Dit moet je weten over winter snoekbaars!

23/12/2022
Dit moet je weten over winter snoekbaars!

Snoekbaarzen zijn hartstikke leuk om je op te richten in de winter. Zeker wanneer je met kunstaas wilt blijven vissen, kan dat nog super goed op snoekbaars. Het is in de winter alleen wel wat anders dan in de zomer! Waar let je dan op bij winter snoekbaars? Dat lees je hier!

Door Team Roofmeister

Snoekbaarzen zwemmen op veel type wateren en er zijn zoveel manieren om ze te vangen. In dit artikel zullen we in gaan op waar je ze ongeveer moet zoeken en wat voor type aas je het beste kunt inzetten!

 

Aaskeuze en aanbieding

V of vorkstaarten. favoriet voor menigeen in de winter voor snoekbaars, Luc Coppens niet uitgesloten.

Ten eerste je aas, het maakt niet uit of je verticaal vist of werpend, je aas mag zeker een maatje groter in de winter. Een trage aanbieding is hierbij ook van belang. “Het liefst vis ik overdag en werpend, maar dit is moeilijk in de winter. Een snoekbaars maakt niet meer een lang en hard schot naar je aas toe. Je moet dus heel traag vissen. Als ik verticaal doe ik dat graag met V-staarten en zo langzaam mogelijk”, zei Luc Coppens van Westin toen we hem vroegen over winter snoekbaars.

Ultra traag vissen is de truc volgens Luc. FOTO: Luc Coppens

Vis bijvoorbeeld op stromend water ook eens tegen de stroom in om nog langzamer te vissen. Shads vanaf 12 cm tot ‘maakt niet uit hoe groot’ hebben de voorkeur. Let er wel op dat je shads een mooi slank profiel hebben, zeker als ze groot zijn! Wissel vooral in het begin van de dag lekker veel tot je de gouden combinatie hebt gevonden wat betreft kleur, model en grootte van de shad. De beste kleur is elke dag en op elk water weer anders, dus je zult veel moeten variëren. Het belangrijkste is dat je het traag aanbiedt.

Lekker veel wisselen aan het begin van de dag om de gouden combinatie te vinden. FOTO: Luc Coppens.

Grote vorkstaarten zijn in de winter vaak ook enorm goed. Dit type shad geeft weinig actie en dit is net iets wat de snoekbaars enorm kan triggeren. Onderschat ze zeker ook niet wanneer je werpend gaat vissen! Met verticalen kun je je kansen vergroten door gebruik te maken van een bijhengel. Hieraan kun je een grote shad doen. Het zal niet de eerste keer zijn dat juist de grote snoekbaarzen van de bijhengel komen!

Grote vorkstaarten werken super aan de bijhengel of pelagisch, maar vergeet ook zeker niet dat ze uitstekend te werpen zijn! FOTO: Simon Torenbeek.

Door de trage aanbieding, heeft de snoekbaars meer tijd om je aas te bekijken. “De factoren geur en smaak komen in de winter meer naar boven omdat je trager vist. Dit kan een snoekbaars net wel over de streep trekken”, gaf Simon Torenbeek van Abu Garcia en Berkley als handige tip. De geur kan het aas als nog natuurlijker doen over komen en wanneer de snoekbaars de shad in de bek neemt, zal hij door de smaak minder snel schrikken.

 

Hoe vind je ze?

Het vinden van winter snoekbaars kan even duren. Een goede tip is om veel te verkassen en een plekje 10 – 15 minuten uit te vissen. Geen aanbeet? Ga door naar de volgende. Zodra je aanbeten krijgt, blijf dan vooral hangen en kam de stek tot op de millimeter uit. Snoekbaarzen liggen in de winter veelal bij elkaar, dus vind je er één, dan vind je er meer.

Vind je er één, dan vind je er meer!

Op stromend water gelden weer andere regels dan op stilstaand water. Ook heeft de waterkleur veel invloed op het gedrag van snoekbaars. Ten eerste stromend water, zeker in de winter gaan de snoekbaarzen net uit de stroming liggen. Dit is vaak binnen in de kribvakken. Binnen deze kribvakken loopt een keerstroompje en het is precies tussen deze twee keerstromingen in dat de winter snoekbaars gaat liggen wachten. Wanneer er geen kribben zijn, zoek dan naar obstakels of andere stromingsvrije plekken, zoals haven ingangen.

Het principe van een keerstroom binnen het kribvak.

Op stilstaand water zie je vaak dat de snoekbaarzen de diepere delen van het water opzoeken. Diepe kuilen of diepe plekken waar veel aasvis samen schoolt, zijn favoriet. Zeker wanneer het water helder is, zie je dat snoekbaarzen echt ontzettend diep kunnen gaan liggen. Vaak zelfs te diep (dieper dan 11-12 meter) waardoor het niet meer verantwoord is om op ze te vissen. Op helder water is het dus lonend om in het donker te vissen bijvoorbeeld. Vaak worden de snoekbaarzen echt actief en trekken ze ondieper om te jagen.

 

De kleur van het water

Snoekbaarzen zijn over het algemeen vrij licht schuw. Dit betekent dat ze graag donkere plekken zoeken overdag om te liggen. Zeker wanneer het water helder is, kan het ontzettend moeilijk worden om ze overdag te vangen. Op stromend water varieert de kleur van het water veel. Dit is afhankelijk van de regenval in de bergen. De rivier kan in de winter erg hoog staan hierdoor en heel troebel zijn. Dit is echt je kans om grote snoekbaarzen te vangen op zeer ondiep water!

Troebel water zorgt ervoor dat je ze heel ondiep kunt vangen. FOTO: Simon Torenbeek.

Doordat het troebel is, speelt het licht eigenlijk geen rol meer. Met hoog water stroomt het ook gemiddeld harder, waardoor er minder plekken komen waar de snoekbaarzen comfortabel kunnen liggen. Je ziet nu dat ze ontzettend ondiep komen in de ondergelopen delen, puur omdat dat haast de enige plekken zijn waar geen water langs raast. Energie is kostbaar en roofvis verspeelt dit liever niet! Een lekker stevige shad met super licht loodkopje kan nu goud waard zijn.

 

Het is en blijft natuurlijk lastig en er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Vis dus traag met wat groter aas en wees vooral niet bang om met troebeler water extreem ondiep te vissen! Veel succes en vooral plezier!