XXL spinners- super kunstaas voor zomer snoek

23/07/2019
XXL spinners- super kunstaas voor zomer snoek

Ze vangen het hele jaar door en worden maar weinig ingezet. Een spinnerbait wordt er nog wel eens aan geknoopt, maar een spinner zie je nauwelijks meer, terwijl dit wel degelijk een fantastisch aasje kan zijn. Inderdaad, ook in de zomer, misschien juist dan zelfs. Sander Paans van Rozemeijer is daar van al lang overtuigd.

Door Sander Paans

Ik heb het dan niet over de kleine polder spinners tot een bladmaat 4 of 5, maar de grotere dubbelbladige spinners. Wist je dat ze prima te vissen zijn door planten zolang je maar in één lijn blijft doorvissen? En laat dit nu net die periode zijn waarin de planten welig tieren.

Welkom in het spinnerbos 🙂

Op het moment van schrijven vallen weer de nodige hitte records aan duigen en dat is niet bevordelijk voor onze visserij. Te hoge watertemperaturen zijn niet goed voor de snoek en dus laat ik ze met rust. Als gevolg van dat heerlijk warme water groeien de planten wel goed en dit geeft voldoende dekking voor de snoek.

Mijn avontuur met spinners begon met roze XXL varianten. Gewoon dwars door de planten.

Planten vind je vanaf de oever tot ongeveer 4 meter diepte, daarna wordt het wat lastiger. Het fijne van de dieper liggende planten is dat je er mooi overheen kunt vissen met de spinners. Tussen niet te dikke planten kun je echter ook prima terecht zolang je maar in een gestaag tempo blijft binnen draaien en niet begint te rukken aan de hengel zodra je de eerste plant voelt. Vaak duwt de spinner de planten vanzelf opzij.

Maatje spinnerblad 10 en dat keer twee.

Ik mag in de zomer graag vissen met de dubbelbladige spinners van Musky Mayhem Tackle, voor mij is het allemaal begonnen met de Double Cowgirl. We hadden er een aantal uit Amerika laten komen en ik kreeg de spinner met roze skirt en roze/zilveren bladen toegewezen. Het duurde even voordat ik er vertrouwen in kreeg, maar ineens ging het hard.

Tijdens een week op de Randmeren leverde me een dag gooien met de Double Cowgirl vier metersnoeken op, waaronder 124 cm. Je kunt je voorstellen dat ik er daarna vol vertrouwen in heb! Uiteraard zijn er daarna nog een paar kleurtjes deze kant op gekomen, alle met bladmaat 10!

Een flexibele spinas. Je moet er maar op komen, geniaal!

Andere goede spinners zijn de Flexibele van Musky Metal, geen stijve spinstang maar flexibel gevlochten staaldraad wat de inhaking ten goede komt. Op deze manier kan de snoek de spinner ook niet als hefboom gebruiken. Wil je een spinner van eigen bodem, dan kan je niet om Henk Graafsma heen. Klik HIER en kijk eens rond voor zijn creaties en de mogelijkheid om zo’n topspinner te bestellen.

Grote XXL spinners, rechtsonder de nieuwe Rozemeijer spinner.

Wil je naar andere spinners kijken in een Nederlandse webshop, dan kun je niet om Snoekspinners heen. HIER is genoeg te kiezen. Rozemeijer heeft sinds kort de Dr. Flash ingezet en deze bestaat uit twee maat 7 bladen en een hoop skirts. Keuze genoeg dus wanneer je gaat vissen met grotere spinners.

De Dr. Flash met die typische Rozemeijer print.

Het vissen met deze spinners vraagt wel wat van je materiaal en dit moet je er zeker op aanpassen. De hengel moet een minimale lengte van 2,40 meter hebben, zelf kies ik graag voor 250 cm. De onderkant van de hengel is lang genoeg om een hefboom te creëren als je ingooit. Een werpgewicht van 80 – 100 gram is prettig om deze lompe aasjes weg te krijgen.

Frontman Thijs van der Sanden met een Esox op de .

De hengel moet stijf zijn met een topactie om de haak goed te kunnen zetten. Bedenk dat het tinsel wat body geeft aan de spinner, verplaatst moet worden in een bek van 700 tanden en elk stukje tinsel achter een tandje blijft hangen. De kracht overbrenging moet dus snel en hard zijn. Om die reden staat mijn slip ook bijna altijd helemaal dicht bij het vissen met spinners om zo genoeg druk te kunnen zetten bij de aanslag.

De reel hoeft niet groot te zijn, maar wel krachtig. Dit betekent dat er een lage overbrenging op moet zitten. Vergelijk het maar met een tractor en een sportauto, de tractor zal gemakkelijker een zware kar trekken dan de sportauto. Een reel met lage snelheid is in deze de tractor. Een inhaalsnelheid van 5.3 of lager is goed voor deze grote spinners, als lijn kies ik voor minimaal 40 lbs trekkracht.

Zorg voor een extra stevige hengel om de haken goed te kunnen zetten. Bij spinners met veel tinsel extra belangrijk.

Kleine tip wanneer je werpt, zorg dat je de lijn strekt voordat de spinner het water raakt. Zodra deze erin valt begin dan gelijk met draaien. Door deze  beweging start de spinner direct op en blijft hij hoog in het water. Laat de hengeltop gewoon naar beneden wijzen en sta met je lichaam in de richting vanwaar je spinner vandaan komt. Op deze wijze hou je het vissen met deze grote bladen het langst vol. Niet ouderwets de hengel haaks gaan houden, want dan is de lol er snel vanaf!

De aanbeten op grote spinners zijn wonderlijk. Plots voel je de spanning van het draaien wegvallen en dan BOEM!

Succes met deze spannende visserij, want maar weinig mensen doen het en het kan dressuurdoorbrekend werken! Het blijft fantastisch als ineens die druk van de spinner weg valt, gevolgd door een enorme dreun.