Zeebaars kick off – Tips van Jurjen Wijnstroom, Mourat Akkouh & de SeabassJunky

16/04/2021
Zeebaars kick off – Tips van Jurjen Wijnstroom, Mourat Akkouh & de SeabassJunky

Roofmeister Top Gear, the place to be voor heet-van-de-naald productnieuws. Hier tweemaandelijks alle noviteiten uit de kokers van de meest gerenommeerde roofvismerken. 😉 Dit keer als thema, het vissen op zeebaars, de zoute baas van de Nederlandse kust. 

>VANDAAG DEEL I, WOENSDAG DEEL II

 


 

Vang meer vis met Garmin

Vind en vang eenvoudig meer vis met het duurzame Sriker Cast GPS sonartoestel. Je hoeft het alleen maar uit te werpen en weer binnen te halen om de sonarbeelden met een bereik van zestig meter te bekijken via de app op je smartphone of tablet.

Met een oplaadbare batterij die meer dan tien uur meegaat kun je zolang op het water blijven als je wilt. Ver uitwerpen, diep vissen. De sonar biedt een draadloos bereik van zestig meter voor verbinding en streaming. Om de levensduur van de batterij te verlengen, wordt Striker Cast automatisch ingeschakeld wanneer het in het water drijft en wordt het toestel uitgeschakeld wanneer dit niet het geval is.
Klik HIER voor meer info of om ‘m te bestellen!

 

Killers voor op ’t zoute

Dat de Zander Pro Shad een echte killer is voor het vissen op snoekbaars is al langer bekend. Maar ook zeebaars kan zich maar moeilijk weerstaan aan de zeer natuurlijke beweging van deze shad. De slimme vorm van de staart produceert niet alleen een licht kantelende beweging van links naar rechts, maar elimineert ook het risico van overstrekken van de staart als de shad snel of in stromend water wordt binnengehaald.

Dankzij het extreem robuuste rubbermengsel is de levensduur van de shad vijf maal zo lang als normaal en het produceert een grote vibratie rond de shad. De Zander Pro Shad is verkrijgbaar in 19 verschillende kleuren en is zowel per stuk als in mixed colour packs per vijf verkrijgbaar. Lengtes variëren van 7.5, 10, 12 en 14 cm.

Een andere topper uit het Rage pakket is de Slick Shad. De slanke vorm van deze topper zorgt ervoor dat deze ook handig te vissen is in de stroming en is daardoor zeer geschikt voor in getijdenwater. Vooral de natuurlijke en transparante kleur  zijn echte toppers voor de zeebaars.De Slick Shad is verkrijgbaar in 14 verschillende kleuren, zowel per stuk als per vijf verpakt. En in lengtes van 7, 9, 11 en 13 cm.

Klik HIER voor meer info over de Zander Pro, en HIER voor de Slick Shad!

 


 

Meivakantie

Geniet tijdens de meivakantie van een van de leuke combideals van Citta Romana om even te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur. De horeca zal tijdens de meivakantie geopend zijn voor afhaal en bezorg gerechten en je kunt lekker ontbijten in de villa met het bezorgontbijt. Bovendien ligt het park op steenworp afstand van de kust en ook de Europoort is niet ver weg. Daarom is Citta Romanà de juiste uitvalsbasis wanneer je meerdere dagen achter de zeebaars aan wilt.

Klik HIER voor meer info over de arrangementen voor de meivakantie!

 TIP VAN DE EXPERT> Zijn de zeebaarzen er al?

Jurjen Wijnstroom> We staan weer in de startblokken voor een nieuw seizoen op mijn favoriete vissoort, de zeebaars. Na een lange donkere winter lang afkicken is het nu toch echt tijd om je klaar te gaan maken voor wat komen gaat. Natuurlijk kun je de hele winter door zeebaars vangen bij plekken waar de baarzen niet wegtrekken en overwinteren en paaien, maar over het algemeen zien we dat eind april meestal al de eerste baarzen op ‘normale’ plekken worden gevangen. Het gaat dan vaak om vis die hier heeft overwinterd en die, na opwarming van het restwater, actief wordt en zich verspreidt rond de havens en binnen de pieren.

Elk jaar is weer anders met zeebaars en ook het moment dat ze voor onze kust arriveren.

Belangrijke factoren die mijn insziens van invloed (kunnen) zijn op de ontwikkeling van de aanzwem van juist nieuwe vis uit het Frans-Engelse kanaal, zijn met name de wind en temperatuur. Noordenwind maakt dat het warme water vanuit het zuiden weggedrukt wordt, en een koud voorjaar zorgt voor een lage zeewatertemperatuur wat ook vertragend werkt. Het kan echter snel gaan!

Het afkicken heeft lang genoeg geduurd 😛

Met een paar goed warme dagen en misschien wel belangrijker, warmere nachten warmen de ondiepe oeverzones al behoorlijk op, en kun je al zeebaars vangen. Het gaat vaak om de kleinere exemplaren, waarbij downsizen van aas ook vaak van belang is. Er kan echter ook zeker nog een flinke jongen doorheen lopen, dus wees daar altijd op voorbereid. 

Savage Gear zeebaars stokken

De Savage Gear SG2 Shore Game is een bijzonder lichte en strakke zeevis spinhengel voor het vissen op zeebaars, fint, makreel en meer zoutwater soorten, met kunstaas. De compleet nieuwe SG2 serie is net als zijn luxere broer, de SG4, gemaakt van hoogwaardig toray carbon. Deze 2- delige Savage Gear Savage Gear SG2 Shore Game is Seaguide afgebouwd en zeer gevoelig. Leverbaar in 4 gewichtsklasses.

Met de Savage Gear SG4 Shore Game maakt Savage Gear een uitstapje naar het voor hen zeker niet onbekende zoutwater roofvis terrein. Met zijn goede lengte en in 4 werpgewichten is de Savage Gear SG4 Shore Game goed vertegenwoordigd. Het eigen gewicht zal de veel werpende zeevisser zeker bevallen.

Klik HIER voor meer info over de SG2, klik HIER voor de SG4!

 


 

Oppervlakte baas

De Spot-On Top Walker van Westin is een echte killer voor de grote rovers van zowel het zoete als het zoute water. Een levensecht lichaam met extra grote, holografische ogen.

Deze Topwater beschikt over een schitterende walk the dog actie, die extra wordt versterkt door de unieke bek die een subtiel ‘plop’ geluid veroorzaakt. Het V-vormige lichaam zorgt voor meer stabiliteit onder water. De Westin Spot-On Top Walker is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

De Westin Spot-On Top Walker is verkrijgbaar bij Het Loze Vissertje.

 


 

Streetfish op zeebaars

Er is geen vis die meer aan populariteit wint de laatste jaren dan de zeebaars. Op talloze manieren te bevissen, met aas maar ook zeker met kunstaas! En dan in het oppervlak, sub-surface of met softbaits, alles is mogelijk!

Om dat kunstaas goed weg te kunnen zetten is een lange, stevige hengel nodig, met voldoende body, maar ook zeker genoeg actie om de klappen en snelle runs van de zeebaars op te vangen. Voor dit doeleinde heeft Rozemeijer een fantastische hengel in het assortiment, en wel onder de Urban Sense range; Urban Sense 270cm 15-45gr.

Door zijn lengte kun je dat kunstaas ver werpen, met de body in deze hengel is de haak perfect te zetten en de demping in de top zorgt ervoor de aanbeten en runs perfect worden opgevangen, kortom een ideale hengel voor een goede prijs, zodat, als je het eens wilt proberen je niet direct heel diep in je portemonnee hoeft te tasten.

Klik HIER voor meer info over de Rozemeijer Urban Sense hengel.

 TIP VAN DE EXPERT> Hoe met topwaters?

Natuurlijk kun je zeebaars in alle lagen vinden, maar als het even kan kiest de Seabass Junky voor de oppervlakte 🙂

Wilbert ten Broek> Mijn absolute favoriete kunstaas zijn de oppervlaktepluggen, ieder jaar weer. Het mooie aan de oppervlakte visserij op zeebaars is dat je in 8 van de 10 gevallen je plug aangevallen ziet worden en dat geeft zo’n kick, niet normaal! Sla ook niet gelijk aan is mijn advies, maar wacht juist even, een zeebaars speelt ook heel vaak met het kunstaas en soms moet je echt echt geduld hebben, voordat het kunstaas goed genoeg gepakt wordt.

Je voelt het vanzelf als je echt beet heb en sla dan pas aan. Mis je de eerste aanbeet: geen paniek, wacht 1 á 2 seconden, even pauzeren en dan rustig weer inhalen. Je zal zien dat hij negen van de tien keer gewoon nog steeds geïnteresseerd is in je kunstaas, en dan laat de tweede aanbeet meestal niet lang op zich wachten. Gebruik in het begin van het zeebaars seizoen niet al te groot kunstaas, denk bij oppervlakte pluggen aan 10 á 13cm. Als er grote exemplaren tussen zwemmen kan je altijd switchen naar wat groter kunstaas uiteraard! 

Win een Raymarine Element!

Een superette winactie van Raymarine en Nautas Boatshop, en dat in de gesloten tijd! Iedereen die mee doet, maakt kans op een Raymarine Element 9 fishfinder! Een fishfinder boordevol features, een waarmee geen vis zich meer kan verschuilen. Niet alleen win je de unit, ook zal Yaïr Nauta van Nautas Boatshop de Element vakkundig op jouw boot installeren zodat jij er in het nieuwe roofvis seizoen plug & play mee aan de slag kunt.

Voor meer info over de winactie en de Element zelf, klik HIER. Om je aan te melden voor de winactie, klik HIER. De actie loopt tot 30 april.

Raymarine

 


 

Baits die het verschil maken

Aan het begin van het seizoen loont het vaak je aas iets kleiner te kiezen dan wanneer het seizoen al in volle gang is. Er zijn nog geen echte grote prooivissen aanwezig en de eerste actieve zeebaarzen hebben voornamelijk bliekjes, garnalen en kleine zandspiering op het menu. De vis is in beweging en het kan dan ook lonen om actief verschillende waterlagen af te vissen. Waar het gros van de zeebaarsvissers het aasje net boven de bodem laat dansen kan juist het afzoeken van alle waterlagen het verschil maken.

Ultimate Fishing heeft voor 2021 een aantal nieuwe baits die je hier perfect voor kunt inzetten. Zo is er nu een 85mm versie van de Madshad en een 90mm versie van de Madeel van het Japanse merk Madness. Deze aasjes geven een subtiele maar stevige vibratie af in het water en lenen zich perfect om de verschillende waterlagen af te zoeken naar actieve vis.

Wanneer je een aantal zeebaarzen ondiep vindt en ze zijn in de mood is er eigenlijk niets gaver dan het vissen met oppervlakte aas. De Patchinko, een aasje dat zijn sporen wel heeft verdiend, is er nu in drie nieuwe kleurtjes. Wat te denken van bijvoorbeeld deze, de French Wakasagi? in de 100 mm versie een perfecte oppervlakteplug zodra de baarzen echt actief worden.

Bestellen? Klik HIER voor de Madshad, HIER voor de Madeel en HIER voor de Patchinko.

 

Zeewaardige hengel

De Daiwa Seahunter X Pilk is een zeewaardige hengel die is ontwikkeld voor het werpend vissen met pilkers en shads. Bijzonder goed gereedschap voor Scandinavische landen, maar ook wanneer je graag voor onze kust op zeebaars vist een aanrader! De Daiwa Seahunter X Pilk is 2,70 meter lang en heeft een werpgewicht van 40 tot 120 gram. Je kunt er behoorlijk mee smijten dus!

Bestellen? Klik HIER!

 TIP VAN DE EXPERT> Afgaand of opkomend?

Mourat Akkouh> Vaak komt die vraag voorbij. Wat is het beste getij voor zeebaars ? Voor mij een hele lastige vraag met veel variabelen waar je aan moet denken. De één roept afgaand tij en de ander zweert bij twee uur voor hoog en twee uur na hoog. Maar wat dacht je van tussen afgaand en opkomend? Of vissen tijdens springtij en doodtij. Je hoort ook soms dat de baars het beter doet bij het langere afgaande getij omdat de stroming wat langzamer is dan de snelle en korte opkomende getij. Als ik om me heen kijk worden de meeste baarzen gevangen op afgaand gevangen, maar dat komt ook omdat de meeste vissers om me heen zich richten op het afgaand tij. Sommige stekken lenen zich ook alleen voor afgaande visserij. Vissen in Ijmuiden, Europoort of Zeeland is verschillend. Het baarzen op het strand is ook weer een heel ander verhaal.

Helaas mensen, de vraag over het beste getijde voor zeebaars kun je niet 1,2,3 beantwoorden.

Persoonlijk vang ik bijvoorbeeld de grotere baarzen rond het laagste punt en wanneer het net begint op te komen, maar in bepaalde periodes van het seizoen vang ik juist met een opkomend getij (hier over meer in het komend seizoen).  Dus wat is het beste getij?

Met een bepaald getijde kan een stek van een doodse boel veranderen in een ware trekpleister.

Hoe lang wil je gaan vissen? Wil je een uurtje of twee gaan vissen of een langere vissessie inplannen? Ga je op een vaste plek vissen of ga je diverse stekkies af. Vis zwemt gewoon door hoor, als er niets valt te halen op een bepaalde plek. Statisch ergens rond blijven hangen is geen goed idee. Soms vang je op een stek een aantal vissen en dan valt het bij jou stil. Je kijkt naar je buurman die 100 meter verder staat, en hem zie je vervolgens een paar keer met een kromme hengel staan.

Echt, elke stek is anders en variabel aan het getijde. Er op uit gaan, uren maken en maar hopen dat je een patroon kunt herkennen.

De baars blijft meestal niet een hele dag op één plek zitten. De verschillende getijde veranderen de stromingen van hotspots. De stroming op een bepaalde plek is niet dezelfde als op het andere stek. De stroming bij een getij verandert naarmate het object in het water (betonblok, oesterbank, etc..) dieper of juist bloot komt te leggen. De baars speelt daar heel goed op in. De keuze ligt toch bij jezelf, nadenken en keuzes maken en dan zelfs kun je blanken.  Welke keuze je ook maakt, als je niet gaat dan vang je niks. Een eenduidig antwoord valt er al met al niet te geven over het beste getijde. Ik kom daar later nog een keer uitgebreider op terug op deze website. Stay tuned!


 

Transitie naar elektrisch

Ook in het lastige jaar 2020 heeft het merk Torqeedo haar motorengamma verder doorontwikkeld. Want de transitie naar elektrisch varen zet door. Dit heeft geleid tot weer een aantal uitbreidingen en verbeteringen van de range!

Na het grote succes van de Travel 1103 wordt het aanbod aan de onderkant uitgebreid met de nieuwe Travel 603. Net als zijn grotere broer is deze direct aangedreven motor ultra stil, krachtig en met slechts 15,5 kg totaalgewicht heel makkelijk hanteerbaar. Maar ook bereikbaar, met zijn prijs van € 1699 incl. nieuwe onzinkbare 500 Wh accu en lader. Hij vervangt de huidige Travel 503, zoals de 1003 plaatsmaakt voor de 1103. De 603 wordt alleen als kortstaart geleverd en is geschikt voor kleine motorboten, tenders en open zeilboten.

Voor meer info, klik HIER.

 


 

Allround reishengel & Ned Rig baits

Wanneer je de beschikking hebt over een deugdelijke reishengel waarmee je verschillende visserijen kunt beoefenen, dan transformeer je een vakantie of langere reis tot een gedenkwaardige trip. De Cult Travel hengel is ontworpen om in een koffer of zelfs in een laptoptas te passen. De hengel past ook in je handbagage, zodat je overal ter wereld kunt vissen!

Squirmz zijn een duurzaam, drijvend kunstaas die het mogelijk maken om heel effectief te vissen met de ‘Ned Rigging’ techniek. Het FLOATEX materiaal is veel zachter dan bij ander kunstaas, toch voorkomt het  scheuren dankzij de rekbare compound. Dit aas is ongelooflijk, vis het langzaam binnen en laat de Squirmz waggelen, wiebelen en schudden.

Lange pauzes kunnen verrassende resultaten opleveren, omdat de Squirmz recht omhoog staan vanaf de bodem dankzij het drijfvermogen. Tijdens de pauze komt de staart van de Squirmz omhoog, hiermee wordt een super natuurlijke attractie gecreëerd, waarmee allerlei prooidieren geïmiteerd worden. Vanaf kleine prooivissen tot en met kreeften die opgericht, in een defensieve positie staan. Het ontwerp van het lichaam zorgt voor een opvallende actie die de grote roofvissen niet kunnen weerstaan!

Klik HIER om de Cult Travel hengel te bestellen, klik HIER voor de Squirmz!


 

Speciaal voor vissers

De Leech Street brillen zijn speciaal voor het vissen ontworpen, maar zijn tevens modieus genoeg om op een terrasje gedragen te worden. Deze brillen zijn voorzien van 100% polariserende glazen en dankzij de Polarized Premium+ Lens technologie bieden deze brillen optimaal zicht.

De Leech Street beschermt je ogen tegen uv-stralen en daarnaast zijn deze zonnebrillen voorzien van een harde, krasvrije coating. Verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren.

Klik HIER om de bril te bestellen.

 


 

Fiiish classics

De Amsterdamse hengelsportzaak Rien de Wolf heeft een grote hoeveelheid van het Fiiish-assortiment op voorraad. De Fiiish Black Minnow is het ideale kunstaas voor de zeebaarsvisser. De combo is meteen klaar voor gebruik. De body’s zijn erg zacht waardoor de actie van de shad perfect is.

Denk niet dat de Black Minnow het alleen op het zoute water doet. Ook de Baarzen en Snoekbaarzen zijn er gek op! Je kunt voor het complete assortiment terecht bij Rien de Wolf, dus ook losse haken, jigkoppen en ander kunstaas.

Klik HIER voor het gehele Fiiish-assortiment.

 


 

Drie in één

Kunstaas dat al furore gemaakt heeft met de overzeese broer van onze Labrax.

De zeebaars killer voor 2021: ICBM-120 van River2Sea “Three Lures in One !” Zeebaarsvissers belagen Labrax vaak met drie soorten kunstaas en op drie verschillende dieptes:

  • Oppervlakte/sub-surface
  • Tot 2 meter
  • Vanaf 2 meter tot de bodem

Één kunstaas voor alles zou fantastisch zijn. De River2Sea ICBM-120 maakt het mogelijk. Als de zeebaars aan de oppervlakte op speldaas jaagt, vis je de ICBM-120 als een zigzaggende jerkbait vlak onder het oppervlak.

Soms aast de zeebaars dieper. Werp de ICBM-120 ver weg, laat hem even afzinken op de gewenste waterdiepte (zinksnelheid 30 cm per seconde) en vis de ICBM-120 binnen als een swimbait. Als de zeebaars tegen de bodem aast, laat de ICBM-120 afzinken en vis hem dan binnen met stevige tikken met je hengeltop. De ICBM-120 vertoont dan de actie van een jigbait. Weegt 42 gram en is 12cm lang, leverbaar in 6 kleuren, waarvan twee met zoutwaterhaken.

Klik HIER om de ICBM-120 te bestellen.

 


 

Tel uit je winst!

Een gevarieerde kunstaas doos die voor alle soorten roofvis ingezet kan worden. De box bestaat uit meerdere stukken kunstaas. De inhoud heeft minimaal 25% meer waarde dan wanneer je de producten los zou kopen. Bovendien bevat de box alleen aas wat niet in de winkel te koop is.

Bestaat uit:

  • 1x Green machine 100% handgemaakt
  • 3x V-tail shads 100% handgemaakt 12,5cm
  • 3x shads met glasratel 100% handgemaakt 10cm
  • 3x realistische aasvis 100% handgemaakt 7,5 cm
  • 1x 10 gram BFT tungsten Jighead

Klik HIER voor meer info over deze Mystery Box!

 


 

TIP ONS

Team Roofmeister staat altijd open voor noviteiten en bijzondere productnieuwtjes! Schroom niet om ons te mailen: info@roofmeister.nl