Alles over de DROPSHOT hengel!

02/09/2018
Alles over de DROPSHOT hengel!

Het dropshot vissen is al meer dan 10 jaar ongekend populair binnen de roofvisserij. Niet zo gek, het is een super effectieve manier om snoekbaars en baars te vangen. Over de hengel bestaan echter nog de nodige misvattingen.

Door Sjoerd Beljaars

Toen het dropshotten zo rond 2006 haar intrede deed in Nederland, begon de hengelsportbranche daar natuurlijk meteen op in te spelen, vanzelfsprekend ook op het gebied van hengels. Uiteraard kwamen er wel degelijk mooie dropshot hengels op de markt, tegelijkertijd ook een keur aan hengels met weliswaar het dropshotlabel er op geplakt, maar daar was ook alles mee gezegd.

Ook al heeft men vaak de neiging dat het merendeels om snoekbaars gaat, bij dropshot behoren baarzen ook zeker tot de mogelijkheden en niet alleen de kleintjes.

Bij je keuze is het allereerst belangrijk waar je de dropshot specifiek voor wilt gebruiken. Daarbij is er een groot verschil in de zogenaamde UL (Ultra Light) dropshothengels, conventionele dropshothengels en dropshothengels voor vanuit de boot.

LENGTE

De UL visserij is hierbij een outsider en zou een artikel apart verdienen, daarom beperken we ons tot de andere twee types, te beginnen met de dropshothengel vanaf de kant. Daarbij is er qua lengte niet zoveel verschil tussen een dropshot hengel en een hengel voor het jiggen. Die mag best fors zijn.

Luc Coppens van Westin over de dropshothengel: “Een zacht topgedeelte dat vloeiend overgaat in een wat stuggere blank. Met 5 tot 28 gram kun je prima uit de voeten in de meeste situaties. Qua materiaal ga ik het liefst voor het lichtste, omdat we van doen hebben met een finesse visserij.”

Denk aan 2,40 meter, liever 2,70 of zelfs langer. Wat meer lengte vanaf de kant helpt je met verdere worpen, je kunt je aas beter sturen, en je kunt tijdens de dril de vis beter dirigeren.

Snoekbaars heeft een harde bek en goed krachtig de haak zetten is van essentieel belang. Een hengel met een behoorlijke ruggegraat is daarbij dus feitelijk onmisbaar. 

Qua werpgewicht kun je denken aan zo’n 7-28 gram, ervan uitgaande dat je aan de slag gaat met dropshot lood van 7 tot 14 gram en in meer extreme gevallen 21 gram of meer. En dan de actie van de blank. Het beste kies je voor een strakke hengel met een ietwat soepele topactie. Zorg daarbij dat de blank genoeg ruggengraat heeft om de haak met veel kracht te kunnen zetten (is namelijk nodig).

Daan Verbruggen van  GoSnoekbaars over de dropshothengel: “Een zachte top met wat meer body in het achterste deel van de blank. Qua lengte zou ik voor vanaf de kant gaan voor 2,40 meter tot 3 meter. Vanuit de boot mag dat zeker wel korter zijn. ”

Het is een gevoelig spelletje dat dropshotten, dat betekent ook gevoelige hardware. 

De ietwat(!) soepele actie is bedoeld als buffer bij het over de bodem slepen van het loodje. Enerzijds nog wat stijfheid om bodemprofiel te kunnen volgen, anderzijds wat soepel om toch een beetje mee te kunnen bewegen als het loodje ergens kortstondig achter blijft hangen.

Dropshotten is zeker niet zaligmakend, jiggen is vaak veel effectiever…

VANUIT DE BOOT

Over een (belly)boothengel voor het dropshotten kunnen we heel ingewikkeld doen, dat is het niet. In principe heb je met dezelfde specificaties te maken met als enige verschil dat de hengel korter mag zijn; denk aan 2,10 meter.

Gebruik je de dropshothengel als bijhengel/dode hengel in de steun, dan kun je het best kiezen voor een veel soepelere hengel.

Double strike. Snoekbaars op de jig en op de dropshotrig op een bijhengel. 

 Snoekbaars is een voorzichtige jager, grijpt hij (kunst)aas en voelt hij weerstand dan laat hij meteen los. Hoe snel jij ook kunt zijn met het grijpen van de hengel bij een aanbeet, die fractie van een seconde dat de vis weerstand voelt kan al tot een misser leiden. Heb je een soepele hengel dan vangt dat die fractie van een seconde op.

Sjoerd Beljaars

Check deze VIDEO van Luc Coppens en Jeremy Staverman waarbij ze hun visie laten zien op het dropshotten en vooral hoe ze het doen. Een must see!