Welke reel voor power & welke reel voor finesse?

16/05/2024
Welke reel voor power & welke reel voor finesse?

Tegenwoordig zijn er tal van technieken en voor elke techniek is er wel een hengel. Ook zijn er tal van reeltjes verkrijgbaar. Deze zien er allemaal wel redelijk hetzelfde uit, maar ook binnen modellen met dezelfde naam zitten weer verschillen. Check dus voordat je een reel aanschaft, heel goed waar deze voor is. In dit artikel lichten we drie reeltjes uit van de Revo serie van Abu Garcia en waar ze precies voor dienen!

 

Traag en sterk> Revo X-W

De Abu Garcia Revo X is één van de instapmodellen van het merk. Er zijn meerdere versies verkrijgbaar, maar nun aandacht voor de Revo X-W. Deze reel is speciaal ontworpen voor kracht. Die kracht komt uit de lage gear ratio, dat wil zeggen dat er per slag van de slinger minder lijn naar binnen komt. Dit zorgt ervoor dat het binnenwerk van je reel minder klappen krijgt bij het binnen draaien van diepduikende pluggen, spinnerbaits en ander aas wat heel hard aan de hengel trekt.

Het instapmodel van de Revo serie met strakke looks.

Stel, jij moet een partijtje touwtrekken, wat denk je dat minder energie kost tegen een zware tegenstander? Als een gek gaan trekken met hoog tempo, of een constante, trage druk uitvoeren? Juist, de constante en trage kracht die je uitoefent gaat waarschijnlijk minder energie kosten en je het beste resultaat geven. Zo werkt het ook met reeltjes en molens! Een trage gear ratio is goed voor hard trekkend kunstaas en een hoge gear ratio is goed voor snel kunstaas of kunstaas dat je met veel slack in je lijn vist.

Ideaal voor hard trekkende crankbaits, spinnerbaits en ander traag kunstaas!

Per slag van de slinger draait deze reel 59 cm binnen, wat hem dus ideaal maakt voor het vissen met crankbaits of baars en snoekbaars. Deze reel is ook perfect voor je polder setup als je veel met medium kunstaas gooit op snoek, zoals kleinere spinnerbaits. Het perfecte werpgewicht van deze reel ligt tussen de 8 en 70 gram, perfect dus voor medium kunstaas! Check hem HIER.

 

Voor het kleine werk> Revo SX-SS

Deze is juist weer precies het tegenovergestelde van de Revo X. Waar de eerder beschreven reel een lage gear ratio had om kracht uit te oefenen, heeft de Revo SX-SS weer een relatief hoge gear ratio. Naast die hoge gear ratio, heeft deze reel ook een shallow spool (SS), dat wil zeggen dat er minder lijn op de spoel kan. Minder lijn zorgt voor minder weerstand bij een worp, waardoor je weg kunt komen met lichter kunstaas en verder kunt werpen, omdat er minder gewicht van de lijn is op de spoel.

Super strakke looks en echt gemaakt voor het snelle, kleine kunstaas.

Het voordeel van deze reel is dus dat je kleiner kunstaas kunt gooien. Kunstaas van 4 tot 45 gram wordt aangeraden om mee te vissen, waardoor deze reel ideaal is voor twitchbaits, kleine topwaters en lichte softbaits. Dit is allemaal kunstaas wat niet veel druk op de reel uitoefent en baat heeft bij een hoge inhaalsnelheid. Voor een twitchbait bijvoorbeeld vis je veel met een slappe lijn, anders slaat deze niet goed uit. Door een hogere inhaalsnelheid van je reel draai je veel makkelijker die slappe lijn weer strak om je volgende tik te geven.

Deze reel is ook voorzien van een zogenaamde drag sound, wat betekent dat je de slip hoort tikken als een vis lijn neemt!

Deze reel is weer uit iets hoogwaardigere componenten gemaakt vergeleken met de Revo X. Zo is de slip nog soepeler en de algehele ervaring van de reel iets soepeler, wat je natuurlijk ook verwacht van een iets duurder reeltje. Toch is deze reel nog steeds betaalbaar en daarom echt een perfecte toevoeging aan je arsenaal als je nog een lichte, snelle reel zoekt! Check hem HIER.

 

Perfecte allrounder> Revo STX

Deze reel is de perfecte allrounder, omdat de gear ratio niet extreem laag is, maar ook niet super hoog. Dit zorgt ervoor dat je vrijwel alle visserijen prima kunt doen. De inhaalsnelheid van de STX is 73 cm per slag, wat dus precies tussen de Revo X en Revo SX ligt. Deze reel is samengesteld uit de hoogwaardigere componenten, wat zorgt voor optimale feel, comfort en soepelheid van de reel.

De perfecte allrounder met een extreem soepele slip!

Het perfecte werpgewicht van deze reel ligt zo tussen de 6 en 75 gram, wat hem dus perfect maakt voor allerlei visserijen met medium kunstaas. Denk bijvoorbeeld aan het struinen op snoek in de polder, of visserijen met kunstaas wat vrij hard trekt, maar niet te extreem. Sterk, betrouwbaar, een goede werper en een hele goede slip, check de STX HIER.

 

Drie reeltjes met elk een eigen kracht. Ga je voor de brute kracht van de Revo X, de snelheid en finesse van de Revo SX, of kies je meer allround met de Revo STX?