Snoek in beeld – Jeroen Bouwer over de HDS 12 Live

28/04/2021
Snoek in beeld – Jeroen Bouwer over de HDS 12 Live

In de gesloten tijd is het voor de meesten onder ons op een houtje bijten, maar hoe dan ook is het een rustperiode. Een periode van bezinning. Zo ook voor grote-snoeken-vanger Jeroen Bouwer. Niet alleen heeft zijn vistechnieken onder de loep gelegd ook zijn uitrusting en apparatuur. 

Door Jeroen Bouwer

We zitten inmiddels in de gesloten tijd en zijn bezig om alles op orde te krijgen voor de start van het nieuwe seizoen. Daarbij kijk ik terug op het afgelopen seizoen, wat ging er goed, maar ook, wat ging er fout? Met antwoorden hierop willen mijn vismaten en ik  kunnen leren om in het nieuwe seizoen nog beter te kunnen vissen. We hebben vele nieuwe dingen geprobeerd en ook veel nieuwe inzichten gekregen.

Vismaat met een unit!

Trotse eigenaar van een gloednieuwe boot!

Vorig jaar maart heb ik voor het eerste een nieuwe boot gekocht. Mijn oude Alumacraft Fisherman ingeruild voor een Rederboat, de Reder 4920. Deze boot heb ik met intensief overleg met Rederboats laten bouwen. Ik wilde een boot van 5 meter lang en 2 meter breed, hij moest stabiel en veel ruimte hebben.

 

De keuze voor HDS

Wat een verademing met de HDS 12 Live. Voor elke denkbare snoek vistechniek een uitkomst en dus ook het trollen op grote snoek.

In Maart 2020 was hij eindelijk klaar en konden we het water op. Naast een nieuwe boot besloot ik om het goed aan te pakken en kocht ik ook een nieuwe elektromotor (de Minn Kota Terrova 55 lbs), bij zo’n combinatie kon een nieuwe dieptemeter niet uitblijven. Sinds ik een boot heb vis ik al met Lowrance fisfinders en dus was de keus niet heel moeilijk. Het werd de HDS 12 Live met Active Imaging 3 in 1 Transducer.

Met name de SideScan is van ontzettende meerwaarde. Hier te zien, een school aasvis dicht tegen de bodem.

Zelfs snoeken ontgaan het HDS oog niet. Hier te zien twee grote en een kleine snoek, dicht tegen de bodem.

In zijn geheel dus een flinke upgrade ten opzichte van de oude maar trouwe Alumacraft Fisherman. Daarbij is de HDS 12 een ware verademing.  Een unit met talloze voordelen met o.a. de mogelijkheid om meerdere schermen in één keer te zien in fatsoenlijk formaat.

Meer vangen door de HDS? Ja dat kun je wel zeggen 🙂

Van de eindeloze reeks aan features heb ik met name heel veel meerwaarde gehad aan de SideScan functie van mijn HDS. Zo mooi om aan weerskanten van de boot de bodemstructuur te kunnen aflezen. Kleine richels, ophogingen, kuiltjes en natuurlijk ook vegetatie. Daarnaast bovenal natuurlijk de vissignalen, die van aasvis van voorn tot brasem, maar net zo goed roofvis zoals snoek.

Super dikke school aasvis tot ver boven de bodem.

Een nog compactere school midden in de winter.

Toen ik de HDS voor het eerst ging gebruiken was ik onder de indruk van het formaat, een 12 inch scherm is immers een flinke unit. Haarscherpe beelden met tal van opties waren voor mij de bevestiging van een goede aankoop. De Active Imaging, de DownScan en het zelf schrijven van eigen kaarten waren voor mij de meest interessante opties. Daarnaast kan je de unit zelf indelen met verschillende schermen die je tegelijk kunt bekijken.

 

Meer vis door HDS Live?

Het gebruik van de HDS12 Live heeft zeker voor meer vis in de boot gezorgd. Bij mijn visserijen komt de SideScan uitstekend van pas. En dat eigenlijk voor wat betreft alle technieken zoals trollen, werpen en zelfs het vissen met dood aas.

Nog een maandje en dan gaat het weer los. JB kan niet wachte.

Tijdens het trollen kun je op ieder water de SideScan gebruiken, van 6 meter naast de boot tot wel 30 meter naast de boot. Zodoende kun je bijvoorbeeld aasvis en misschien zelfs snoek op het talud liggen en je kunstaas vlijmscherp aanbieden.  Tijdens het werpen werkt dit hetzelfde en kun je bijna lasergestuurd vis aan werpen. Nog belangrijker dan bij andere visserijen is het localiseren van aasvis, iets dat ook weer met SideScan een koud kunstje is. Vind je aasvis, dan vang je snoek, zo duidelijk mag je dat wel stellen.

 

Lowrance heeft een prachtig assortiment fishfinders op de markt gebracht. Voor mensen met een lager budget is de Hook Reveal een meer dan interessante optie, voor degenen die net dat stapje extra willen zetten, komt de Elite FS in beeld en wil je echt niks meer aan het toeval over laten dan kun je bijna niet om de Lowrance HDS Live heen.