Plug & play met de Element van Raymarine  – Thijs van der Sanden

16/08/2019
Plug & play met de Element van Raymarine  – Thijs van der Sanden

De Raymarine Element heeft als nieuwe fishfinder hoge ogen gegooid en wordt met name geroemd om haar haarscherpe weergaves en gebruikersgemak. Roofvisspecialist Thijs van der Sanden van Rozemeijer heeft er onlangs een aangeschaft. Om te zeggen dat hij er helemaal mee in zijn element is zou wat flauw zijn, maar toch zou het een treffende omschrijving zijn 😉

Door Thijs van der Sanden

Laat ik voorop stellen dat ik geen whizz kid ben als het aankomt op elektronica, waar dan ook, of het in huis is of op de boot. Keep it simple is mijn motto en dat is waar de Raymarine Element voor mij in beeld kwam.

Voorheen gebruikte ik twee Dragonfly’s op mijn boot, 1 unit voor de GPS en 1 unit voor de fishfinder/dieptemeter en down vision. No-nonsense toestellen waar weinig mee fout kon/kan gaan. Het is niet voor niets dat je ze toch bij veel vissers aantreft, en vooral vissers vanuit een bellyboot en kayak lijken de Dragonfly te kunnen waarderen.

Met veel plezier gebruikte ik 2 Dragonfly’s op de boot.

Technologie staat echter niet stil en Raymarine doet uiteraard mee met deze ontwikkelingen. Met een schuin oog keek ik er altijd al naar, maar toen Raymarine op de proppen kwam met de Element besloot ik me er nog eens beter in te verdiepen.

De Raymarine Element 12”.

Uiteraard zijn er ook andere spelers op de markt, Lowrance, Humminbird en Garmin zijn absoluut grote spelers met fantastische units. Waarom dan toch de Raymarine Element? Ik heb gekeken naar gebruikersgemak (niet te veel poespas) en uiteraard ook de prijs. Ik wilde graag een 10” of 12” voor een ‘betaalbare’ prijs.

Gebruikersgemak stond nogmaals bovenaan mijn lijst. Ik heb geen zin in zogenaamde blackboxen die ertussen moeten worden geïnstalleerd of meerdere transducers, nee, ik wilde gewoon een grotere unit met 1 transducer waar alles mee gedaan kan worden. Een 10” of 12” was een vereiste daar ik graag met 1 toestel wilde werken met meerdere verschillende schermen open (GPS – 2D Fishfinder – DownVision of SideVision).

Een veelzijdige unit met alles er op er aan.

Daarnaast heb ik natuurlijk al tijden gevist met Raymarine zonder enig issue, het vertrouwen was er daarom ook zeker in het merk en deze specifieke unit. Heb ik ervaring met andere dieptemeters? Absoluut. O.a. Lowrance en geen kwaad woord over dit merk, maar toch ging mijn gevoel uit naar Raymarine.

De Element is verkrijgbaar in 7”, 9” en 12”. Die laatste heb ik en is een beste unit. Toen ik hem voor de eerste keer zag was het zelfs wel even schrikken, dat pakt toch direct een hoop ruimte in op de boot. Gelukkig is de unit zelf vrij plat dus qua diepte zat ik wel goed. Standaard komt er een beugel bij, maar als je net als ik veel werpend vist, adviseer ik je wel om er een RAM mount bij te kopen die je alle kanten op kunt draaien.

Dun design maakt een groot scherm nog steeds handelbaar.

Het installeren, uiteraard samen met mijn technisch onderlegde vismaat Ben, was eigenlijk een fluitje van een cent, en daar hou ik van! Durf ik het plug and play te noemen, nou eigenlijk wel! Aangesloten op de accu kon ik de unit direct opstarten en na ongeveer een minuut wachten was daar het grote keuze scherm.

Tadaaaa, het werkt!

De Element is voorzien van alle huidige technieken. Ok, LiveScope en LiveView ontbreken, maar voor mij absoluut geen pré, aangezien ik eigenlijk niet verticaal vis. Wel moet ik zeggen dat die beelden van een snoekbaars die op een shad klapt of een meerval die komt kijken naar een gehaakte snoekbaars erg bruut zijn!

Enfin, voor mij was vooral de DownVision en de SideVision, naast uiteraard de reguliere fishfinder/dieptemeter en GPS, belangrijk. Vooral de SideVision wil ik gaan inzetten op het grote water tijdens het werpen, maar ook bij het opspeuren van groepen aasvissen in de winter boven diep water zal deze van grote waarde zijn. Daarnaast heb ik de beschikking over RealVision 3D. Deze feature heb ik nog nauwelijks gebruikt dus daar kan ik helaas nog weinig over zeggen.

De eerste dag op het water, tijdens de opening van dit seizoen, kon ik de unit eens goed testen en ik kreeg direct een prachtig beeld te zien, iemand zijn auto kwijt? Hahaha. Bizar wat een beeld toch?!

Volgens velen zou het een Porsche 911 zijn…

Deze beelden komen zo scherp door de zogenaamde CHIRP-technologie van 1,2 megahertz, en dat vind ik persoonlijk echt geweldig. Het beeld van de Element is echt scherp en gedetailleerd, dit uiteraard ook een van de redenen waarom ik deze unit heb aangeschaft.

Scherpe en heldere beelden.

De unit werkt met slechts één transducer waarmee alles onderwater wordt vertaald naar het scherm toe en is doodsimpel te monteren met een aantal schroeven.

Makkelijk te installeren.

Als je dan kijkt naar het ‘toetsenbord’, is deze simpel doch effectief. Een grote oranje knop om waypoints te zetten, heerlijk! Daarnaast kun je onder de knoppen 1, 2 en 3 je favoriete schermen plaatsen zodat je ze zo geselecteerd hebt, indien nodig. Onder het ‘huisje’ zit het grote menu waar je naar hartenlust doorheen kunt scrollen.

Met weinig toetsen je hele dieptemeter bedienen.

Screenshots, zoals te zien in dit artikel, zijn ook makkelijk te maken door op de Aan/Uit knop te drukken, dan komt er een menu op en dan staat hij gelijk al op screenshot maken. Druk één keer op de ‘ok’ knop en een screenshot wordt opgeslagen op je SD kaart. Eenmaal thuis kun je deze er dan makkelijk weer afhalen. De Element heeft geen touchscreen en dat vind ik absoluut niet erg! Laat mij maar lekker met knoppen werken, dan ben ik tevreden.

Deze screenshots zijn een fluitje van een cent.

Zelfs in de felle zon is de unit met en zonder polaroidbril goed af te lezen. Wel moet ik erbij zeggen dat als je een polaroid op hebt en de unit in een bepaalde hoek staat dat deze dan soms niet af te lezen is, maar dat is naar mijn weten bij elke unit het geval.

Met of zonder polaroid, de Element is altijd goed af te lezen.

Een transportkap zit standaard bij de Element geleverd en kun je, desgewenst,  monteren tijdens transport om zo je scherm te beschermen tegen beschadigingen. De units verbruiken niet al te veel vermogen dus je hoeft er geen flinke extra accu voor aan te schaffen. Ik benut een 75Amp accu die ik tevens gebruik als startaccu, mijn motor laadt deze dus ook direct weer op. Zo zit ik nooit zonder dieptemeter.

Wat een nadeel van de Element kan zijn is dat de Element niet te matchen is met je fronttroller, maar ook dat is voor mij ook absoluut geen noodzaak. Kortom, een uiterst kwalitatieve unit en simpel te gebruiken waar ik tot nu toe nog erg tevreden mee ben.

Blij met mijn Raymarine Element!

Ben je in de markt voor een nieuwe dieptemeter en wil je, net als ik, niet al te veel poespas, maar gewoon een betrouwbare kwalitatieve unit met simpele bediening dan is de Raymarine Element absoluut het overwegen waard!