De TOP 3 voor baars van Simon Torenbeek – Spinners, topwater en shads

17/04/2020
De TOP 3 voor baars van Simon Torenbeek – Spinners, topwater en shads

Ook al waren de laatste paar maanden van het seizoen 2019/20 érg lastig qua wind en waterstand, ik heb er weer onwijs van genoten. Veel roofvis heeft mijn aandacht gehad en zeker ook baars. Hierbij mijn top 3 kunstaas voor de mooiste vis van onze wateren 🙂

Door Simon Torenbeek

Dit is ook het eerste volle seizoen geweest waarin ik fulltime productmanager ben voor Abu Garcia en Berkley. Een droombaan natuurlijk 🙂 Zodoende ben ik feitelijk alleen met prototypes kunstaas aan de slag gegaan en heb ik erg veel verschillende dingen kunnen uitproberen. Dit is super leerzaam en productief gebleken, al kan ik natuurlijk nog niet alle details met jullie delen. Toch zal ik proberen een kijkje in de keuken te geven met de 3 aasjes die afgelopen roofvisseizoen voor mij het meest succesvol zijn gebleken en nu verkrijgbaar zijn.

 


 

Berkley Pulse Spintail> Een winnaar!

Eén van vele flinke baarzen gevangen op de Spintail prototypes.

Een van de eerste aasjes die ik onder de Berkley vlag heb ontwikkeld is de Berkley Pulse Spintail. In het verleden had ik al prima resultaten behaald met andere tailspinner achtige aasjes, waarbij het belangrijkste in mijn ogen een wiebelende/kantelende actie in de body van het aasje is. Een draaiend spinnerblad is één, maar als de body dan ook nog attractief beweegt heb je in mijn ogen een winnaar.

Spintail in de schemeruurtjes op zoek naar roofblei.

Om dit in de Spintail te realiseren hebben we naast het grote Colorado blad op de staart ook een klein extra spinnerblad toegevoegd. Bekijk je de actie onderwater, dan zul je zien dat dit extra spinnerblaadje voor een mooie balans in de body van de Spintail zorgt, precies wat ik wil!

Ook Roofblei kon er op het eerste uur niet vanaf blijven!

Dat de Spintail één van mijn favorieten is geworden dit seizoen is vooral te danken aan de eerste paar sessies die ik ermee viste. Binnen twee weken ving ik 6 verschillende vissoorten op dit aasje. Naast baars ook snoekbaars, snoek, roofblei, winde en een aantal zeebaarzen! Ik vis er op drie verschillende manieren mee.

Op ondiep water kun je dit aasje gewoon ingooien en binnen draaien. Door het extra spinnerblad voel je de vibraties van het aasje direct in je hengel terug,  alsof je met een plugje vist.

Vis je wat dieper dan loont het om ermee te jiggen. Inwerpen, naar de bodem laten zakken aan een strakke lijn en met halen terug vissen, waarbij je na elke haal de bodem weer even opzoekt met je aasje.

Vlak boven de bodem binnendraaiend was zowel baars als snoekbaars de Sjaak.

Mijn favoriete manier, en ook meest efficiënt gebleken manier,is het inwerpen van de Spintail, laten zakken naar de bodem en op een rustig tempo binnen draaien. Een dusdanig tempo dat je net niet over de bodem sleept, maar wel in de buurt van de bodem blijft. Dit is even oefenen maar na een tijdje krijg je goed gevoel over de snelheid waarop je moet indraaien. Door dit af te wisselen met af en toe een spinstop heb je de minste kans dat de vis je aasje mis grijpt (De spinnerblaadjes zullen alsnog blijven draaien). Een plotselinge versnelling van het aasjes kan dan weer een rover net dat beetje meer over de streept trekken. Probeer het eens uit! Bestel hem HIER.

 


 

Berkley Hollow Belly> Stevig, soepel en duurzaam

Stevig en toch soepel voor maximale inhalering 😛

Ik ben altijd al groot fan geweest van softbaits die een hoop herrie schoppen. De Hollow Belly van Berkley heeft echt een oversized schoepstaart en creëert daarmee een onwijs agressieve actie onder water. Ik vis graag snel, zogenaamd power vissend een stek uit kammen. Met een aasje zoals de Hollow Belly is dit heel efficiënt, je kunt er snel mee vissen om de actieve vissen op de stek te lokaliseren.

Een van vele gave zomerbaarzen op de Berkley Hollow Belly.

Zoals de naam al zegt is deze shad ook nog eens hol van binnen. Dit heeft het voordeel dat het materiaal van de shad redelijk stug is en daarmee duurzaam. Door de holle constructie van de shad is hij ondanks het stevige materiaal erg soepel en zal hij makkelijk dubbelvouwen bij een aanbeet.

De Berkley Hollow Belly in een aantal nieuwe, frisse kleurtjes.

Deze shad is ook voorzien van de bewezen Powerbait formule die ervoor zorgt dat de vis na de aanbeet je aas wat langer vasthoudt, waardoor je meer tijd hebt om de haak goed te zetten. In de tussentijd heb ik de Hollow Belly voorzien van een aantal nieuwe, frisse kleurtjes, volledig afgestemd op de visserij in Nederland.

Mijn PR snoek van 128cm op de 10 centimeter Hollow Belly!

Al vissend op een loodkopje ving ik afgelopen seizoen erg veel mooie baarzen, snoekbaarzen en ook snoeken op de Hollow Belly. Mooiste vangst? Het laatste weekend van het seizoen vorig jaar. Mijn PR snoek van 1,28 meter op een 10 cm Hollow Belly shad! In het geheugen gegrift, wat en vangst! Bestel de Hollow Belly HIER.

 


 

Bullet Pop> De allerleukste!

Wellicht niet de meest efficiënte manier van vissen, wel met afstand de leukste. Topwaters, ofwel oppervlakte kunstaas! Zeker in de warmere maanden kan dit toch behoorlijk effectief zijn. Rond planten en ondiepe structuren houden zich aasvis en daarmee ook baarzen op. Met korte rukjes danst en plopt de Bullet Pop door het oppervlak.

Niet de aller grootste, wel een prachtig gekleurde baars op de popper!

De mooi gedecoreerde staartdreg van dit aasje heeft twee functies; het vergroot het profiel van het aas zonder extra massa toe te voegen én het zorgt voor een beter inhaking. Hoe een beetje veren & flash de inhaking verbetert? Simpel, als de baars jouw aasje pakt, zuigt hij het aas als het ware naar binnen. Een dregje voorzien van veren zal dankzij meer massa veel sneller naar binnen te zuigen zijn dan een kale dreg, hiermee vergroot je het inhaken significant!

Dikke fun in het oppervlak.

De kleine 6cm variant is voor mij het meest succesvol gebleken om baars mee te vangen. Ik gebruik een 30/00 Trilene fluorcarbon en een klein speldje of lusknoop. Knoop een popper nooit met een vaste knoop aan je onderlijn, hierdoor belemmer je de actie behoorlijk! Bestel hem HIER.

 


 

Natuurlijk kun je dit jaar nog veel meer supergave producten verwachten van Abu Garcia en Berkley. Stay tuned Roofmeisters.