In record tempo een classic – Ricky the Roach

27/03/2021
In record tempo een classic – Ricky the Roach

Ricky the Roach, als er een kunstaas in record tempo een klassieker is geworden. Ben je een snoekvisser, dan is dit bijna een must have! Sowieso is deze softbait mateloos bij de kantvisser. Snoekvisser Toon van Ham legt uit hoe dit kunstaas het verschil kan maken en hoe je Ricky het beste in kunt zetten. 

Door Toon van Ham

Mijn allereerste Westin kunstaas  was een Ricky The Roach van 14 cm in een felle baars kleur aka Fire Perch. Deze kleur is nog steeds mijn absolute nummer 1 voor het vissen op snoek, bij voorkeur op een water met een aardig bestand aan baars.

Ricky rocks!

Hoe je hem het beste kunt binnen vissen? Simpel, stop & go! Lekker lichte schroefkopjes van 5 of 7 gram om licht te kunnen vissen. Bij een worp eerst even laten afzinken tot de bodem, dan met afwisselende snelheid binnen vissen en opnieuw laten zakken op willekeurige momenten. De meeste aanbeten komen dan ook vlak NA het stop moment, net bij het versnellen en niet op het stop moment.

Vaak wordt Ricky gegrepen bij het weer versnellen na een spinstop.

Dit is in mijn ogen de trigger voor de snoek om toch aan te vallen! Door de lichte screw-ins te gebruiken zinkt de softbait niet als een baksteen naar beneden op een stop moment, maar dwarrelt deze lekker rustig naar beneden.

 

Steady retrieve

Een techniek die ik alleen toepas in erg specifieke omstandigheden, denk aan het strak boven planten vissen met een 5 grams schroefkop. Een beetje afwisselen in snelheid kan zeker, maar het stoppen zou de softbait in de planten kunnen laten vastlopen.

Planten zijn een ideale ambush plek voor onze Esox!

Dus met tikjes binnenvissen en de hengeltop soms zelfs verticaal omhoog houden om ervoor te zorgen dat je niet in de planten terecht komt. Zeg nu zelf, wat is er idealer voor een snoek dan planten als hinderlaag te gebruiken!

 

Riggen

Voor het riggen van Ricky The Roach gebruik ik grote dreggen, denk eraan dat het grote voordeel van dit aasje de grote omvang is. Het lijkt op een obesitas baars en dat komt bij de inhaking niet altijd van pas, zodoende gebruik ik vrij grote dreggen. Een stalen onderlijn met een enkele 2/0 haak zorgt trouwens ook voor een betere balans.

Vanwege het hoge profiel van Rocky the Roach wat grotere dreggen.

Ik vis zelf bijna uitsluitend met de 14 cm variant vanaf de kant, hiervoor voldoet 1 grote dreg en is het echt niet nodig om 2 dreggen te monteren. Bij de 18 cm variant doe ik dit wel, liefst 2 dreggen onderaan om een goede balans te behouden bij het binnen vissen ervan!

Bij de 18 cm variant standaard twee dreggen.

 

Toepassingsgebied

In de winter is het een ander verhaal omdat op de meeste plaatsen  de planten schitteren door afwezigheid. Hiervoor zoek ik dan eerder de diepere luwtes op. Stromend water is in alle omstandigheden heel interessant voor mij… Je weet snel waar de snoeken zich bevinden omdat stromend water gepaard gaat met diepteverschillen, denk aan de binnen- en buitenbochten waarbij de buitenbochten vaak dieper zijn.

Ook voor onze Roofmeister Bas Westerveld behoort Ricky The Roach (18cm) tot een van zijn favorieten

Het opzoeken van luwtes, stukken waar het niet (of bijna niet) stroomt en de snoeken rustig kunnen liggen is vaak de sleutel tot succes. Dit kan een simpele omgevallen boom zijn die de stroming omleidt of een eilandje…

En niet alleen voor snoek 😉

Persoonlijke keuze

Mijn favoriete variant is de 14 cm versie. Deze is vanaf de kant makkelijk inzetbaar door zijn relatief lage gewicht van 42 gram. Het leukste hieraan is dat ondanks de lengte van ‘maar’ 14 cm je de grootste snoeken hiermee kunt verleiden. De stevige en grote body zorgt voor een heel interessant silhouet onder water!

In diverse groottes en vele verschillende attractieve kleuren.

Ondanks het feit dat de hedendaagse snoekvisser vaak groter en groter gaat in gemiddelde lengte van softbaits raad ik je aan om een beetje te downsizen. Hiervoor is een 14 cm variant ideaal en dressuurdoorbrekend op water waar iedereen met 20 cm plus rubber staat te smijten.

De volgende drie kleuren gebruik ik het meest, onafhankelijk van het feit of je vist in troebel of helder water!

Fire Perch 14 cm, een erg agressief kleurtje wat de snoeken geheid gek maakt als ze het zien langskomen.

Lively Roach 14 cm, een natuurlijk kleurtje dat een voorn met serieuze eetproblemen nabootst!

Fire tiger 14 cm, een beetje gelijkend op de eerste kleur en ook lekker agressief. Een uitdagend kleurtje wat ze wederom gek maakt!

 

Ben jij benieuwd naar alle maten, kleuren of zelfs hardbait varianten van Ricky The Roach klik dan HIER. Of klik HIER om ze te bestellen.