De gesloten tijd, de start van het zeebaars seizoen!

20/04/2023
De gesloten tijd, de start van het zeebaars seizoen!

De gesloten tijd is net begonnen en daarom is het alweer tijd om mijzelf te richten op de zeebaars. Vele willen in de gesloten tijd ook eens een zeebaars gaan vangen, maar hoe moet je je hier op voorbereiden? De zeebaars is een vis die zich niet altijd gemakkelijk laat vangen en er zijn veel factoren waar je rekening mee kunt houden, die de kansen aanzienlijk vergroten. Ik neem jullie graag mee in mijn voorbereiding!

Door Enzo Claassens

De gesloten tijd, voor vele een zwart gat in het jaar waarbij we ineens ons vaste dagje vissen in de week kwijt raken. Voor anderen ook een mooie tijd om de materialen weer op orde te brengen of een andere vis te targeten. Voor mij is de gesloten tijd een startsignaal voor het zeebaarsseizoen. Zo rond de start van het gesloten seizoen op onze zoetwaterrovers begin ik met de voorbereidingen.

De specter Finesse 2.9m 18-48gr is mijn meest gebruikte zeebaarshengel.

 

De voorbereidingen

De hengels mogen weer uit de kast komen om klaar gemaakt te worden. Ik woon zelf in het Europoort gebied en gebruik daarom dus ook een wat langere hengel (2.9 meter). Er zijn hier veel stekken waarbij je graag lange afstanden wilt kunnen werpen, dus de lengte is hierin belangrijk. Een fast-action hengel tussen de 2.70 en 3.30 zou hierbij voldoende moeten zijn, met een werpgewicht tot circa 50gram. Een goede ruggengraat is belangrijk om de snoeiharde aanbeten van de zeebaars op te kunnen vangen en deze ook wat te kunnen sturen uit de stenen.

Een 12/00 lijntje is genoeg, zwaarder wil ik niet gaan.

Daarop gebruik ik een molen met een hoge inhaalsnelheid (90-100 cm per slag), vaak zijn dit molens in de 4000/5000 range. Ieder jaar spoel ik hier een nieuwe gevlochten lijn op van 12/00. Dit is wel het minimale wat je nodig hebt en zelf wil ik niet dikker gaan. Dit heeft ook te maken met de presentatie van je aas, hoe dikker je lijn hoe meer stroming deze pakt en hoe moeilijker het is om je aas goed te presenteren.

De benodigdheden voor de laatste meter!

Verder gebruik ik een voorslag van 1 meter fluorocarbon (55/00). Dit lijkt vrij dik, maar is in het Europoort gebied echt nodig. Er zijn veel scherpe stenen en de zeebaars heeft de neiging om hier meteen tussen te duiken! (zet de slip van je molen dus goed strak). Aan het einde van de voorslag heb ik een speldje om snel te kunnen wisselen van shad. Zeker wanneer je vist in getijden water is het belangrijk om altijd een gewicht te vissen waarmee je de shad goed kunt aanbieden aan de zeebaars.

Mijn tacklebox aan het begin van het seizoen.

Wanneer ik op zeebaars vis, heb ik meestal maar 1 of 2 tackleboxes bij me. Je vist op een getijdenwater en hebt dus te maken met wisselende stroming. Daarom heb je shads in verschillende gewichten nodig. Zelf heb ik 4 soorten bij me: 10, 14, 18, 20 grams shads. Daarbij vis ik bijna altijd met een weedless shad, waardoor je ook aanzienlijk minder vast zult zitten. De shad lengte kan variëren tussen de 9 en 12 cm.

 

Wanneer begin je nu echt?

Nu we al het materiaal weer op orde hebben, is het belangrijk om te gaan kijken wanneer ik mijn eerste poging wil wagen. Er zijn eigenlijk altijd 3 factoren, zeker aan het begin van het seizoen, waar ik naar kijk: watertemperatuur, getijden en windrichting. De watertemperatuur is het eerste waar ik naar kijk in het begin van het seizoen.

Je kunt eenvoudig online de actuele watertemperaturen checken.

Later is dit uiteraard minder belangrijk wanneer het water al wat opgewarmd is. Zelf heb ik de luxe dat ik in het Europoort gebied woon, dus ga ik vaak al erg vroeg. Soms zelfs al bij watertemperaturen van rond de 10 graden. Woon je wat verder hiervandaan, zou ik adviseren om echt bij een watertemperatuur van 12/13 graden (of meer) te gaan. De kans is dan aanzienlijk groter dat het seizoen echt gestart is!

Ook de getijden zijn eenvoudig te checken via de links.

De getijden bekijk ik het hele seizoen door voordat ik ga vissen. Je wilt bij zeebaars altijd een mate van stroming hebben, om je shad goed te kunnen presenteren. Daarnaast zijn sommige stekken moeilijk bereikbaar of bevisbaar wanneer het laag of hoog water is. Het is dus wel erg afhankelijk van de stek waar je staat. Ik ga zelden een hele dag vissen op zeebaars, niet omdat ik dit niet zou willen, maar omdat ik bepaalde getijden kies waarop ik graag wil vissen. Vaak zijn het de uren rondom het hoge of lage water dat ik de waterkant op zoek.

De kracht van de zeebaars is voor mij wat het zo mooi maakt.

Tot slot de windrichting. Het is al meerdere malen teruggekomen in mijn verhaal; presentatie van je kunstaas is key! Wanneer jij langs de waterweg staat en je hebt windkracht 5 vanuit het oosten, heb je de wind dus van opzij. Hierdoor is het heel erg moeilijk om met een strakke lijn te kunnen vissen. Je gevoel is compleet weg.

“Presentatie van je kunstaas is key! “

Daarom kijk ik altijd naar gunstige wind omstandigheden om te kunnnen vissen. De wind in de rug is natuurlijk verreweg het meest ideaal, maar pal van voren (mits het geen windkracht 7 of meer is 😉) kan ook gunstig zijn. Wanneer de wind van de zijkant komt (oost/west) dan wil je graag zo min mogelijk wind. Tip; ik gebruik de volgende websites om deze factoren in de gaten te houden. Klik HIER voor de watertemperatuur, HIER voor het getij en HIER voor de wind.

 

De eerste poging

Terwijl ik dit stuk schrijf, heb ik mijn eerste poging er al op zitten, met succes! De eerste zeebaars van het seizoen blijft altijd extra speciaal. Je moet weer even wennen aan de techniek en omstandigheden, maar de beloning is extra groot! Je aas presenteren is key! (daar gaat ‘ie weer). Je wilt je shad met een strakke lijn door de stroming mee laten voeren, met een aantal bodemcontacten.

Met 9 april 2023 (watertemperatuur 9.8) is dit mijn vroegste zeebaars ooit geweest.

Voorbeeld; Je werpt de shad dus op de stroming (links van je), en wijst vervolgens met de top van je hengel mee. Deze zal vervolgens voorbij stromen en rechts uitkomen. Je wilt altijd wel in de buurt van de bodem (strike zone) vissen, het is dus belangrijk dat je in deze drift een aantal keer de bodem aantikt. Wanneer je teveel bocht in je lijn hebt, zal je te laat voelen dat je de bodem raakt (of een aanbeet krijgt), daarom is dus de windrichting belangrijk! Je wilt ook niet dat je shad over de bodem sleept, dus pas altijd het gewicht van je shad zodat deze mooi voorbijstroomt met een paar bodemcontacten en een mooi lang zweefmoment van een aantal seconden. Dit is vaak het moment dat ze bijten!

 

Goede voorbereiding is het halve werk! Ik wens iedereen heel veel succes dit seizoen, met hopelijk een mooie zeebaars! Volg deze baas ook even op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn laatste vangsten.