***BREAKING CATCH*** Nieuw Nederlands record baars van 56,5 cm

06/01/2020
***BREAKING CATCH*** Nieuw Nederlands record baars van 56,5 cm

Nog niet heel lang geleden ving Pieter-Bas Broeckx een baars van 54 cm, een vis die te boek ging als het Nederlands record. Natuurlijk superblij met dit gegeven ook PB’s profetische woorden: “Het gaat niet lang duren voordat dit record verbroken wordt.” En jawel, dat is nu realiteit geworden met een waanzinnig mooie XXL baars van 56,5 cm voor Thomas Gronenwald, het gloednieuwe Nederlands record!

Door Thomas Gronenwald

Net voor het aanbreken van de dag maakten we onze bellyboaten klaar om het water op te gaan. Ondanks de koude, 5 graden, wilden we toch een dag volmaken van 8 tot 17 uur en uit ervaring wisten we dat het niet makkelijk zou gaan worden. De dag ervoor was het water behoorlijk gestegen en dat bracht een daling in de watertemperatuur met zich mee.

Zijn vorige pr van 54 cm…

Een van de grootste van afgelopen jaar…

Daarbij was het water erg troebel geworden. Condities die het niet makkelijk maken om baars te vinden en ze tot aanbeten te verleiden. De verwachtingen werden helaas bewaarheid. Het werd een uiterst taaie visdag. Redelijk wat aanbeten toch, maar allemaal erg voorzichtig. Veel missers zogezegd. Iets wat wij wel vaker hebben gezien als het water donker is. De baars gaat er dan gewoon niet vol voor…

In de winter een voorkeur voor het vissen met skirted jigs in combinatie met kreeft imitaties.

Na de lunch konden we een prachtige snoek van 105 cm landen. Niet waar we voor gekomen waren, maar niet minder welkom op zo’n licht baarshengeltje. Daarna gebeurde er helaas weinig. Continu veranderden we van waterdiepte en hebben we gevist tussen de 1 en 5 meter diepte. Zonder resultaat. In zo’n situatie moet je je hoofd koel houden en vertrouwen houden.

Handoplegging bij een vis van 54 cm. Holy fuck, wat een dikke bak.

Vooral niet opeens je aanpak en techniek veranderen. De baars ligt meestal op de gekende stekken en blijft daar. Helaas zijn er ook periodes waarin ze niet bijten. Wachten is het op dat moment, op die aasperiode en geluk hebben dat je op het juiste moment op de juiste plek bent.

De skirted jigs maken ze zelf bij Percherry.

Zul je altijd zien, de laatste drift opeens een goede aanbeet en in het begin dachten we aan weer een dikke snoek. Deze rover had flinke power en gaf fantastische sport op de lichte baars hengel. Na een aantal runs, kwam de vis voor het eerst aan de oppervlakte, om meteen daarna weer meters de diepte in te duiken.

Het nieuwe Nederlands record baars in al haar glorie!!!

Het gewicht mag er ook zijn!!!

Waanzinnig! Nu wisten we dat het om een dikke baars ging. Niet zomaar een. Een die sowieso over de 50 cm zou gaan. Bij het landen was ik er van overtuigd dat dit een nieuw pr was. Het meten gaf uitsluitsel. 56,5 cm! Niet alleen een pr, maar ook een nieuw Nederlands record baars. Ongelooflijk. Natuurlijk leven wij nog steeds op een roze wolk en dat zal nog wel even duren.

 

Wie zijn wij?

Frontman Thomas Gronenwald van Percherry!

Mijn naam is Thomas Gronenwald. Ik ben de eigenaar en oprichter van het zogenaamde Percherry Fishing. Wij vormen een groep van gepassioneerde en niet-merk-gebonden baarsvissers. Alle technieken voor de gestekelde rover vinden we mooi en dan liefst vanuit de bellyboat. Trots zijn we op onze eigenmaak skirted jigs en in de winter gebruiken we graag kreeft imitaties en creature baits. Uiteraard kun je ons volgen op FACEBOOK en INSTAGRAM.