De eerste op de BAITCASTER – HERMAN SCHUURMAN #7

05/08/2018
De eerste op de BAITCASTER – HERMAN SCHUURMAN #7

Herman Schuurman is een begenadigd roofvisser en heeft al meerdere keren op wedstrijden laten zien wat hij waard is.  Vrijwel altijd zie je hem in de top van het klassement meedoen. Ook is hij prostaffer van Shimano en een fanatiek visgids, Fishing Guiding. Op Roofmeister houdt hij een blog bij.

Door Herman Schuurman

Ik heb afgesproken met mijn klanten Anton en Gerard bij de trailerhelling in Willemstad. De mannen zijn mooi op tijd. Door de droogte en daardoor lage aanvoer van de rivieren staat het water heel laag. Gaan ze ook nog eens de Haringvlietsluizen open zetten zodat al het kostbare zoete water straks de zee in stroomt. Ik snap er niks meer van.

Een nieuwe dag op het Hollands Diep. Willemstad is wederom de startpositie. 

Het belooft stralend weer te worden, dertig graden met een licht zuidoosten windje. Geen top omstandigheden om te vissen, maar thuis vang je zeker niks. We beginnen op lagerwal waar de wind misschien nog wat zuurstof in het warme water brengt. Diverse stekken doen we verticalend en met de dropshot aan, maar dit levert geen vis op.

Dan maar naar de overkant, ik denk dat de vis vandaag wel eens diep kan liggen. We starten op een plek waar diep water is. Ik vis sowieso niet dieper dan twaalf meter, dat is echt de max. Op dit moment zelfs  niet dieper dan 10 meter omdat gezien de warme omstandigheden onverantwoord is. We moeten ten alle tijden zuinig zijn op de vis. Voor mij als  gids is dit mijn kapitaal, stom als je je eigen glazen in gaat gooien.

Bam, meteen een mooie voor Gerard!

Dan is het zover, een harde tik op de dropshot van Gerard. Hij grist de Lesath uit de steun en trekt hem in een mooie curve. Hij vangt zijn eerste snoekbaars en meteen een mooie ook. Hij is helemaal enthousiast en blij, uit de schroeven zoals we dat in Fryslân noemen.

Gerard heeft de smaak te pakken.

Zelf pak ik er ook nog eentje bij… Helaas moet Anton op een houtje bijten. Vooralsnog…

Met de baitcaster

In de middag als het rustiger wordt gaan we naar een mooie plek om de rest van de dag te gaan werpen. Van tevoren bespreek ik altijd de doelen voor die dag met de gasten. Gerard heeft nog nooit snoekbaars gevangen en wilde er graag eentje vangen. Dat is alvast gelukt. Anton wil leren werpen met een baitcasterreel, hier hebben we mooi even tijd voor nu. Eerst maar even de basisprincipes uitleggen en oefenen. Als hij een paar worpjes gemaakt heeft gaan we naar de stek waar het moet gebeuren. De wind is niet ideaal om werpend te vissen, want deze komt van de zijkant.

IK PRAAT HEM MOED IN EN HIJ ZET DOOR…

Als we na een tijdje geen beet krijgen heeft Gerard geen vertrouwen meer in het werpend vissen, vanochtend vingen we meer. Soms liggen ze gewoon even op andere plekken en moet je even zoeken. Ik praat hem weer moed in en hij zet door.

De aanhouder wint!

Het doorzetten wordt even later beloond met een mooie snoekbaars. Even later vangt hij ook nog een snoek op de zelfde manier. Anton vangt in de tussentijd een mooie baars, hij is helemaal blij. Ook zijn volharding levert nu vis op.

Anton die op stoom komt met een mooie baars…

…even later gevolgd door zijn eerste mooie rover met een baitcaster. 

Op het eind van de dag vangt hij ook nog een snoekbaars op de baitcaster, dat maakt voor hem de dag perfect. Hij is direct verknocht aan het vissen met een reel. Het was zeker weer niet gemakkelijk vandaag, maar toch hebben we weer een mooi aantal vissen weten te vangen.Ik sluit af met de reactie van Anton op mijn Facebookbericht:

“Het was super gezellig en een hoop geleerd. Mooie vissen gezien en heel veel gelachen. Gewoon een top dag!”

Oant Sjen,

Herman Schuurman

Visgids Herman Schuurman

Zin een dagje op snoekbaars, baars of snoek, bijvoorbeeld met een maat? Een keer die ervaring vanuit een boot meemaken,Herman Schuurman staat klaar! Hij weet precies waar je wanneer moet zijn, dankzij jarenlange ervaring. Daarnaast is Herman gespecialiseerd in veel verschillende vistechnieken.