De 5 mooiste meervalsessies van ROY NOOM

07/12/2018
De 5 mooiste meervalsessies van ROY NOOM

Roy Noom, een visser met een grenzeloze passie voor roofvissen, in het bijzonder meerval. Al sinds lange tijd maakt hij rivieren in Frankrijk onveilig, maar inmiddels heeft hij zich ontpopt tot een echte specialist in eigen land. Wij vroegen hem om zijn 5 mooiste meervalsessies.

Door Roy Noom

Vooropgesteld, deze 5 sessies hebben meer diepgang dan alleen de vangsten. Velen denken, dat je meervallen vangen makkelijk alleen af kan. Maar om dan ook tot de voldoening te komen, waartoe het leidt als je samen met een vismaat zulke vangsten boekt, is nog maar de vraag… Jawel het is mogelijk, maar bij veel vangsten zorgde de aanwezigheid van goede vismaten voor extra voldoening!  

NUMMER 1 Een eerste sessie die in mij op komt

We schrijven 2015, een jaar dat ik met mijn vriend, vismaat Gert-Jan en de gezinnetjes een voorjaars vakantie geboekt hebben aan de Saone. Gewoon niet te moeilijk een huis aan de rivier, een water dat voelt als een thuiswater na vele gezamelijke sessies.

Gevangen op een parkeerplaats. 

Na 2 dagen krijgen we te maken met hoogwater. Nee, niet een stijging van 1 meter ofzo, nee, een meter of 4. De rivier loopt buiten zijn oevers, landerijen lopen onder, boeren kunnen hun oogst afschrijven en de dorpjes zijn met man en macht bezig de woningen te beschermen tegen dit natuurgeweld. Uit ervaring weten we dat dit zo slecht nog niet is, alleen waar kunnen we in vredesnaam een kampje opslaan om eens te vissen.

We vinden een ondergelopen parkeerterrein met daarnaast een hoger gelegen stuk land. Niet wetende dat het water die nacht nog verder zou stijgen en ons bij het daglicht natte voeten zou geven. In de morgenstond vangen we binnen het half uur 2 kapitale vissen, 215 en 204 cm.

Een onvergetelijke vissessie. 

Aasvissen trekken naar de beschutting of ondieptes om niet ten prooi te vallen aan de stroom. Zo ook deze 2 meervallen, die eigenlijk de contouren van het parkeerterrein afstroopten op zoek naar aasvis. Die wisten ze te vinden. En wij hen 😉

NUMMER 2 NOOIT OPGEVEN

We schrijven 15 mei 2016, de dag dat Max Verstappen zijn eerste Grandprix in de F1 wint. We keken dit nog even uit in de plaatselijke cafetaria om vervolgens het water op te gaan. Het was prachtig weer, maar er stond eveneens een stevige bries over de Waal. Dit bemoeilijkt de kwakhoutvisserij op meerval, aangezien de golven voor een ongecontroleerde klap en dus dito geluid zorgen.

Maar desalniettemin zijn we nooit van het opgeven, dus zoeken we wat luwere kribben op om toch lekker te vissen. Ze kunnen immers overal liggen. Al snel blijkt dat de meerval weinig tot geen zin heeft in een hap dauwpieren, gecombineerd met een Clonk Teaser.

Het Nederlandse record dat voor een tijd op mijn naam stond. Natuurlijk kan ik daar nog steeds trots op zijn. 

Uiteindelijk vinden we in een krib een vis die wel geïnteresseerd is, we zien aan de dikte van de streep op de dieptemeter dat het een mooi exemplaar is. Na 2 driftjes weet ik hem tot een aanbeet te verleiden. Na een dril van een klein half uur komt er een krankzinnig exemplaar naast de boot. We varen snel naar de kant, maken binnen no time onze foto en meet setup klaar.

Deze vis gaat over de 210 cm heen en na correcte meting bleek deze uiteindelijk 212 cm te zijn, die later tot een officieel Nederlands record bekroond wordt. Een vis die ik met mijn vismaat Bart samen heb gevangen, want zo werkt het in de boot. Inmiddels is deze vis zijn troon als recordvis kwijtgeraakt aan een ander mooi exemplaar, maar dat mag de pret niet drukken.

NUMMER 3 NAJAARSOFFENSIEF

Elk najaar maak ik mij met mijn vismaat Bart op voor een najaarsoffensief in de vorm van een week vissen langs een rivier. De ene keer is dat een buitenlands trip, de andere keer een trip in eigen land. Ditmaal hadden we een week in eigen land op de planning staan, de Waal dit keer. Een water dat mij keer op keer begeert als het om meervallen betreft.

Wicked Tuna, maar dan met meerval…

We begonnen de eerste dagen met een mooie serie vissen en toen viel het 2 dagen stil om onduidelijke redenen. De technieken die we gebruikten zijn goed en hebben we perfect onder de knie. Dus daar kon het niet aan liggen. Vertrouwen houden…

Vervolgens zijn we einde van de ochtend verkast naar een andere stek en tegen een uur of twee hadden we de hengels weer op scherp. Meestal zijn het einde van de middag en begin van de avond de vreetuurtjes van de meerval, dus waren we mooi op tijd.

Maar je raadt het al, geen van onze hengels mocht een aanbeet ontvangen. Hengels lagen goed, dus moesten we gewoon ons geduld bewaren. Uit het niets  werden we die avond tegen een uur of tien blij verrast toen de hengel waar we naast stonden, tot in het handvat gekromd werd op een keiharde aanbeet. Zo eentje die je weleens tegenkomt bij Wicked Tuna. Heerlijk gewoon. Daarnaast wist mijn vismaat een aantal prachtige nachtelijke foto’s te maken om deze vangst te vereeuwigen.

NUMMER 4 OUD EN OERSTERK

2017 is een seizoen geworden waarin we in Nederland echt op een aantal rivieren fantastische meervallen hebben kunnen vangen. Het maakte eigenlijk niet uit waar we visten, we vingen ze overal. Op sommige dagen wel 14 stuks. Zulke dagen zijn extreem uitzonderlijk, maar het kan. Desalniettemin besloten we dit najaar ons heil in Frankrijk te zoeken voor een najaarsweek meervallen.

Van 2 metervissen krijg ik nooit genoeg!

Het werd rivier de Lot, een rivier die gereguleerd wordt door stuwen en dammen. Dus echt bij regenval begint het pas te stromen. Helaas zat er deze week weinig stroming in, wat de visserij enigszins bemoeilijkte. Maar in goed gezelschap maakt dat minder uit.

Ergens in het midden van deze week loopt er in de ochtend een hengel af. Een oude maar oersterke vis heeft toegehapt en bezorgt zichzelf de meervalkroon van deze week als grootste vis. Zulke vissen die de twee meter grens passeren zijn oude krijgers en ik kan hier met heel veel eerbied naar kijken. Keer op keer!

NUMMER 5 TEAMWORK OPTIMA FORMA

 De afgelopen tijd heb ik me veel viswateren eigen gemaakt. De ene loopt soms beter als de andere maar dat kan ook weer omgekeerd werken. De sessie voorafgaand aan bovenstaande (NUMMER 4) wist ik samen met mijn vismaat in een clonksessie 7 meervallen te vangen, waarvan er 3 boven de 150 cm.

Nederlandse folklore!

Wetende dat er op dat traject meer moois lag, begonnen we goed gehumeurd aan een bootsessie tot in de avond. 200 meter van de trailerhelling beginnen we met vissen. Twee hengels vis ik met een dobber en met een clonk teaser vol dauwpieren. De 1e gaat op 3,5 meter diepte, de 2e op 5 meter en de 3e hengel is de handhengel die ook met een teaser in combinatie met dauwpieren wordt vol gehangen.

Die eerste twee hengels gaan linksachter en rechtsvoor in de hengelsteunen en pakken we alleen nog tijdens het verkassen of een aanbeet op. De handhengel is de hengel die we met zijn tweeën bevissen. Althans een heeft hem vast, de ander bestuurt de boot en gebruikt het kwakhout op het juiste moment. Deze techniek vissen we half uur om half uur, aangezien dit best wel een dingetje is. Diegene die zogenaamd zonder hengel zit, moet exact timen wanneer hij het kwakhout wel of niet gebruikt, een kunstje dat Bart en ik zonder te spreken als geen ander verstaan. Teamwork tot in het uiterste.

Deze sessie hebben we binnen een half uur al 2 mooie meervallen, totdat zich ineens een dikke streep op de dieptemeter begeeft. Uiterst voorzichtig zwemt de meerval naar het aas. Decimeter voor decimeter en later centimeters, een spelletje van komen en gaan lijkt wel uren te duren, totdat de meerval er ook wel klaar mee is en verwoestend aanbijt. De hengel weet ik nog net van een hengelbreuk af te houden door snel te anticiperen op de duikende meerval.

Het blijft moeilijk te beseffen dat deze prachtige vissen van over de 2 meter op onze wateren rondzwemmen!

Na een kwartier drillen vangen we de eerste glimp op van deze rivierkneiter. We varen de boot snel naar een strandje, meten en maken een paar foto’s voor in het archief. Weer hebben we die magische grens van 2 meter doorbroken en euforisch geven we elkaar een box en een high five. We hebben het weer geflikt.

Roy Noom

Natuurlijk hebben we het Roy moeilijk gemaakt om 5 sessies te kiezen, hij kon er wel 100 opdreunen. Hoe dan ook zul je Roy vaker tegenkomen op Roofmeister. Niet alleen met vangstverslagen, maar ook met onmisbare tips en tricks!