Tackle Meister Review – De Okuma Citrix – Deze reel heeft het!

26/05/2020
Tackle Meister Review – De Okuma Citrix – Deze reel heeft het!

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters. Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Bas Westerveld  over de Okuma Citrix 364LX reel van Okuma.  

Door Bas Westerveld

Het vissen met een reel. Sommige vinden het fantastisch, anderen een crime. Hoewel voor mij de eerste kennismaking 14 jaar geleden niet bepaald liefde op het eerste gezicht was, is onze relatie inmiddels zo goed dat ik niet meer zonder kan. Het juist vissen met een reel, lees: niet pruik na pruik gooien, vergt enige oefening, maar heb je dit eenmaal onder de knie, dan vist het fantastisch.

Voor het betere smijtwerk.

Voor mij als snoekvisser moet het een krachtige reel zijn, die tegen een stootje kan en goed in de hand ligt. Ik wil er ver en groot kunstaas mee kunnen smijten en wanneer ik een snoek haak moet de slip perfect werken. Aan de hand van deze eisen heb ik de Okuma Citrix 364LX getest. Een tipje van de sluier?! Deze reel heeft het én nog veel meer!!


Specificaties

Merknaam: Okuma
Productnaam: Citrix CI-364LXA
Type Product: Baitcasting reel
Gewicht: 312 gram
Kogellagers: 7+1
Gear ratio: 6.4:1
Bijzonderheden: Eenvoudig cast control system dat zorgt voor minder pruiken tijdens het werpen. Baitclicker oftewel, een ratel functie én meebewegende lijngeleider.
Winkeladviesprijs: 189-220 euro


 

Eerste indruk

Laten we beginnen met het minst belangrijke, de looks! Vis technisch doet dit er niet toe, maar stiekem vinden we het wel belangrijk dat onze set-up er gelikt uitziet of niet?! De Citrix straalt een en al degelijkheid uit en de specificaties op het doosje lijken dit te bevestigingen.

Met zijn stoere matzwarte look valt deze reel onder de noemer baitcaster reel. Dit houdt in dat de het een reel is die niet rond maar druppelvormig is. Hierdoor ligt de Citrix prettig in de hand. Wel zo fijn wanneer je er de hele dag mee aan het werpen bent!

Een gesynchroniseerde lijn geleider. Bonus!

Hoewel deze Citrix klein oogt, zijn mijn verwachtingen na het lezen van de specificaties groots! Het totaalgewicht van 312 gram en een slipkracht van maar liefst 12kg verraadt al dat deze compacte krachtpatser gemaakt is voor het echte werk; groot kunstaas en bovenal grote roofvis! Daarnaast ben ik erg blij om te zien dat deze reel in het bezit is van een gesynchroniseerde lijngeleider én een baitclicker, oftewel een ratel. Waarbij deze laatste perfect is voor het vissen met dood aas en de fireball.

 

De proef op de som

De Citrix heeft een diepe spoel waar je flink wat lijn op kwijt kunt. Zelfs met wat zwaardere gevlochten lijnen (20kg+ trekkracht) is het aan te raden om eerst wat nylon op te spoelen als backing. Dit voorkomt dat je onnodig veel gevlochten lijn nodig bent om de reel mooi vol te krijgen en zorgt ervoor dat het dyneema niet kan slippen op de spoelas.

Tip, stel het Cast Control System in naar wens, scheelt echt en je hebt er daarna geen omkijken meer naar. 

Het Cast Controle System bleek al snel een echte game changer! Waar ik zonder dit systeem tijdens mijn eerste visdag meerdere keren een pruik gooide, behoorde dit na het juist afstellen van het Cast Control System tot het verleden. Om bij het systeem te komen moet je het linker zijplaatje verwijderen. Dit is iets omslachtig, maar eenmaal aangepast hoef je er niet snel meer bij, omdat je vervolgens kunt finetunen middels de gebruikelijke spoeldruk knop aan de buitenkant. Grote shads, spinnerbaits, jerkbaits, elk type aas is zo probleemloos en ver te werpen.

Standje 3 en 4 voldoet voor mij prima.

De gangbare gear ratio van 6.4:1 maakt deze Citrix  geschikt maakt voor vrijwel elke type kunstaas. Grote shads, swimbaits maar ook jerkbaits, alles heb ik de afgelopen maanden gebruikt op de jacht naar grote snoek en de Citrix heeft het allemaal doorstaan. De spoel draait soepel door zijn 7 roestvrijstalen kogellagers en de krachtige rollager zorgt ervoor dat de slinger eveneens als een zonnetje blijft draaien.

Vuurproef vanuit de bellyboat.

Daarnaast vangt de slip probleemloos elke run op. De synchroniserende lijngeleider maakt dat dit proces nog soepeler verloopt. Met dikke gevlochten lijnen is die meebewegende geleider erg belangrijk, en zorgt ervoor dat de goed functionerende slip volledig tot zijn recht komt.

Met een ratelfunctie ideaal voor passievere visserijen bijvoorbeeld met de hengel in de steun.

Tijdens het werpend vissen met kunstaas maak ik op dieper water vaak gebruik van een steunhengel met een grote voorn aan een fireball. De baitclicker functie, oftewel de ratel, is hierbij van grote waarde. Dankzij de ratel hoef je de steunhengel dan niet in de gaten te houden, en kun je volledig focussen op het werpen. Zodra een snoek dan de fireball grijpt, kan ie zonder moeite lijn nemen en hoor ik direct de ratel lopen, waarna ik de hengel pak en kan aanslaan. Dit levert per dag vaak een aantal extra vissen op!

 

Aanschaf

Een perfecte tool voor het werpen met grote shads.

De Okuma Citrix 364LX is eenvoudig aan te schaffen. Een kleine zoektocht op internet laat zien dat er zowel vele fysieke als online winkels zijn die deze baitcaster reel aanbieden. Wat wel opvallend is, is de prijs. Deze varieert nogal en ligt tussen de 189 en 220 euro. Je kunt hem o.a. vinden bij Wesdijk, Wout van Leeuwen en Fish Inn.

 

Slotsom

Elke functie lijkt soepel te werken, van het Cast Control Systeem tot de perfect lopende slip en lijngeleider. Ben je onbekend met het Cast Control Systeem, bekijk het dan eerst eens even thuis. Eenmaal ingesteld, hoef je er vrijwel niet meer aan te zitten. Voor mij werkt stand 3 of 4 in bijna alle omstandigheden het best. Het finetunen kun je dan gewoon tijdens het vissen doen middels de knop aan de buitenkant van de reel.

Een kwaliteitsreel voor zwaardere visserijen!

Al met al heeft de Okuma Citrix 364LX mij positief verrast. Wat een werkpaard is dit! De prijskwaliteitverhouding is erg sterk met zulke goede specificaties. Een topper voor de allround snoekvisser die een kwaliteitsreel zoekt!

 


 

TACKLE MEISTER PASPOORT

Naam: Bas Westerveld
Geboortejaar: 1991
Regio: Drenthe
Favoriete roofvissoorten: Snoekbaars, snoek en baars.
Specialismen: Allrounder met voorkeur voor werpend vissen