Autisme of ADHD, VISSEN ERMEE – Herman Schuurman #9

07/10/2018
Autisme of ADHD, VISSEN ERMEE – Herman Schuurman #9

Als ik opsta regent het nog, dit heeft het de hele nacht gedaan. De weerberichten waren gisteren nog positief, hopelijk wordt dat nog bewaarheid. Ik ga vandaag met Mark en Martine op pad. Mark is een jongeman van negen met autisme. Hij is sinds kort begonnen met vissen en zijn moeder wil hem een onvergetelijke dag bezorgen.

Door Herman Schuurman

Martine is de oprichter van stichting Bram in hun woonplaats, deze stichting helpt ouders van kinderen met autisme en AD(H)D. Het vinden van een tijdsbesteding en/of hobby en het omgaan met andere kinderen is soms lastig.  Hun motto is samen spelen maakt sterk. Vissen is een prachtige hobby die ook zeer goed bij deze kinderen past.

Al snel is het gedaan met de serene stilte 😉

Het plan was eerst om naar het Hollands Diep te gaan omdat ik daar dan al zou zijn voor andere gasten de volgende dag. In overleg besluiten we om in Leeuwarden en omstreken te gaan vissen. Hier zijn op allerlei manieren verschillende vissoorten zoals baars, snoek en snoekbaars te vangen.

Alles een maatje kleiner dan op het Hollands Diep maar in en om de Friese hoofdstad is voldoende afwisseling te bieden. Ook is Leeuwarden een mooie stad, al is het alleen al om er door heen te varen.

Al een hele week kon hij het over niets anders hebben.

Ik sta al helemaal klaar aan de trailerhelleing als mijn gasten van vandaag aankomen. Het is gebeurd met de rust. Zo’n beetje stuiterend van energie komt er een super enthousiaste kerel uit de auto.

Er worden onmiddellijk verschillende vragen op me afgevuurd: “Mag ik met mijn hengels vissen?” “Mag ik met deze hengel vissen?” “Gaan we echt met die mooie boot vissen?” Prachtig, moeder vertelt dat Mark het de hele week nergens anders over gehad heeft. Snel even de regels aan boort uitleggen en daar gaan we.

Visseu!!!

We varen rustig richting het grote kanaal, ik zie Mark al glunderen, hij geniet nu al. We gaan hier eerst naartoe om de drukte van de scheepvaart voor te zijn. Hier is ook een mooie snoekbaarsstek. Er is een lekker zonnetje doorgebroken. Onderweg naar het grote kanaal gaan we hier en daar even vissen. Hier en daar vangen we een baarsje.

Hier en daar vangen we een  baarsje…

…De pret is er niet minder om. 

Als we eenmaal op het kanaal zijn knalt er meteen een mooie baars op de steunhengel van Mark. Meteen krijgt ook Martine beet, natuurlijk vist die ook mee. Een dubbele hookup en twee gelukkige mensen in de boot, hoe vet is dat? Ze gaan samen op de foto. Ondertussen passeren er een paar vrachtschepen, het is goed opletten voor mij nu. Foto’s maken met een goede lichtinval en het vaarverkeer, ik ga maar even naar de kant.

Af en toe is het in alle hectiek oppassen geblazen met andere watergebruikers…

“Zo groot en zo veel!” Iedereen krijgt het te horen 

Na het fotograferen gaan we verder langs een mooie damwand. “Hier ligt vaak snoekbaars,” vertel ik. Van te voren heb ik de Rapala Shad Rap geruild voor een Taildancer, het is hier wat dieper en deze plug stuitert dan lekker over de keiharde bodem.

Onder de brug gebeurt nog niets maar vlak er na kan Mark zijn eerste snoekbaars drillen. Zo, dat zijn al twee soorten in de boot, en twee superblije mensen natuurlijk. Ze zijn ook zo dankbaar, dit is waar het gidsen voor mij om gaat.

Zelf even varen. Hoe leuk is dat?!

Het word drukker op het kanaal met pleziervaart dus we gaan richting de stad. Op een recht stuk kanaal mag Mark even een stukje varen, hoe leuk is dat? Ik blijf natuurlijk in de buurt, alles gaat goed en we geven even gas. Vlak bij de stad hangen we de pluggen weer overboord en trollen verder.

Moeder & zoon

Mark kruipt op schoot bij Martine en ik zie hem lekker genieten. Plotseling duikt hij naar voren naar zijn hengel en voor ik het weet staat hij te drillen. De hengel staat goed krom, ik leg ondertussen de boot stil en draai de andere hengels in.

Moeder & zoon; hoe trots wil je ze beiden hebben?

Mark vangt zijn eerste snoek, de kieuwgreep gaat ook goed. Hij heeft nu al drie soorten gevangen, de dag kan al niet meer stuk. Als we door de stad richting de snackbar varen roept hij iedereen toe wat hij allemaal gevangen heeft.

Volledige focus voor het vissen en even geen tijd voor randzaken. 

Ff een culinair hoogstandje in de middag 😉

Tussen de middag eten we even een patatje en kunnen we even de benen strekken. Daarna trollen we nog een rondje door de stad en gaan we nog even werpen op baars. Hier en daar vangen we een visje maar wat ik veel belangrijker vind is dat deze jonge visser een mooie dag heeft.

Een dag om nooit te vergeten!

Dat het een geslaagde dag was blijkt als ik de volgende dag nog even met zijn moeder bel: “Dit was de mooiste dag van mijn leven,” heeft hij haar verteld. Martine vindt samen vissen ook leuk.  Ze is op zoek naar een gezamenlijke hobby voor haar en haar zoon

Deze dag is voor mezelf ook zeer geslaagd, Mark heeft een mooie dag gehad.  Ik moet samen met Martine maar eens kijken wat we verder voor elkaar kunnen betekenen. Het lijkt me super om  kinderen met autisme of AD(H)D een leuke tijdsbesteding te geven.

Visgids Herman Schuurman

Zin een dagje op snoekbaars, baars of snoek, bijvoorbeeld met een maat? Een keer die ervaring vanuit een boot meemaken, Herman Schuurman staat klaar! Hij weet precies waar je wanneer moet zijn, dankzij jarenlange ervaring. Daarnaast is Herman gespecialiseerd in veel verschillende vistechnieken.