De afgelopen dagen draaide de geruchtenmachine weer op volle toeren en bestonden er een hoop onduidelijkheden. Het gaat hier om de vermeende vangstregistratieplicht voor sportvissers… Deels klopt het dat deze maatregel genomen gaat worden, maar met een enorme nuance.
Door Roofmeister – Waar ging het over? Binnen de EU zou besloten zijn dat elke sportvisser vanaf 2026 zijn vangsten moet gaan registreren. Even werd gedacht dat het alle vissoorten zou betreffen. Een belletje met Sportvisserij Nederland leert ons echter dat dat toch heel anders in elkaar zit. De vangstenregistratieplicht geldt namelijk alleen voor kwetsbare soorten zoals zeebaars, paling en blauwvintonijn op zout water.

De registratieplicht geldt niet voor zoetwatersoorten en op zee voor enkele kwetsbare vissoorten.
Sportvisserij Nederland (en de European Anglers Alliance) hebben verder hun twijfels geuit over de verplichte vangstregistratie voor onder andere zeebaars. Deze maatregel maakt deel uit van een breder Europees pakket om illegale visserij tegen te gaan en visbestanden duurzamer te beheren. Voor sportvissers betekent dit echter een nieuwe verplichting, terwijl hun positie binnen het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) nog steeds onvoldoende verankerd is.
Verplichte registratie vanaf 2026
Vanaf 10 januari 2026 moeten sportvissers in de Europese Unie hun vangsten van zeebaars, paling en blauwvintonijn verplicht gaan registreren. Deze maatregel geldt voor alle zoute wateren binnen de EU, dus ook voor de Nederlandse kustwateren. De registratie zal plaatsvinden via een speciale app, die momenteel nog in ontwikkeling is.

Ook paling, die het zoute water op trekt voor de paai wil men beter in beeld krijgen. FOTO: Sportvisserij Nederland
In Nederland ligt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van deze regeling bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
Waarom deze verplichting?
De Europese Unie wil beter inzicht krijgen in de rol van sportvisserij bij het beheer van visbestanden. Soorten als zeebaars zijn gevoelig voor overbevissing, en op dit moment ontbreekt betrouwbare data over wat sportvissers daadwerkelijk vangen en terugzetten. Door vangsten te registreren, wil de EU meer inzicht krijgen in de vangsten van recreatieve vissers, een vollediger beeld schetsen van de totale visserijdruk en beheermaatregelen zoals vangstlimieten beter kunnen onderbouwen.

Blauwvintonijn op de vismarkt. Deze soort staat onder grote druk. FOTO: Michael Sutton (WWF) via Sportvisserij Nederland
Dit is natuurlijk een goed iets, want wie wil er nou niet meewerken aan betere visstand? Echter zijn er wel vraagtekens bij het echte nut van deze actie en de handhaving hiervan.
Reactie van Sportvisserij Nederland
Voor veel zeevissers in Nederland is zeebaars één van de meest geliefde sportvissoorten. Sportvisserij Nederland staat dan ook achter duurzaam beheer en het beschermen van deze soort, zodat sportvissers ook op lange termijn kunnen blijven genieten van zeebaars-visserij. Tegelijkertijd roept de nieuwe maatregel veel vragen op. Het verplicht bijhouden van vangsten betekent een extra administratieve last voor duizenden sportvissers. Daarom is Sportvisserij Nederland in gesprek met het ministerie over een heldere, werkbare invoering van het systeem. Er is ook een voorstel gedaan om deel te nemen aan de testfase van de registratie-app.

De zeebaars is een prachtige sportvis, wel heeft SVN nog hun vraagtekens bij de nieuwe wet. FOTO: Bart van de Walle
Hoewel ze begrip hebben voor het belang van goede data, blijven ze kritisch. Er is nog veel onduidelijk over de opbrengst van deze maatregel en de precieze uitvoering. De komende tijd blijven ze daarom aandringen op een praktische, gebruiksvriendelijke aanpak, waarbij de belangen van sportvissers voorop blijven staan.
Wat vinden jullie van deze regeling Roofmeisters? Bescherming van vissoorten is altijd geweldig, maar is dit de correcte manier? Op deze manier is er wel meer data waardoor er betere wetten kunnen komen. Gelukkig geldt het niet voor alle vissen! Lees HIER het hele artikel.