Reiger pakt grote snoek

02/03/2020
Reiger pakt grote snoek

Niet lang geleden zagen we op Roofmeister dat een zeehond zich vergreep aan snoek nabij het Spui/Haringvliet, klik HIER. Maar er zijn meer kapers op de kust, onze geliefde Esox staat kennelijk hoog op het menu. Dit keer een reiger die er naar binnenwerkt, en niet zo’n kleintje ook… Mariëtte Boerkamp uit Hengelo legde het bijzondere tafereel op foto vast.

Tekst Roofmeister, foto’s Mariëtte Boerkamp

De blauwe reiger is een echte opportunist en grijpt al het eetbare dat in zijn gezichtsveld komt. Als visser zullen we het scenario vaak genoeg gezien hebben, een reiger die daar met zijn lange poten statig en stil aan de waterkant staat om uit het niets verwoestend uit te halen naar een kikker of visje voor zijn neus.

Gevalletje ogen groter dan de maag.

Daarbij een sterke voorkeur voor kleinere prooien. De reiger die Mariëtte in het vizier kreeg had echter kennelijk honger voor tien. Deze vogel pikte zowaar een snoek van meer dan 50 cm uit het water. Voor ons vissers geen kneiter, maar voor deze magere Hein toch een flinke maaltijd. “Het duurde zeker twintig minuten voor de reiger de snoek had doorgeslikt. In z’n geheel”, aldus Mariette, die de schranspartij op foto’s vastlegde.

Mooi nekgreepje, achter de kieuwdeksels 😛

Uiteraard head first…

Blauwe reigers zijn kwetsbare vogels en dan met name met koude winters. Echter, daar is nu totaal geen sprake van geweest. Tja, de reiger zal wel alvast reserves aan het aanleggen zijn voor april/mei. Inderdaad, de gesloten tijd 😛

Hop, die kop naar achter en de reiger kan er weer tegen aan.