IJmuiden is hot – Zeebaars walhalla

19/07/2019
IJmuiden is hot – Zeebaars walhalla

Jawel, het zeebaarsseizoen is in alle hevigheid losgebarsten. Dat wil niet zeggen dat ze makkelijk te vangen zijn. Al helemaal niet in de Europoort waar een bizar overschot aan prooivis roet in het eten lijkt te gooien. Op de Pier bij IJmuiden is het gelukkig anders, daar gaat het losch. Specialist Mourat Akkouh aan het woord.

Door Mourat Akkouh

 

IJmuiden momenteel the place to be?

De zeebaars is los dit jaar in IJmuiden. Vanaf half juni begon het echt goed te lopen. Overal rond de pieren wordt er zeebaars gevangen of je nu op de Noord- of Zuidpier zit.  Overdag wordt er vooral net maatse baarzen gevangen.

Overdag met name net aan maatse vis.

Maar in de nachturen laat de zeebaars zich nog beter zien en komen de grotere baarzen ook meer onder de kant azen. Het is me opgevallen dat er dit jaar veel grote baarzen rondom de pieren zwemmen. Er zijn al diverse mooie formaten gevangen. Zal het aan het aasaanbod liggen ? ik heb alle soort aas voorbij zien komen. De horsmakreel is het meest aanwezig nu.

Leuk is die variatie aan vistechnieken die je nu toe kunt passen.

De Albie Snax, binnenkort meer nieuws over deze topper.

Plugjes… ze lusten er pap van.

Je kunt ze nu ook op zo’n beetje alles vangen van softbaits, hardbaits en pilkers, het maakt allemaal niets uit. Ik heb de afgelopen weken hele mooie baarzen gevangen en de meeste waren tussen de 50 en 60 cm. Er zaten ook wat dikkere en grotere ertussen.

In het donker worden de grote vissen wakker…

De mooiste dril was toch een zeebaars van 70 cm die er keihard vandoor ging, daarna dacht ik dat ik hem had verspeeld. Mijn lijn was helemaal slap en ik bleef mijn lijn maar binnen draaien met het idee dat ik de zeebaars had verspeeld.  Maar wat bleek de baars was met een noodgang tot nog geen paar meter voor mijn voeten gezwommen. Uiteindelijk toch gevangen en volop blij mee. Tot in een latere blog Roofmeisters!

Wauw, wat een gevecht, wat een bak van een zeebaars!