Raymarine fishfinders uitgelegd – zo werken de functies

18/11/2022
Raymarine fishfinders uitgelegd – zo werken de functies

Fishfinders lijken soms heel ingewikkeld, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Over het algemeen gebruiken we traditionele 2D sonar, DownVision en SideVision om vis te vinden. Aan de hand van voorbeelden van de Raymarine Element leggen we uit hoe het werkt en wat jij nodig hebt in je visserij!

De 2D sonar is veruit het meest gebruikt onder sportvissers en ook een functie die alle Raymarine fishfinders hebben, simpel, effectief en prima af te lezen. Hierbij kun je zien wat er gebeurt onder de boot. Op het beeld zul je echter alleen ‘oude’ beelden zien. Dat wil zeggen dat alles wat je ziet nu achter de boot ligt.

Boven dus de 2D sonar, hier zie je weinig detail. Onder zie je een gedetailleerd beeld van de SideVision, nu zie je dat het om een heleboel takken gaat.

De 2D sonar geeft je een goed algemeen beeld van de diepte, of er vis ligt en of er wat structuur te vinden is. Zeker voor het zoeken, is het een prettige functie. Dit komt omdat de frequentie waarin het signaal wordt uitgezonden niet al te hoog is. Dit betekent dat de kegel onder de boot breder wordt en dat er dus meer grond wordt gescand.

Hier zie je dus duidelijk hoe een 2D sonar te werk gaat en hoe hoge en lage frequentie je beeld beïnvloeden.

Echt goed aflezen wat iets precies is, is lastiger op de 2D sonar. Ook omdat de frequentie dus lager is. Om beter te zien wat iets is, heb je een hogere frequentie nodig. Dit is wat Raymarine DownVision biedt. Deze functie is in principe een 2D sonar, alleen ligt de frequentie hoger, waardoor je een meer fotoachtig beeld krijgt. De frequentie gaat zelfs naar 1.2MHz. Op deze frequentie kun je echt haarscherpe beelden krijgen van structuur en vis. Dit is dus perfect als je iets preciezer wilt zoeken.

 

Raymarine DownVision

De DownVision werkt dus met een hogere frequentie. Hierdoor wordt het dus lastiger om vis te zoeken in een grote bak met water gezien de kegel aanzienlijk smaller is. In combinatie met de 2D sonar is het dus wel een heel goed middel. Wanneer je op de 2D sonar iets vaags ziet op de bodem bijvoorbeeld, kan de DownVision je beter vertellen of het vis is, of planten bijvoorbeeld.

Op de 2D zie je dus iets liggen, maar op de DownVision en SideVision wordt het duidelijk dat het om een bootje gaat.

Wanneer je veel vist op bijvoorbeeld snoekbaars, maar gewoon niet teveel poespas nodig hebt, dan kun jet met  2D sonar en DownVision al een eind uit de voeten. Met deze hulpmiddelen ben je in staat om de vis te vinden die zich onder je (belly)boot bevinden.

 

Raymarine SideVision

De SideVision is een fantastische functie wanneer je je visserij naar een hoger niveau wilt tillen. De SideVision zendt signalen met een frequentie van 1.2MHz naar links en rechts. Op deze manier kun je een beeld krijgen van wat er naast je boot gebeurt en deze functie is fantastisch om structuren te vinden zoals stenen en planten. Vergis je niet, aasvis en roofvis zijn ook gewoon te zien wanneer ze iets van de bodem afzwemmen!

Rechts van de boot zie je een school met aasvis en links ligt een dikke snoek op de loer…

Het lastige aan de sidescan is interpreteren wat iets is, gelukkig kun je vaak aan de sonarschaduw aflezen waar het om gaat. Zoals in de afbeelding zie je van de snoek alleen een schaduw. Dit zie je omdat de signalen van de sonar tegen de snoek aan ketsen terug naar de transducer.

Het principe van de SideVision, je ziet hier dat achter de steen een (sonar)schaduw ontstaat.

Ook is het zo dat de straal steeds smaller wordt hoe verder je van de boot komt. Dicht langs de boot kun je nog vissen waarnemen die redelijk hoog zwemmen. Verder van de boot wordt je bereik een stuk kleiner. Het zwarte wat je op je beeldscherm ziet, is wat er direct onder de boot gebeurt. Dit kun je gebruiken als DownVision als het ware. In principe als je een beetje comfortabel bent met je SideVision, heb je niet veel meer nodig om je vis te vinden en stekken te zoeken.

Als je alleen op je 2D had gekeken, had je het plantenveld gemist links van de boot!

De Raymarine Element is de fishfinder die alle functies heeft die een visser ook maar wenst. Qua gebruiksvriendelijkheid, prijs/kwaliteit verhouding en de haarscherpe SideVision is dit een van de beste aankopen die je kunt doen op het gebied van fishfinders.

 

Met deze tips hopen wij dat de functies van de Raymarine fishfinders beter duidelijk zijn en hoe je beelden moet interpreteren! Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn en dat laat Raymarine ook zeker zien met de super gebruiksvriendelijke toestellen.

Raymarine