Het grootste roofvistalent op dit moment? Toon on fire 🔥

30/04/2022
Het grootste roofvistalent op dit moment? Toon on fire 🔥

Het is geen mirakel dat roofvisrookie Toon van Ham in de Westin stal zit. Het zou de zoon van Luc Coppens kunnen zijn. Zo heeft hij al een indrukwekkende wedstrijd palmares en verbaast hij vriend en vijand op de socials met top vangsten. Wat kunnen we nog van hem verwachten?

Door Toon van Ham

Elke roofvisser kent het gevoel, kriebels van top tot teen en een smile van hier tot in Tokio. Wie denkt er nu niet graag vooruit naar de opening, als je het mij vraagt hét magische moment ieder seizoen opnieuw. Elke visser heeft 2 maanden de tijd genomen om zich voor te bereiden en hoe korter bij de opening, hoe spannender het wordt.

Tijdens wedstrijden blijken baarzen toch altijd weer lastig te zijn.

Mijn plan voor de opening is al lang gemaakt, ik heb in juni 2 grote YouTube wedstrijden gepland van Duitse makelij. Eerst Riverfighters, een wedstrijd waarin er alleen op de grote rivieren gevist mag worden met als doel de grootste 3 snoekbaarzen, grootste snoek en grootste baars . Een wedstrijd die erg uitdagend is als je het mij vraagt, de 3 soorten vangen als je alleen op de rivier mag vissen (vanaf de kant bovendien) is geen makkelijke klus.

Hoe gaat de snoek zich tijdens de opening gedragen?

Mijn tweede uitdaging is de YouTube Predator Cup, ook een grote wedstrijd die alleen vanaf de kant gevist mag worden. Hier heb ik vorig jaar al aan deelgenomen en niet alleen een erg leuke tijd beleefd, maar ook toffe mensen leren kennen. Het doel is zonder twijfel dit jaar om grote snoekbaarzen te vangen en hiervoor heb ik al een leuk plan klaarliggen om met erg lichte gewichten (loodkopjes van 1 en 2 gram) aan de slag te gaan op stilstaand water. We zullen hiermee niet zozeer aantallen vangen, wel de grotere.

Met worm liep het als een trein.

En zoals vorig jaar zal de baars wel weer de spelbreker zijn die moeilijk te vangen is, vorig jaar was dit echt bizar. In de gesloten tijd heb ik echt gericht op de baarzen gevist met grote dauwpieren op de dropshot en cheburashka rig. Op die manier heb ik meerdere hele grote baarzen gevangen: 2 x een 51 cm, een van 53 cm en zelfs leuke double strikes met mijn vismaat Chris Bloemert. Echter, hoe makkelijk ze toen ook te vangen waren, met de opening zelf was het helemaal niets! Ligt het dan aan die wormen? Ligt het aan de periode? Was de stroming anders?

Wauw, als je dit vanaf de kant mag vangen en ook nog eens tijdens een wedstrijd.

Duizend en één vragen waar uiteindelijk niemand een antwoord op heeft, daarom start ik dit seizoen met wederom een nieuwe start en een andere aanpak. Voor de YouTube Predator Cup  specifiek ga ik mezelf proberen te beperken tot het vissen op kleinere kanalen.

Natuurlijk blijft bootvissen prachtig!

De laatste jaren heb ik op vele streetfishing wedstrijden gemerkt dat deze wateren veel verspreider over de dag vis geven. Hier minder tot geen sprake van een  bijtuurtje in de ochtend of avond en onafhankelijk van de stroming.  Als je tijdens een wedstrijd  tussen 9-17 uur moet vissen, is de rivier nu eenmaal niet de beste optie. Vaak is dat net de periode waarin ze moeilijker te vangen zijn.

 

Maar een hobby

Hoe zeker ik nu ook lijk te zijn van mijn plan om de opening te starten, zo zeker ben ik ook dat er in de komende 2 maanden nog veel wijzigingen doorgevoerd gaan worden aan mijn plan. Het blijft een feit dat we als vissers uit een ander soort hout gesneden zijn: het constant nadenken over nieuwe technieken, stekken en plannen. Elke grote wedstrijd is het hetzelfde liedje samen met Gilles, we veranderen het wedstijdplan 10-tallen keren voordat we aan de wedstrijd beginnen. Dat constante over en weer appen/bellen geeft aan hoe gedreven we zijn zeker, nietwaar?!

Wedstrijdpret!

Uiteraard mag er in het vele geweld van de wedstrijden nooit vergeten worden dat het ‘maar’ een hobby is. Alles moet nog steeds draaien om plezier, het leven voor die ene knalharde beet van een snoekbaars die 2 maanden geen kunstaas gezien heeft of het agressief gedrag van een snoek die meerdere malen over het kunstaas heen schuift.

 

In ieder geval wens ik iedereen super veel succes bij hun opening van het nieuwe roofvisseizoen en dat je wildste dromen waarheid mogen worden! Laat wel nog een visje achter voor mij 😉 Volg Toon op Facebook en Instagram