg dressuur. 95% van de vissers kiest als jaren voor deze maat kunstaas, maar laat mij maar lekker bij de overige 5% horen 😉 Zelfs de fireball deed het alweer super. Puur als experiment ingezet, bijten ze daar ook op als kunstaas werkt? Ja dus. In  net iets meer dan een uurtje waren mijn 5 aasvisjes op, dat zegt wel genoeg…

Episch!

Het resultaat in 5 dagen (het zouden er 7 moeten zijn, maar twee dagen waren wegens de weersomstandigheden zo slecht dat van een goede presentatie geen sprake was): 86 snoeken. Van de 86 waren er 7 een meter, 2 van de buiten categorie (dus echte buffels) en mega veel 90’ers. Er zat 1 dag bij van maar een paar aanbeten, maar ook dagen dat het helemaal los ging en dat op 3 verschillende meren. Ik heb op elk meer de zone ongeveer 2 kilometer lang gemaakt en alleen gevist waar de vogels zaten. Misschien iets om over na te denken?

Klaar, maar niet voor lang. Nieuwe plannen en daarmee avonturen liggen klaar.