Zo vis je op snoek in Barendrecht – De Wesdijk boys

26/10/2020
Zo vis je op snoek in Barendrecht – De Wesdijk boys

De ‘r’ in de maand betekent snoekentijd. Excuses voor deze dooddoener, maar het is nu eenmaal zo. Onze Esox lucius voelt zich nu prima op zijn gemak en heeft er zin in, lees jaagt extra actief. Wij gingen op pad met de snoekvissers Marnix Muis en Robert Mastbergen van Wesdijk Hengelsport in Barendrecht om de fijne kneepjes af te kijken…

Door Team Roofmeister

Heerlijk als omstandigheden mee zitten. Een graad of 16, zonnetje, af en toe wolken, wat wind. We love it en de snoeken al helemaal. Vol goede moed verzamelen we zodoende bij Wesdijk Hengelsport. Daar staan beide heren al te stuiteren. Van Robert willen we eerst nog even weten welke set ups hij zal aanraden voor een gemiddelde kantvisser op snoek…

Een ShadTeez in snoekkleuren die Robert later op de dag zou gebruiken. Klik HIER.

Lang hoeft hij daar niet over na te denken. Al snel pakt hij een jerkbaithengel, de Spro Henk Simonsz Titan ‘The Legend’, klik HIER. Ok, zwaar geschut met zijn 90 gram werpgewicht, maar, legt Robert uit, hier kun je altijd en overal mee uit de voeten. Allereerst kun je er prima wat groter kunstaas mee wegzetten, daarnaast hoef je bij het snoeken niet zozeer concessies te doen.

18/00 dyneema en wees gerust, dat mag zelfs nog dikker… Geen probleem voor snoek.

Al helemaal niet als er waterplanten staan. Natuurlijk mag je drilplezier beleven op snoek, maar te licht vissen is vragen om problemen. Datzelfde geldt voor de hoofdlijn, Robert adviseert ons een 18/00 Whiplash gevlochten lijn, klik HIER. Bij snoeken is de lijn liever te dik dan te dun.

Een klassieker pur sang! De Ambassadeur van Abu Garcia.

En jawel, een hengel met triggergreep. Robert is groot voorstander van het gebruik van een reel en dan liefst een lekker robuust model. Eentje die nauwelijks kapot te krijgen is. Hij laat ons een echte classic zien, de Abu Garcia Ambassadeur Classic 5601 Jerk, klik HIER. Duurzaamheid ten top. Al met al een prima no nonsens set up van 250 Euro en dat mag dan misschien duur lijken, maar met deze set kun je met een gerust hart een aantal jaren intensief op snoek gaan vissen.

Echt bijzonder wat de W3 serie van Westin naar voren brengt. Hengels van zeer hoge kwaliteit en die toch betaalbaar zijn!

En… het gaat goed met Roofmeister 😛 Wij willen een duurdere optie hebben om uit te kunnen kiezen. Robert komt dan met de Westin W3 jerkbait, klik HIER, een jerkstok van 195 cm met een werpgewicht tot 80 gram, gemaakt van hoge kwaliteits carbon. Resultaat, een hengel met volop power, maar toch licht in gewicht. Wel zo fijn als je lange kantsessies gaat maken.

Voor degenen die dat stapje verder willen gaan en een juweel in handen willen hebben, de Abu Garcia Revo Low Profile reel.

Voor deze hengel heeft Robert de Revo Beast van Abu Garcia, klik HIER, in gedachten. Minstens zo duurzaam als de Ambassadeur, maar dan in een veel compactere druppelvormige behuizing en lichter in het gewicht. Een reel voor het leven? Nou, dat zal niet veel schelen. Hoe dan ook een set up van bij elkaar 370 Euro. Alleen voor de fijnproevers? Nee zeker niet. Geloof maar dat goedkoop duurkoop is en dan helemaal voor wat betreft reels.

 

De snoeken van Barendrecht

Bijna pijn in je ogen deze felgekleurde McPike, maar de snoeken hadden er zin in vandaag.

Barendrecht is inmiddels een gekende gemeente voor het vangen van snoek. Niet alleen veel, ook echt wel grote vissen. Dat is de reden dat er veel gevist wordt en daarbij genoeg vistoeristen uit België, Duitsland en zelfs Frankrijk. Inderdaad, dat maakt het vangen van de groenjas er niet gemakkelijker op, maar Marnix en Robert hebben voor hetere vuren gestaan.

De stekken worden uitgekozen. Sorry een volle bak in scene geschoten foto 😛

Een kijkje op Google Maps laat al zien hoe verschrikkelijk veel water Barendrecht doorkruist. Mooi, maar waar moet je dan in vredesnaam beginnen. Natuurlijk hebben Marnix en Robert het vallen en opstaan al achter de rug en weten ze waar ze moeten zijn. Uiteraard ook nog geen garantie voor vangsten, maar het scheelt toch minimaal de helft.

De Westin Ricky the Roach, favoriet van Robert. De takel is deels van Dragon, klik HIER

Al vrij snel is het raak bij Marnix, hij vist met een McPike van 18 cm, klik HIER, en uit het niets klapt daar een mooie 70’er op. Op een moment dat wij allen op een onbewaakt ogenblik dit kunstaas van Marnix door het water volgen. We kunnen alles zien gebeuren. Wat een leipe aanbeet en meteen een mooie vis met een echt winterbuikie.

De kick off vis met een donkere kleur. Prachtig!

Daarna is het even stil. Totdat Robert onder een brug een volger krijgt. Niet zomaar, de vis blijft er zomaar enkele seconden voor liggen, maar zwemt dan weg. Op dit moment vist Robert met zijn favoriet, de Westin Ricky the Roach, klik HIER…  Toch gaat Ricky even van de speld en maakt hij plaats voor een snoekimitatie. Kijken of de snoek van gedachten verandert als er een soortgenoot in zijn territorium verschijnt. Een mooi verhaal, maar de snoek laat zich niet meer zien. Balen…

Licht aan het einde van de tunnel. Robert had hier een interessante truc klaar liggen…

Zoek de snoek ;-p

We vissen slechts een middag en het einde van de sessie komt in de zicht. Op een lange echte woonwijksloot is het water kraakhelder en staan er volop waterplanten. Het ruikt er gewoon naar snoek. Ook hier weet Marnix weer een mooi getekende snoek te vangen. Gek genoeg vangen we niet meer op dit water, qua potentie verwacht je dan meer.

De eerste worp op nieuw water.

 

 

De kers op de taart op Roberts favoriet, de Westin Ricky the Roach in de kleuren ruisvoorn (rudd).

Het mag de pret niet drukken, op een nog kleiner water dat we hierna aandoen, is het weer raak! Dit keer kan Robert de  aanbeet verzilveren. En, het wordt een beetje eentonig, ook deze snoek is weer bijzonder mooi gekleurd.

 

Bijzonder wat een korte sessie snoeken vanaf de kant voor resultaat op kan leveren. Vanuit de boot op groot water hebben we slechtere dagen meegemaakt. Uiteraard staat alles op film  en zullen we de uitgebreide video snel publiceren. Stay tuned!