Als je haak maar goed zit – Gericht op grote baars

16/09/2021
Als je haak maar goed zit – Gericht op grote baars

Grote Baars vangen, wie wil dat nu niet?! Het is misschien wel een van de meest populaire visserijen van ons land op dit moment, het Carolina dan wel Texas riggen met creature baits op grote stekelridders. Als het op Baarsvissen aankomt moet het materiaal wel in orde zijn, en in dit artikel komen de Beste materialen van dit moment aan bod. Vissen met BKK terminal tackle en X Zone Lures. 

Tekst: Christian Drost Foto’s Christian Drost & Vincent van Kalsbeek

Creature baits, wie kent ze niet! Craws, Senko’s, Tubes, Worms, Bugs, en de lijst gaat maar door. In de hedendaagse kunstaasvisserij kun je er gewoonweg niet meer omheen. Aan de andere kant van de oceaan in de US & Canada kun je ze in vrijwel elke hengelsport winkel vinden en hier is het tegenwoordig al niet anders meer. Gelukkig maar, want dergelijke softbaits zijn een feest om mee te vissen! Wanneer je echter met deze producten aan de gang gaat, is er een uiteenlopend spectrum van haken, verkrijgbaar en vaak zie je door de bomen het bos niet meer.

De keuze aan creature baits is enorm. Belangrijk dat je de juiste haak bij de juiste softbait kiest.

Gelukkig heeft het merk BKK onlangs een hele speciale Worm hook op de markt gebracht en wel de Chimera. Nu kan je de Chimera in twee verschillende types verdelen, namelijk de ‘gewone’ Chimera CD met een zogenaamde Cutting Delta hookpoint, die extreem scherp en dundradig is voor een directe haaksetting. En dan de Super Slide Chimera die, zoals de naam al aangeeft, is voorzien van de wereldberoemde Super Slide Coating waar BKK bekend om staat! Ik gebruik beide haken, en beide zijn ze favoriet. Alle twee de offset worm haken zijn super scherp, en perfect voor het riggen van allerlei softbaits.

De BKK Hooks Chimera & Chimera CD.  

De BKK Chimera is enorm breed inzetbaar en dat is niet zo gek, want de haken zijn verkrijgbaar van maat 3 tot en met 6/0. Dus voor elke vorm van visserij wat wils. Zelf ben ik een groot fan van het gebruik van de maten 3/0 en 4/0 voor verschillende soorten Craws en Creaturebaits. In het bijzonder de X Zone Lures Muscle Back Finesse Craw en dan in de 3.25” versie. Deze kreeft drijft, wat hem uitermate geschikt maakt voor tal van visserijen zoals bijvoorbeeld het Carolina riggen. De Finesse Craw is heel licht, en de BKK Chimera Hooks zijn dit ook, waardoor de actie dus niet verloren gaat. Resultaat is dat het hele handeltje zeer natuurlijk door het water beweegt.


“Deze haakmaat is enorm veelzijdig in te zetten en bestrijkt een groot geheel van de creature baits die ik gebruik.”


Zoals boven te zien is op de foto, zit de BKK Hooks Chimera perfect in de kreeft. Natuurlijk kan je voor een groter of kleinere maat offset haak kiezen, maar voor deze softbait is de 3/0 favoriet. Deze maat is enorm veelzijdig in te zetten en bestrijkt een groot geheel van de creature baits die ik vandaag de dag gebruik. De Chimera is overigens een dik dradigere haak en kan ingezet worden in de zwaarste omstandigheden. Ook voor de offset visserij op snoekbaars gebruik ik een haak als deze met grote regelmaat. Zeker op plekken met veel rommel en structuur op de bodem. Daar is een haak als deze volledig in zijn element. Zoals op onderstaande foto, hier wordt een X Zone Lures Adrenaline Craw in 4.25” getoond.

De X Zone Lures Adrenaline Craw met een dikke body, hier gebruik ik een 4/0 haak.

Wanneer het op vissen met wat dikkere softbaits aankomt, dan gebruik ik persoonlijk het liefst een haak met een grotere en bredere haakbocht. In dit geval een 4/0. Natuurlijk zou je voor een Craw als deze ook een haak kunnen gebruiken die nog groter is, denkend aan een 5/0 of zelfs een 6/0. Echter, hoe groter de haak, des te lastiger het is voor de vis om deze naar binnen te zuigen. Zeker als het wat kleinere baars of snoekbaars betreft.

Als je pijlen op dit slag vissen gericht zijn, zorg dan dat al je materiaal pico bello in orde is. Hier mijn vismaat Vincent van Kalsbeek met zijn PR Baars van 51cm

Echter dient men er bij het gebruik van een dergelijke haak wel altijd rekening mee te houden dat de body kan inklappen. We vissen namelijk offset en niet met een jig. Bovendien kan het voorkomen dat baars op sommige dagen  de softbait niet wil hebben en ze dan alleen de kop naar binnen zuigen. Dan kies ik natuurlijk voor een wat kleiner formaat haak, maar over het algemeen is een 3/0 tot 4/0 de meest gangbare maat! In het assortiment van BKK Hooks is een zeer breed scala aan verschillende wormhooks verkrijgbaar, met elk hun eigen specialisme. Door de loop van de jaren heb ik veel verschillende worm hooks gevist van tal van uiteenlopende merken, maar tot op heden ben ik nog niet de perfectie tegengekomen die BKK levert.


“Als het moment daar is, willen we natuurlijk allemaal die kneiter vangen.”


Als je echt serieus aan de gang wilt met verschillende finesse technieken, dan mogen deze haken zeker niet ontbreken in je tacklebox. BKK heeft in principe voor elke softbait een wormhaak in huis en, geloof mij maar, de kwaliteit is echt ongekend goed. Alle haken zijn letterlijk tot in de punt van topkwaliteit. Dat mag ook wel, want als het moment daar is, willen we natuurlijk allemaal die kneiter vangen.

 

Meer van BKK zien, klik HIER en vergaap je aan de crème de la crème op het gebied van terminal tackle.