Snoekbaars gaat prima, maar waar is die snoek gebleven???

29/05/2024
Snoekbaars gaat prima, maar waar is die snoek gebleven???

Eindelijk is het seizoen weer geopend Roofmeisters! Dit weekend was het weer een drukte van jewelste op het water en dat is natuurlijk terecht. Alle roofvissers willen na twee maanden weer los! Toch was het een heel andere opening voor Luc de Groot dan normaal. Het water stond hoog, stroomde hard en was ontzettend bruin, dus er moesten een paar aanpassingen gemaakt worden!

Door Luc de Groot – Zoals elk jaar open ik lekker op mijn thuiswater en dan ga ik het liefst met wat kleiner kunstaas werpen op alles dat bijten wilt. Meestal werkt dit kleine kunstaas vooral goed op snoek in deze periode en deze vis vang ik dan ook het liefst. Zeker op de rivier zijn het echt vissen van een ander kaliber. Er zitten er minder, maar je kunt echt sterke en gezonde exemplaren vangen!

Snoeken van de rivier zijn next level. Gelukkig ging het hier goed met de onderlijn!

Alle plannen voor snoek vielen helaas in het water, want vlak voor de opening kregen we weer te maken met bruin, snelstromend water. Dus besloten we op snoekbaars te gaan vissen, want die laten zich vaak heel goed vangen onder deze omstandigheden!

 

Troebel water = herrie maken!

De dag begon al heerlijk toen ik wakker werd met het geluid van harde regen op mijn raam. Volgens buienradar zou het na een uurtje of 9:00 uur ’s ochtends aardig droog blijven, maar daar bleek uiteindelijk niets van waar te zijn. Ik ben denk ik nog nooit zo nat geweest ben na een dag vissen… Om 06:00 uur stonden Lau en zijn vader Erik voor de deur en niet lang daarna konden we lekker gaan vissen! We begonnen ondiep rond de planten, wat al heel snel goed uitpakte.

Lau wist al heel snel een prachtige baars te vangen. Die hadden we niet verwacht in die bruine soep!

Doordat het water zo bruin was en snel stroomde, was voor ons de keuze heel logisch om ondiep te gaan vissen en dan ook met kunstaas wat veel herrie maakte. Chatterbaits zijn hiervoor uitermate geschikt, ze geven trillingen af en je kunt ze ook vrij makkelijk door en langs planten heen vissen. In troebel water zien de vissen je kunstaas niet, waardoor je echt moet inspelen op hun zijlijnorgaan, waarmee ze trouwens ook uitstekend kunnen jagen. Beter zelfs dan dat veel mensen denken naar mijn mening!

Al snel volgde de targetvis, een mooie snoekbaars die mijn chatterbait tussen de planten kwam halen!

In dat troebele water geef ik de stek ook iets langer de tijd en doe iets meer worpen, om de vis meer tijd te geven om het kunstaas te vinden. Ook vis ik graag iets langzamer en met gemiddeld groter kunstaas, om meer water te verplaatsen. Dit pakte super uit, want we bleven lekker beet krijgen, met name tegen de stenen aan, kort in de kant! Op plekken waar geen planten waren, visten we met shadjes van zo’n 12 cm en als er wel planten stonden, dan gingen de chatterbaits er weer aan. Deze visserij was fantastisch te doen met mijn Westin W6 Finesse Shad tot 38 gram.

Ze lagen kort op de stenen! Dit weten we uit eerdere ervaringen van de winter met troebel water en het is in de zomer niet anders.

Uiteindelijk wisten we gedurende de dag over de twintig snoekbaarzen te vangen, waarvan er vier rond de 70 cm waren. Lang niet gek, maar toch was ons hoofd bij die verrekte snoek, want vorig seizoen waren we ook al zo geplaagd door dat bruine water in periodes waarin snoek normaal goed te vangen was. Dit weekend moesten en zouden we dus snoeken vangen.

 

Eindelijk snoeken!

Dus besloten we de tweede dag naar het enige water te gaan in mijn buurt wat wel helder was. Deze dag was Gijs mee in plaats van Erik en het plan was met heel lomp kunstaas te gaan vissen. We doen dit graag en wilden wel een gokje wagen op dit water. De eerste drift was compleet vruchteloos, dus besloten we om een stuk over dieper water te trollen met echt groot aas.

Trollen boven de diepere gedeeltes werkte direct goed.

Dit deden we met planerboards en we lieten ons aas vrij hoog door het water zwemmen. Met helder water is dit vaak beter, want die snoeken komen echt wel omhoog gezwommen om je aas te halen. Ook is het met deze tactiek belangrijk groot kunstaas te kiezen, want het moet wel opvallen van onder. De aanbeten kwamen lekker verspreid over de dag door en het plannetje om te trollen pakte beter uit dan verwacht!

Gijs wist de grootste van de dag te strikken.

We wisten van dit water dat chatterbaits heel goed werken, dus daar hebben we ook nog even de kanten mee uitgeworpen. Opvallend was dat de kleine vissen echt uit de kantjes kwamen en de grotere vissen van het diepe water. Ook de aasvis zat dieper weggezakt, wat het ook wel kan verklaren. Dit water heeft amper plantengroei in de oeverzone, wat dus weinig beschutting geeft voor de aasvis en snoek.

Ondanks dat er weinig planten stonden, zaten er zeker snoeken in de kant!

De aanbeten vielen aan het einde van de ochtend stil en daarom wilden we nog één laatste rondje trollen voordat we stopten. De teller stond op negen snoeken en we wilden eigenlijk wel voor die tiende gaan. Toen we de boel wilden gaan opruimen om nog even te snoekbaarzen op de rivier, klapte mijn hengel voor de laatste keer dubbel en een laatste mooie snoek meldde zich!

Vlak voor de helling klapte deze er nog even bovenop!

Voldaan gingen we nog even snoekbaarzen op de rivier, waar we ook nog even moesten vluchten voor een onweersbui. Gelukkig waren er bruggen dichtbij, want anders waren we echt de pineut. Veiligheid voorop! Die avond was niet veel bijzonders meer maar we waren dik tevreden met de snoeken. De dag erna ben ik nog met Lau vanaf de kant bezig geweest. Dit was met het hoge water ook een leuke uitdaging. Jullie kunnen de video binnenkort zien op het Roofmeister YouTube kanaal!

 

Al met al hebben we ondanks alle regen en het hoge, bruine water weer een heerlijk weekend gevist. Ik sta alweer te popelen voor de volgende!