Hooked on (1)… – Groot ‘klein’ water

20/12/2018
Hooked on (1)… – Groot ‘klein’ water

Waar vroeger mijn aandacht was gericht op de grotere wateren van ons land in de koude tijd met zo nu en dan een uitstap naar vaarten en vennen is dat de afgelopen jaren weer eens om geslagen. De reden daarvoor is vrij simpel. Nu zijn namelijk deze zelfde vennen en vaarten het grote water! Ik zie jullie fronsen nu al voor me… sloten, vennen en kleine meertjes = groot water?

Door Hilco van Nuil

De tijd staat er stil!

Ja! Dat soort watersystemen allemaal aan elkaar geschakeld zijn enorm qua omvang en elk deel heeft zijn eigen habitat en het is zo gaaf om dat te ontdekken. Je waant je bijna alleen op de aarde, geen enkele drukte om je heen. Elke bocht is een nieuw avontuur en dit leert je weer kijken en ademen… diep ademen.

Prachtige snoeken in overvloed.

En uiteraard doe je een concessie in de maat van de snoek, want een 100 plus in deze wereld is ‘al’ een ware trophy vis. Maar dat heb ik er graag voor over aangezien de grote meren nu erg moeilijk zijn. De meeste vis zit in de havens en op de diepere gaten her en der verspreid.

Daarom is het daar ook druk, heel druk! Dus vaker het veen in deze tijd want ‘de nergens heen vaarders’ zijn daar voor even verdampt en zo heb je deze prachtige wereld voor jezelf. De plantjes hebben ruim baan gemaakt, en het ‘zwarte’ water is nu voor een paar maanden beschikbaar… dat geeft een visser levensvreugde!

Schilderijen om elke hoek.

Dat zwarte water, bijna als teer als je er naar kijkt, is trouwens de heilige graal van deze visserij. Of je nu vanaf de kant of de boot vist, zoek dat zwarte water, want ik garandeer je dat je dan ‘spot on’ zit.

Ik zal het uitleggen: Zodra het water van lichtbruin naar zwart kleurt, zit je op een stuk wat geen stroming bevat en juist daar overwintert de aasvis in deze gebieden. Meestal zijn het gedeeltes die doodlopend zijn, tussen de huizen of vennen die ver van de hoofdvaarten af liggen.

Genieten!!!

‘Snoeken is zoeken’, was vroeger de term, maar geloof me, lulkoek van de bovenste plank in deze tijd van het jaar. 20 procent van het water bevat 90 procent van de vis. Ik zie zo vaak vissers vertrekken na een paar vangsten met het idee dat ze ‘op’ zijn en zie ze naar het bruine water gaan ….

Contrast kleuren… Het werkt!!!

Ikzelf vis er graag met kunstaas wat zich hectisch beweegt dus denk aan kunstaas wat normaal voor dieper water bedoeld is. Weinig lijn geven als je slepend vist en niet te langzaam varen. Werpend zijn spinners met grote colorado bladen perfect en bij jerks vaak de zenuwachtige typetjes.

Maar harde ratels kunnen soms ook de code zijn. Reden dat ik voor de trammelantkunstaas kies is eigenlijk heel simpel. Je hebt weinig cone en dat houdt in dat je geen diepte onder je aas hebt.

Kleine veenmeren, de parels van Nederland.

Je wilt dus kunstaas dat snoek activeert die zich in een wijdere omgeving van je kunstaas schuil houdt. Dat is meestal voor mij de beste manier om goede vangsten te realiseren op dat soort ondiepe wateren.

Kleurtjes vormen de laatste fine tuning die je kunnen helpen aan betere vangsten. Ik hoor wel eens dat het de actie is die de vangsten bepalen en de kleur niet relevant zou zijn. Nou ik ken dagen genoeg waar je dezelfde aasjes gebruikt, maar ze uiteindelijk toch een voorkeur geven aan bepaalde kleuren.

Contrast is daar vaak het toverwoord want helder wit, zilver, zwart of knalgeel geven je in percentage betere vangsten. Natuurlijke kleuren zullen in volgers zeker niet onder doen voor de contrast kleurtjes maar doorpakken, en dat willen we graag, dat is een heel ander verhaal!

En heel soms een waar monster!!!

Neem dat alles en een omgeving waar je met verwondering naar kunt kijken, waar jij je klein en nietig voelt, want dan zou het zo maar kunnen zijn dat je bij jezelf denkt… Ik wou dat ik op zwart water was vandaag! ;­-) FISH ON!

hILCO VAN NUIL

Klaar, nu lekker naar de kachel.. Nagenieten!