Warm blijven in de winter – Michael Stalenhoef

24/02/2022
Warm blijven in de winter – Michael Stalenhoef

Heb jij het ook snel koud in de winter en verlang je naar de kachel wanneer je op het water zit? Laat je helpen door deze nuttige tips van doorgewinterde snoekbaarsvisser en visgids Michael Stalenhoef. In dit artikel geeft hij hele nuttige tips om lekker warm te blijven in de winter.

Door Michael Stalenhoef

Het komt regelmatig voor dat ik klanten aan boord krijg die denken dat één extra truitje wel genoeg is om lekker warm te blijven tijdens een lange, koude winterse visdag. Maar geloof mij, met dat ene vaak nog veels te dunne truitje kom je er echt niet. Er wordt vergeten dat vissen vanuit een boot veel kouder kán zijn dan vanaf de kant.

Je zit veel stil, dus wees verstandig als je het water op gaat! Kleed je goed aan.

Ben je lekker aan het struinen door een drassige polder, dan blijf je in beweging. Je zult het daardoor niet snel koud krijgen. Maar ben je aan het verticalen op een groot water en zit je 8 uur lang doodstil op een stoel, dan gelden er wat andere spelregels om lekker warm te blijven. Nu hebben we het nog over droog weer. Stel je eens voor dat de weergoden niet met ons zijn. Wanneer ze echt alles uit de kast halen en ons bestoken met regen en hagel buien, winterse neerslag en een gure windkracht 5 uit het Noordoosten.

 

Warm eten en drinken

Hoe kun je er dan wél voor zorgen dat je tijdens de winter maanden lekker kunt blijven doorvissen ondanks het koude weer? Met 2 witte boterhammen en een dun plakje kaas ertussen kom je in mijn ogen niet echt ver.

Dikke, warme soep houdt je warm en lekker vol over de dag. Zorg goed voor jezelf.

Zorg ervoor dat je regelmatig, liefst de gehele dag door iets kunt blijven eten. Een lekker belegd broodje, Snickertje, gevulde koek en een stuk gedroogde worst op zijn tijd doet wonderen. Het kacheltje moet immers op deze koude dagen goed kunnen blijven branden. Eet je niet of te weinig dan komt de bekende hongerklap met alle negatieve gevolgen van dien.

Zien hoe het iemand vergaat die niet goed tegen de kou gewapend is, check Roofmeister Beljaars in onderstaande video 😛

Het drinken van koude frisdranken en alcohol is ook sterk af te raden. Warme drank, dat heb je nu nodig. Naast een tot aan de nok gevulde thermoskan met warme thee of koffie is nog een extra thermos met lekkere dikke warme soep zéér welkom. Deze zal zeker gaan smaken en zijn werk goed gaan doen.

 

De kleding

Maar met alleen een goed gevulde lunch box ben je er nog niet. Misschien nog wel belangrijker is het dragen van de juiste kleding. Ik hoef je niet te vertellen dat het dragen van onderkleding, lees lang ondergoed, een zeer slimme zet is. Wat ik je wel wil meegeven is om diezelfde onderkleding meer dan één keer per seizoen in de wasmachine te gooien.

Lekker ingepakt hou ik het prima vol zo’n hele dag verticalen.

Schone onderkleding neemt namelijk vele malen beter lichaamsvocht (transpiratie) op en je doet ook nog eens je vismaat een groot plezier. Nu we toch aan het schoonmaken zijn: ben je in bezit van Gore-Tex regenkleding? Dan is het verstandig om ook deze regelmatig de binnenkant van de wastrommel te laten bekijken. Want ook Gore-Tex regenkleding gaat na verloop van tijd zijn waterafstotende werking verliezen als er geen goed onderhoud aan wordt gepleegd.

Guur weer, maar wel snoekbaars!

En is er nog wat te doen tegen die gure windkracht 5 uit het Noordoosten die door merg en been gaat? Jazeker wel. De meest simpele en goedkoopste manier om daar iets aan te doen is het plaatsen van een krant tussen één van je kledingslagen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de extra dikke zaterdag editie van de Telegraaf inclusief bijlage er tussen gaat proberen te frommelen. Nee, gewoon een deel van het sport gedeelte is vaak meer dan voldoende.

 

De voeten warm houden

Heb je tijdens het vissen vanuit een boot snel last van koude voeten? Naast een lekker paar dikke gevoerde winterlaarzen die voorzien zijn van een extra paar schone sokken helpt het ook om je voeten niet direct op de koude vloer van je boot neer te zetten.

Een tacklebox helpt je al enorm bij het warm houden van je voeten…

Een lege, oude tacklebox die toch niet meer dienst doet, is hiervoor zeer goed te gebruiken. Succes verzekerd! Een laatste tip die ik je nog wil meegeven: wees zo verstandig om bij het onthaken van je vis even je handschoenen uit te trekken. Dit kan een hoop narigheid schelen en je wollen warme wanten blijven ook nog eens lekker lang droog.

Vergeet dus zeker je extra laagjes niet met je krant! Een tacklebox onder je voeten doet al wonderen en je thermoskannen met koffie en thee neem je altijd mee. Met deze nuttige tips blijf jij warm in de winter! Veel succes met de vangsten Roofmeisters!

 

Een keer mee met deze legend? Dat kan, Michael Stalenhoef is visgids en zal je met open armen ontvangen. Klik HIER