DROPSHOT – De killer rig – 5 redenen waarom je met de dropshot rig moet vissen

29/10/2019
DROPSHOT – De killer rig – 5 redenen waarom je met de dropshot rig moet vissen

Door al het geweld met de razend populaire Carolina en NED  rig zouden we bijna voorbijgaan aan die techniek die ook in korte tijd door velen omarmd werd, de dropshot rig. De Carolina rig wordt vaak in één adem genoemd met grote baarzen, de dropshot rig wordt eerder in verband gebracht met snoekbaarzen. Hier 5 redenen waarom de dropshot rig een killer is.

Door Sjoerd Beljaars

 

REDEN 1> Altijd in de strike zone

Aangezien je het loodje slepend over de bodem terug vist, vis je continu in de strike zone.

Er zijn tal van goede technieken om de snoekbaars te slim af te zijn zoals werpend met shadjes en verticalend of diagonalend, maar met de dropshot rig presenteer je het kunstaas continu in de strike zone. Omdat het in hoofdzaak de bedoeling is dat je het loodje slepend over de bodem naar binnen vist, bied je het kunstaas dus ook voortdurend net boven de bodem aan. Daar waar snoekbaars 9 van de 10 gevallen ligt en waar baars ook maar wat vaak te vinden is.

 

REDEN 2> Geen slikkers meer

Vrijwel altijd voor in de bek gehaakt.

Met deze rig behoren slikkers nagenoeg tot het verleden. Niemand zit te wachten op snoekbaars of baars met diep geïnhaleerde shadjes. Met de nodige kundigheid en een goede tang kun je de haak nog goed weg krijgen, maar liever de haak mooi voor in de bek of het scharnier.

Veel dieper zal de shad niet geslikt worden met de dropshot rig.

Laat dat met dropshot het geval zijn. Vanwege het feit dat je bij deze rig twee weerstandspunten hebt, de hengel en het loodje, zal weggeslikt kunstaas nauwelijks tot de risico’s behoren.

 

REDEN 3> Leer de bodem kennen

Maximaal contact met de bodem en je komt alles te weten van de structuur.

We schreven het al eerder, bij het dropshotten is het van belang dat je het loodje langzaam over de bodem naar je toe sleept met hier en daar de nodige ‘spinstops’. Op deze manier krijg je meteen ook een goede indruk van de bodem waar je op vist. Je voelt zo met de hengel of je op een harde of zachte bodem vist, of er mosseltjes liggen, etc. Al met al waardevolle info over je stek.

 

REDEN 4> Hardere aanbeten

Wat knallen ze er heerlijk op 🙂

De aanbeten zijn net wat harder. Eenmaal een aanbeet met de dropshot rig en je kunt dat bevestigen. Hoe dat komt? Nou, de haak zit direct op de lijn geknoopt en een stukje onder bevindt zich pas het loodje. Niks staat dus die snoeiharde tik op je hengel in de weg. Bonus toch 🙂

 

REDEN 5> Uitkammen

Als je wilt kun je de dropshot softbait tergend langzaam binnenvissen. Zelfs stil hangend wordt het gepakt door zowel baars als snoekbaars.

Enigszins in het verlengde van reden 1 en toch anders. Stel je hebt op op werpafstand een mooi stukje gevonden, bijvoorbeeld een scherp aflopend kantje, een gaatje, mosselbank of interessant obstakel. Werpend met een shadje kun je dat per worp relatief voor korte tijd benutten, met de dropshot rig vrijwel eindeloos.

 

REDEN 6> Variëren

Net als met zoveel systemen kun je ook met het dropshotten eindeloos variëren.

Vooruit, nog een reden 😛 Klinkt wat flauw dat je eindeloos kunt variëren, dat kan met een loodkopje ook, toch ben je flexibeler met een dropshot rig. In theorie kun je met een bonk lood vissen en ieniemienie stukje rubber… Beter gezegd, je kunt super klein kunstaas aanbieden en geloof maar dat snoekbaarzen en baarzen daar een sterke voorkeur voor hebben.

Gevangen op een 20 grams dropshotloodje. In het begin van de dropshot populariteit werd gezegd dat je er veel kleintjes mee vangt en daar zit zeker een kern van waarheid in.

Lees HIER alles over welke hengels het meest geschikt zijn voor het vissen met de dropshot rig op snoekbaars en baars.