Baarzen – big ones – HERMAN SCHUURMAN #6

04/08/2018
Baarzen – big ones – HERMAN SCHUURMAN #6

Herman Schuurman is een begenadigd roofvisser en heeft al meerdere keren op wedstrijden laten zien wat hij waard is.  Vrijwel altijd zie je hem in de top van het klassement meedoen. Ook is hij prostaffer van Shimano en een fanatiek visgids, Fishing Guiding. Op Roofmeister houdt hij een blog bij.

Door Herman Schuurman

Tussen het gidsen door heb ik een dag vrij. Martijn Reitsma en ik gaan baarsstekken zoeken op het Volkerak. Over een maand is het al weer zo ver: De Luremasters gaat van start. De Luremasters is een internationale wedstrijd over drie dagen op het Hollands diep, Haringvliet en het Volkerak. Tijd om te oefenen dus. Snoeken is door de hoge water temperaturen niet verstandig, snoekbaars is geen probleem. Daarom kiezen we er voor om op zoek te gaan op naar baarzen, en dan met name de dikke bakken, veertigplussers.

Klaar voor de start! 

Vorig jaar hebben we veel getrold met plugjes. Nu gaan we werpen op stekken die we al kennen zodat we snel wat vis vangen. Als we dan met een bepaald aasje vis vangen gaan we hiermee op zoek naar andere stekken.

ALS DE BEET ER UIT GAT BIJ HET BAARZEN, OP SNOEK VISSEN. EEN NIEUWE TACTIEK?

Het begint meteen op de eerste stek met een paar kleinere baarsjes. Martijn vangt ze met een soort twisterachtig shadje op de dropshot en bij mij pakken ze een klein shadje met een 10 grams loodkop. Plotseling stoppen de aanbeten van baarzen en vang ik een snoekje nadat ik er net ervoor een gelost heb.  Daar moeten we maar eens op letten, als de beet er uit gaat proberen een snoek te vangen.

Wauw, wat zijn en blijven het prachtige vissen!

Verkassen dan maar naar de volgende waypoints, een stukje verder aan het einde van een plantenbed. Al snel vangt Martijn weer een baars, de plek lijkt weer goed. Ik werp zo ver als ik kan in en voel dat mijn loodkop na een paar seconden de bodem raakt, ik schat een meter of drie diep, vlak voor de planten.

Geconcentreerd vis ik het aasje huppelend binnen over de bodem. Bam! Uit het niets krijg ik een dreun, ik sla aan. Mijn tien grams hengeltje staat zo krom als een hoepel en er volgt een spannende dril. Ik voel het kenmerkende getril van een baars.

Snoek de boosdoener? Oplossing is snoek wegvangen. Problem solved. 

Als hij voor het eerst boven komt zijn we onder de indruk van het formaat. Na een paar vluchtpogingen glijdt hij in het net en hebben we hem. Het blijkt een pr voor mij te zijn, we zijn zwaar onder de indruk. 50 cm! Yeah!!! Wat is hij mooi. We maken snel een paar foto’s. Verder maar weer. We blijven nog even en vangen achter elkaar een aantal mooie baarzen.

Hier kun je nooit genoeg van krijgen!

Opvallend is dat Martijn wel meer, maar de iets kleinere vissen vangt. Dit blijft eigenlijk de hele dag zo tot hij ook wisselt van aas. Ik probeer zelf nog even een klein plugje maar dit levert geen vis op.

De code is gekraakt

Nu we er uit zijn over wat voor vandaag de manier is gaan we op zoek naar nieuwe stekken. Wat een plas water is dit. We moeten het helemaal verkennen, want het is nog niet bekend hoe het parcours van de Luremasters zal zijn. Voorlopig zijn we nog wel even bezig om alles te onderzoeken. We gaan eerst maar eens langs de kant varen of we wat aantrekkelijke taluds weten te vinden.

Oh yeah!!! Pr baars tijdens een trainingssessie op het Volkerak. 

We zoeken naar onregelmatigheden en gaan hier dan snel even een paar worpen maken. Het liefst vinden we stekken waar we zowel snoek, baars en snoekbaars kunnen vangen. Nadat we een paar plekjes tevergeefs hebben afgevist vangt Martijn een baarsje.

Het plekje is een geultje met ernaast een bultje, we vangen allemaal klein spul, maar dat maakt het voor ons waardevol. We zijn op zoek naar stekken die door anderen niet gemakkelijk te herkennen zijn. We vissen het stekje goed uit en vangen een paar baarzen en een klein snoekbaarsje. Bij mij schiet er iets diks vanaf.

Bizar hoe we worden verwend met regelrechte baarsbakken!

We verkassen naar een stek midden op, hier blijven we de rest van de dag. Het is inmiddels behoorlijk gaan waaien, we mikken de shads hier steeds zo recht mogelijk tegen in. Dit is de enige mogelijkheid om nog een beetje gecontroleerd te kunnen vissen.

Hier beleven we een paar prachtige uurtjes. De ene na de andere baars knalt er op, we worden helemaal hyper. Waar we ook gaan liggen, het is bingo. Veertigplus vissen gaan zonder foto weer terug. Niet omdat we ze niet waarderen maar omdat de vangdrang steeds groter wordt. Dit is het, dit is vissen, wat een belevenis!

Een zeldzame foto van een baars tijdens de feeding frenzee. We worden arrogant en gooien zelfs 40’ers overboord zonder foto. 

Ik heb hier in het verleden nooit veel gevist maar ben onder de indruk van de mogelijkheden op het Volkerak. We gaan hier vaker vissen, ook na de Luremasters. Ik zie hier ook mogelijkheden voor mijn bedrijf om hier te gaan gidsen op baars

Oant Sjen

Herman Schuurman

Visgids Herman Schuurman

Zin een dagje op snoekbaars, baars of snoek, bijvoorbeeld met een maat? Een keer die ervaring vanuit een boot meemaken,Herman Schuurman staat klaar! Hij weet precies waar je wanneer moet zijn, dankzij jarenlange ervaring. Daarnaast is Herman gespecialiseerd in veel verschillende vistechnieken.