Hit & run – snel snoek vangen!

20/02/2024
Hit & run – snel snoek vangen!

Poldervissen op snoek is zo leuk omdat het zo laagdrempelig is. Je hebt gewoon niet veel nodig en met weinig tijd kun je al iets vangen. Ideaal dus voor de gemiddelde visser die niet dagenlang kan spenderen aan de hobby. Wat voor kunstaas kies je, wat voor materiaal en wat maakt het nou zo leuk?

Door Sijmen Majoor – Het waait hard als ik als ik buiten stap, de lucht is grijs en in de verte dreigt een bui. Snoekerig weer! Heerlijk na die warme zomer. De herfst is echt begonnen. Als ik aankom in de polder begin ik mijn zoektocht bij mijn favoriete sloot. Deze sloot ligt deels in het dorp en loopt uit de polder in. Kommetjes, duikers, bruggetjes en zijslootjes… Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een goede snoek sloot. 

Thijs gooit hem moeiteloos langs het kantje. Sla die kantjes niet over!

Mijn eerste worp landt perfect. Vol vertrouwen vis ik de eerste kommetjes af en elke mogelijke hotspot werp ik nauwkeurig uit. Maar er gebeurt helemaal niks… De twijfel slaat toe. Liggen de snoeken er wel en zo ja willen ze vandaag jagen? Mijn volgende worp landt in een zijslootje en bij mijn eerste slag van de reel wordt het kunstaas bruut onderschept door een mooie snoek. Na een korte maar heftige dril kan ik de vis landen, waarna ik haar van het kunstaas ontdoe. Snel mag ze weer terug in haar habitat. Nagenietend vervolg ik mijn weg langs de sloot. Hopelijk kan ik snel weer een groene rover boven water bewonderen. 

Daar is de eerste!

Polder vissen dus. Een prachtige manier om in de herfst- en wintermaanden op snoek te vissen. Goed, enorme vissen ga je waarschijnlijk niet vangen en de enorme aantallen zijn helaas ook verleden tijd. Maar de beleving en laagdrempeligheid zijn top. Wat is er nou mooier dan een oer Hollandse polder? Je kunt voor een uurtje al even vissen en je maakt dan ook nog eens kans om wat te vangen. Ook heb je geen dure materialen nodig.

Het is gewoon heerlijk laagdrempelig en dat maakt het zo mooi.

Nog even een belangrijke opmerking: in de warme zomermaanden kan het ondiepe polderwater zeer zuurstofarm worden. Dan is het sterk af te raden om daar op snoek te vissen. Klik HIER voor handige richtlijnen. 

 

Zo doe je het

Waar zoek je naar? Mijn advies is zoek een water of wateren in je buurt, want alle reistijd is zonde. Natuurlijk heb ik in mijn regio de mooiste polder wateren tot mijn beschikking, dus dat is makkelijk praten hoor ik je denken. Maar als je je tijd steekt in je lokale vijvers, sloten, beken en kanalen ga je onherroepelijk snoeken vinden. Je kunt zo goed leren waar en wanneer de snoeken zich ophouden. In de wintermaanden liggen ze nooit ver bij de aasvis uit de buurt. Loop niet achter de massa en alle YouTube filmpjes aan, maar ga zelf aan de slag. 

Stop er uren in, zoek plekken en je zult zien dat je ze echt wel gaat vinden.

Wat materiaal betreft hoeft het niet ingewikkeld te zijn. Zorg wel dat je materiaal tiptop in orde is. Goede lijn, goede onderlijn en natuurlijk onthaak gereedschap. Wat de hengel betreft kun je kiezen uit een baitcaster met reel of een spinhengel met molen. Een baitcaster tussen de 190- en 220 cm en met een werpgewicht tot 65 gram is ideaal. Hiermee kun je veel soorten kunstaas aan en heb je mooie sport aan kleinere vissen.

Het kunstaas wat je gebruikt is vaak niet heel groot en om nog lekker sport te hebben, is een 65 grams hengel perfect.

Op deze hengels zou ik een 100 of 200 maat reel zetten met in elk geval 20/00 gevlochten lijn. Ik kies zelf voor een 22/00 lijn. Je kunt met dit soort lijnen diverse obstakels zoals takken nog uit het water trekken en zo je dure kunstaas veilig stellen. Wat de spinhengel betreft is een hengel van 240/270 cm met een werpgewicht tot 50 gram perfect. Ook hiermee kun je veel soorten kunstaas inzetten. Een molen in een 2500/3000 maat is prima in balans met deze hengels. 

 

Ga goed voorbereid op pad

De Rozemeijer Qualifier V2 serie heeft een aantal goede en betaalbare hengels voor de polder visserij. Nog een heel belangrijk onderdeel is de onderlijn. Of je nou fluorocarbon, staal of titanium kiest, kies in elk geval voor kwaliteit. Een snoek verliezen met kunstaas in zijn bek is geen fraaie gebeurtenis. Dus probeer dat te allen tijde te voorkomen. 

Lieslaarzen zijn super handig om dichtbij het water te komen.

Daarnaast is goed onthaak gereedschap een must. Een lange onthaaktang en een kniptang mogen niet ontbreken. Voor het landen van de vis kun je kiezen voor een hand landing of een landingsnet. De hand landing heeft mijn voorkeur, maar iedereen denkt hier anders over. Een grote kant tekening is dat je dit met vertrouwen doet. Durf je het niet aan of twijfel je, gebruik dan een degelijk rubber gecoat landingsnet.

Het liefst pakken we de vis met de hand, doe dit wel met vertrouwen!

Een vis laten vallen en/of haken in je handen wil je voorkomen. Gebruik geen te lomp net, je loopt tijdens een polder dag aardig wat kilometers en dan is een groot net echt een last. Rozemeijer heeft een paar mooie, betaalbare netten in het assortiment voor de kant visserij. Voor de handlanding zijn lieslaarzen echt ideaal. Je stapt gemakkelijk in het water en komt de vis dus sneller in je bereik. Bekijk tevens even goed de reglementen van de desbetreffende vereniging of je verplicht bent om een onthaakmat mee te nemen.

 

Goede kunstaas opties 

Wat kunstaas betreft is de keuze eindeloos. Jerkbaits, swimbaits, pluggen, rubber, spinners, lepels enz enz. Kies in elk geval voor kunstaas wat niet te diep loopt. De meeste sloten zijn nog geen meter diep. Persoonlijk vind ik de visserij met jerkbaits erg leuk. Je moet ze echt tot leven wekken, wat weer een extraatje geeft in je visserij. Een favoriet is de Rozemeijer Jerk & Swim. Echt een leuke jerkbait die je heel speels kunt vissen en me al heel wat mooie vangsten heeft opgeleverd.

De Rozemeijer Jerk & Swim is zeker één van de favorietjes.

Rubber doet het ook altijd goed. Shads tussen de 14- en 23 cm zijn prima voor de polder visserij. Liefst gemonteerd aan een shallow screw montage, zodat je ze mooi hoog in het water kunt vissen. De Paddle of de Little Paddle zijn hiervoor ideaal door hun dikkere buik, ze flanken enorm als je ze binnen draait. Kleine pluggen zijn vaak ook super! Ze verplaatsen veel water en trekken al snel de aandacht van onze groene vrienden. Een kleine plug die het de laatste tijd erg goed doet voor ons is de Rozemeijer Fat Dizzy. Dit kleine plugje met propeller is echt een snoekmagneet en wordt vaak vol overtuiging gegrepen. 

De nieuwe Fat Dizzy doet het super tegenwoordig!

Spinners, spinnerbaits en lepels zijn klassieke polder aasjes en op sommige dagen onverslaanbaar. Ze maken herrie, hebben veel bling, je kunt er snel veel water mee afvissen en de snoeken zijn er helemaal gek van. Er zijn helaas weinig merken meer die dit soort kunstaas in hun assortiment hebben, maar gelukkig heeft o.a. Rozemeijer een grote keuze in dit soort kunstaas.  

Check zeker de YouTube video! Vrijdag live!

Neem in elk geval niet teveel mee. Eén tacklebox met een handvol kunstaasjes in een mix van hierboven beschreven is voldoende. Ga lekker licht bepakt op stap en geniet van de omgeving, het avontuur en natuurlijk de brute aanbeten. Volg vooral je eigen pad. Ieder jaar leg je weer een stukje van de puzzel en ga je patronen herkennen en zo steeds gemakkelijker mooie vangsten boeken.  

 

Wijze woorden van Sijmen, bewandel je eigen pad want alleen zo ga je beter vangen dan de rest. Loop je achter de meute aan, dan is iedereen al voor jou geweest en is de stek eigenlijk al ‘klaar’.