Zo vang jij je pr in maart – Tips voor de voorjaarsvisserij

11/03/2022
Zo vang jij je pr in maart – Tips voor de voorjaarsvisserij

Het voorjaar kan een hele lastige maar erg mooie periode in het jaar zijn. De vis gaat richting de paai en trekt ondieper met de omhoog kruipende temperaturen. Tijd voor ons slotoffensief voordat de gesloten tijd ingaat! In dit artikel gaan we in op een aantal tactieken waarmee jij je voorjaarsvisserij een boost kunt geven!

Door Team Roofmeister

Het vroege voorjaar (ongeveer half februari, begin maart) is een lastige periode, je voelt gewoon dat er iets in de lucht hangt… De vissen voelen dit ook en kruipen bij het langer worden van de dagen en oplopende temperaturen steeds meer richting de paaigronden. Over het algemeen arriveren eerst de mannetjes. Dit geldt voor baars, snoekbaars en snoek. Je zult ook vaak zien dat je in het vroege voorjaar de kleinere mannetjes goed vangt op de ondieptes, maar nog geen dikke vrouwtjes.

Het wordt langer licht en niet alleen wij merken dat…

Alle drie de soorten paaien in ondiepere zones van het water. Snoekbaarzen maken een nest, het mannetje maakt de bodem vrij van afval en graaft totdat hij plantenwortels vindt waar de eitjes op kunnen worden afgezet.

Voor het afzetten van eitjes zoeken roofvissen planten of resten daarvan op.

De eieren worden in klonten afgezet op een harde zand- of grindbodem, op plaatsen die vrij zijn van slib en modder. Ze hebben een voorkeur voor wortelstelsels van oeverbomen of waterplanten. Zoek dus hier naar als je op zoek gaat naar snoekbaars in het voorjaar! Baars en snoek maken geen nest, maar zoeken wel onder andere oude waterplanten op om hun eitjes op af te zetten.

Grote snoekbaarzen zijn echt niet bang voor je kunstaas bedoeld voor snoek.

Vind je tot laat in het najaar of zelfs winter nog planten, onthoud deze plek goed. Grote kans dat er in het voorjaar gepaaid gaat worden. Over het algemeen zijn plekken uit de stroming ook goed, gezien de eitjes dan niet weg kunnen spoelen. Ook zijn beschutte plekken met veel zon uren interessant, het water warmt hier sneller op omdat er geen wind op staat en veel zon.

Dit is zo’n beschutte plek. Ingedamd door stenen met kalm, ondiep water, in het vroege voorjaar kun je aan de buitenkant van deze rand goede zaken doen.

In het vroege voorjaar kan het soms nog lastig zijn om de grotere vrouwtjes te vinden, ze liggen nog niet echt ondiep. Maar waar dan wel? De vrouwtjes zijn wel al onderweg en vaak hangen ze rond op de diepere randen die oplopen tot de paaizone of ze liggen in de zone vlakbij een ingang van een paaigebied. Heb je dus een potentiele paaizone gevonden maar vang je nog geen grotere vis? Probeer dan zeker de diepere randen. Hybride jerkbaits zijn het ultieme aas hiervoor.

Hybrides zijn killing op de diepere stekken. Laat ze maar lekker lang stil hangen.

Vis je op baars of snoekbaars? Dan kan een twitchbait ook fantastisch werken. Deze types kunstaas wekken flink wat agressie op, zijn lang te pauzeren en dieper te vissen. Het water is nog koud dus de vis is nog traag. Ook azen ze beduidend minder rond de paai maar zijn ze wel agressief. Vaak vind je in hele korte tijd meerdere vissen bij elkaar en dan kan het weer uren stil zijn…

Het voorjaar

Twitchbaits kunnen ook als magneten werken.

Het voorjaar is aangebroken en de vissen zijn echt al ondieper gaan trekken. Vaak kun je rekenen op knetteragressieve aanbeten en snoeken die vol in het zicht op je aas duiken. Als ze meewerken, is er haast geen mooiere periode dan het voorjaar. Toch kan het ook verdraaid lastig wezen. Soms als de zon vol schijnt en er geen wind staat, lijkt het wel helemaal stil daar beneden. Wat vaak effectief is gebleken, is je aas downsizen. Een klein shadje rustig over de bodem laten huppelen of zelfs een kleine spinner of crankbait kan de vis net wel over de streep trekken.

Nog een voorbeeld, groot water wat aftakt naar kleiner water. In theorie zijn de ondieptes van deze zone interessant om uit te vissen. Wie niet waagt wie niet wint!

Het blijft experimenteren en het is ook belangrijk dat je niet teveel aan dezelfde methode vasthoudt. De ene dag is de andere niet en het kan ontzettend lonen om flexibel te zijn. Als je gaat snoeken is het helemaal geen gek idee om toch een lichter hengeltje mee te nemen en een doosje met klein aas. Het zal niet de eerste keer zijn dat de grootste vis op het kleinste aas gevangen wordt…

Zoek vanaf de kant ook vooral naar ondiepe kommetjes en zijtakken van het water, zoals onze Marco Schouten ook deed.

Kraakhelder water betekent vaak voorzichtigere vis. Zeker hier in Nederland waar de hengeldruk hoog is, kunnen onze rovers verdraaid lastig te vangen zijn. Om jezelf wat onzichtbaarder te maken voor de snoeken, kun je 2 tot 3 meter 40/00 fluorcarbon aan je hoofdlijn bevestigen en hieraan je dikkere fluorcarbon leader van minimaal 90/00 dik knopen. Het zit jou in ieder geval niet in de weg en onder het mom van, baat het niet, dan schaadt het niet, is het het proberen waard! Misschien vang je dan net een vis meer. Zelfde geldt voor snoekbaars en baars, het kan nooit kwaad om met een lange leader te vissen.

Een 90/00 fluorocarbon onderlijn met een 2 tot 3 meter lange 40/00 fluorocarbon leader. Sommige snoekvissers (zeker in het buitenland) gaan zonder niet het water op.

Het belangrijkst blijft uren maken in de zones waar jij vertrouwen in hebt. Zones die ondiep zijn met oude plantenresten, mooie zand- en grindbodem zijn vaak goud waard. Vang je een vis, blijf dan altijd hangen in die zone. Negen van de tien keer liggen zijn maatjes er ook vlakbij en is het grote vrouwtje ook niet ver weg! Blijven gooien, blijven proberen en blijven variëren en je zult vinden…

 

Succes Roofmeisters met de voorjaarsvisserij! Wij vinden het in ieder geval fantastisch en hopen dat jullie met deze tips een boost kunnen geven aan jouw voorjaarsvisserij.