LiveScope onmisbaar bij het gericht vissen op GROTE meerval

06/09/2021
LiveScope onmisbaar bij het gericht vissen op GROTE meerval

Het uitkomen van de real live sonars van Garmin heeft de fishfinder wereld flink opgeschud. Opeens kunnen we met Panoptix LiveScope live zien wat er onder water gebeurt. Voor vele visserijen letterlijk en figuurlijk een eye opener, maar in extreme mate voor het vissen op de echt grote meervallen. Tobias Stuurman, de houder van het huidige Benelux record, kan er over mee praten.

2020 Rotterdam, Tobias stuurt zijn bellyboat over de stek heen en ziet al wat interessante signalen op zijn Garmin Live Scope. Echter, vandaag richt hij zijn pijlen op de echt grote meervallen. Niet lang daarna komt hij bij steigerpeilers en draait hij zijn LiveScope als een zoeklicht in het rond. Dan verschijnt er een signaal waar hij naar op zoek is. Op het scherm kan hij aan het signaal zien dat het hier om minimaal een vis van over de 2 meter gaat.

Opeens dat langverwachte signaal.

Vlug dropt hij zijn tros wormen, de eerste meters snel, maar de laatste behoedzaam, iets dat hij haarfijn met LiveScope kan volgen. Uit het niets komt er een ander signaal zijn scherm bijna binnenvliegen. Een meerval van net een meter schat hij in die veel te geïnteresseerd is in het aas. Een mooie vis, maar die kan de jacht op dat echte monster eronder alleen maar verstoren. Vlug draait hij de boel binnen en wacht hij tot het ‘het kleintje’ verdwenen is.

Een heerlijk prakkie voor onze snorrenmans.

Dan weer laten zakken tot vlak boven de big mama. De adrenaline giert door de aderen. Hoe gaat deze 2 metervis op het aas reageren. Het antwoord? Niks! Minuten kruipen voorbij en de vis lijkt de aanwezigheid van het aas totaal te negeren. Tot grote frustratie begint hij rustig te zwemmen. Gelukkig niet snel, want dat zou betekenen dat de vis argwaan heeft. Dat is hier niet het geval.

De beelden van de LiveScope hebben wel wat weg van een 3D echo van embryo’s.

Tobias kan met zijn FloatPlus motor de vis volgen, de vis blijft prachtig in beeld op het scherm van de fishfinder. Een kat en muisspel van zeker een half uur begint. De vis lijkt zowaar wat aan interesse te winnen. Dan uit het niets stijgt hij meer dan in het afgelopen half uur. Het zal toch niet??? Het zal toch wel! Opeens klapt het monster op de tros wormen.

De giga vis laat zich voor het eerst zien.

Tobias kan meteen in de steigers. Een plotselinge krachtsexplosie die in Nederland haar weerga niet kent. Datzelfde geldt voor de dril. Meervalvisser Rick Habermehl verwoordde het ooit treffend: “Big gamen in de Lage Landen.” Het gevecht is bijna ten einde en dan ziet Tobias zijn prooi in de oppervlakte draaien. Wauw!!! Het signaal van de LiveScope ziet hij nu in levende lijve. Even later mag hij de gigant zelfs in zijn armen sluiten. 218 cm!!! Wat een bruut beest!

Het vleesgeworden signaal van 218 cm onder de rook van Rotterdam. Enkele weken terug ving Tobias het meervalrecord van de Benelux van 237 cm.

Er is veel te doen over de Panoptix LiveScope van Garmin. We kunnen gerust stellen dat het een revolutie in de wereld van fishfinders heeft veroorzaakt. Opeens kunnen we in breed perspectief live zien wat er onder water gebeurt. Niet alleen kun je met LiveScope vissen determineren, ook kun je vrij exact inschatten hoe groot ze zijn, je aas on top droppen en, misschien wel het meest opzienbarende, zien hoe vis op je aas reageert.

Daarna nog een vis van 187 cm. Of het niet genoeg was…

We zien het terug in het bovenstaande vangstrelaas van Tobias. Neem alleen al het kat en muisspelletje van ruim een half uur, waarbij de LiveScope onmisbaar is gebleken. Natuurlijk is deze fishfinder ontzettend waardevol voor tal van visserijen, het pelagisch vissen op grote snoekbaars en snoek in het bijzonder, bij het vissen op de echt sluwe, grote meervallen is hij zelfs van cruciaal belang.

Geïnteresseerd in de Garmin Panoptix LiveScope, klik HIER.

 

Velen weten dat Tobias inmiddels het Benelux record meerval gevangen heeft van 237 cm, klik HIER. Dan nog mooi om weer eens terug te blikken op bovenstaande spraakmakende vis. Meer informatie over Garmin Panoptix LiveScope, klik HIER.