Deel 2 baarzen zoektocht ***3 grote baarzen tips***VIDEO***

25/10/2018
Deel 2 baarzen zoektocht ***3 grote baarzen tips***VIDEO***

De baarssessie van vorige keer (klik HIER) smaakt naar meer, Nick Landman van Savage Gear en ik willen een vervolg geven aan ons vorige avontuur. Onder lastige omstandigheden is het ons toen gelukt toch nog 2 mooie 40 plus baarzen te vangen. Wat zit er nog meer in het verschiet?

Door Sjoerd Beljaars

Deze keer blijf ik overnachten bij Nick. Puur omdat we dan meer vistijd hebben. Eigenlijk is het nu nog warmer dan de vorige keer en het ieniemienie briesje dat zich toen nog liet zien, schittert nu door afwezigheid. Lekkere timing mannen… 😉

Nick weet nog een ander plasje. Kraakhelder en mooie kanten met vegetatie. 

Lekker rondstruinen en wegzakken in de prut… Knetterleuk dat kantvissen op baars. 

Wat dat betreft zijn we een beetje in dubio. Gaan we weer naar dat beloofde Carp Twenty? Hmmm… ja we vingen 2 mooie baarzen, maar dat waren die dag dan ook de enige wapenfeiten. We zijn gretig, willen meer en besluiten dat Carp Twenty nog eens in de winter aan te pakken…

Op veel plekken kun je een stuk het water in waden…

Nick weet nog een ander potentieel plasje. Een stukkie rijden, maar ook hier heeft Nick in de winter goede zaken gedaan…  We besluiten er vanaf de kant een proefsessie te draaien in de namiddag en avond. Mocht het wat zijn dan gaan we er morgen op. Nick in zijn bellyboot, ik met mijn zodiac.

TIP 6 GROTE SLIMME VISSEN

Grote vissen zijn niet voor niets groot geworden. Deze vissen hebben het net allemaal een stukje slimmer aangepakt in de onderwaterwereld waar het een kwestie is van eten of gegeten worden . Baarzen zijn daar geen uitzondering op. Grote baarzen zijn zodoende meer op hun qui-vive. Lawaai op de stek is zodoende killing om maar een voorbeeld te noemen…

Voor tip 1 t/m 5 klik HIER

Het water is prachtig om te zien. Kraakhelder, mooie kanten en hier en daar plantengroei. Het begin is dan ook veelbelovend als we midden in een school baarsjes terecht komen met zelfs een double hook up. Tweewerf hoezee! Helaas, daar blijft het bij. We lopen het meer om, maar krijgen geen stootje, niks, nada, noppes…

In het begin nog een double hook up…

Zelfs de schemering heeft geen verrassing voor ons in petto. 

Vermoeid en dorstig van het omlopen van het gehele water druipen we af en zoeken we troost in het Tukse nachtleven. Bijzonder, meer zal ik er niet over zeggen. Ondertussen schudden Nick en ik onze kaarten. De hele missie ‘het vangen van grote baarzen’ begint nu toch wel erg lastig te worden.

TIP 7 HELDER VS TROEBEL

Bij baars heb ik altijd het idee, dat hoe helderder het water des te meer kans heb je om de vis in principe in elke waterlaag aan te kunnen treffen. En ja, dat betekent dat je vis overslaat als je jiggende strak de bodem afzoekt in helder water. Ik heb meegemaakt dat ik de baars alleen in de middenlaag ving, geen een vlak boven de bodem.

We houden het er op dat het nu bijkans mogelijk is om echt gericht die joekels te vangen met die hitte en 0,0 wind. Nick haalt zijn troef tevoorschijn, het Twentekanaal. Door de scheepvaart is er hier altijd wel wat roering en stroming, dat maakt de vissen sowieso wat actiever dan de vissen op de stilstaande meertjes waar wij tot nu toe op hadden gevist.

Schepen die voor de nodige roering zorgen op het kanaal. 

Wel oppassen geblazen natuurlijk…

Iets later dan gepland –Twente by night 😉 – lagen we dan eindelijk op het Twentekanaal, op een stuk waar Nick al vaker geweest was en soms erg goed gevangen had. Baars, snoekbaars en zo nu en dan zelfs snoek. Grote baars? Hmmm daar moet je hier met geluk tegen aan lopen.

TIP 8 NIET OP 1 PAARD

Wie regelmatig onderwater video’s bekijkt van azende baars, ziet dat ze erg kieskeurig kunnen zijn. Ik denk dat grotere baarzen dat zelfs zijn in overtreffende trap. Daarom is het zeker aan te raden om een zogenaamde hotspot met meer dan 1 techniek te bestoken. Is het niks jiggend, dan kan het zijn dat de dropshot wel werkt, of de Carolina rig, check die video’s maar eens van de Vistechnische Dienst.

Snoekbaars, een rover die we deze dag eigenlijk niet hadden verwacht. 

Het net! Een grote baars?

…Niet het formaat waar we zo onze best voor doen 🙁

Zo gezegd zo gedaan. Deze aanpak pakte goed uit met alledrie de roofvissoorten, alleen liet de grote vis zich in geen velden of wegen zien. Dat terwijl Nick hier zeker grote 40 plus baarzen heeft gevangen in het verleden. Aankomende winter zullen wij hier onze revanche pakken.

Sjoerd Beljaars

Een week later een WhatsApp bericht van Nick met dit monster van het Twentekanaal. Pffff….

DE VORIGE SESSIE

Lees hoe het ons de vorige keer lukte om de 40 plus baarzen in de zomer te vinden. Klik HIER