Kantvissen op rivier snoekbaars en baars – Op zoek naar de hotspots

13/09/2019
Kantvissen op rivier snoekbaars en baars – Op zoek naar de hotspots

Je hebt van die gassies die niet bij het water weg te slaan zijn. Dat niet alleen, hun vangsten vliegen je om de oren op social media. Etterbakkies zijn het 😛 Een goed voorbeeld is Dominique Neijenhuizen. Snoekbaars, baars, snoek, roofblei, het maakt niet uit, echt zo’n allesvanger waar we nog veel meer van gaan horen.

Door Dominique Neijenheuzen

Mijn mooiste visserij? Die op de rivier, leuk in de zomer, in de herfst en in de winter. Vooral in de zomer vis ik veel op baars en snoekbaars. Dan zoek ik het vaak ondiep, omdat ik van mening ben dat de goeie vissen deze plekken optrekken, omdat ook de aasvis ondiep ligt.

Overdag de XXL baars als mikpunt 🙂

Het liefst gebruik ik dan crankbaits, vooral omdat je dan constant bezig bent en je echt de vis opzoekt. Ik vis dan veel met pluggen zoals de Westin Rawbite van 9 cm. Dat is voor mij een absolute topper. Ook twitchbaits vallen goed in de smaak. Met twitchbaits kun je lekker agressief en snel rovers triggeren.

Baars is wel degelijk mogelijk in het donker, maar lastiger dan overdag.

In het donker daarom meer focus op zanderrrr.

Mooi om te zien hoe ondiep dit soort bakken komen te liggen in de zomer en in het najaar.

Overdag focus ik me vaak op baars, omdat deze stekel een zichtjager is. Met name bij daglicht zijn ze zodoende actief. Twitchbaits kunnen dan echt killing zijn. ‘s Avonds schakel ik dan over op snoekbaars, zodra de lampen aan gaan wordt de glasoog actief. Echt een vis van de schemeruurtjes.

 

stekken

Aanlegplekken van pondjes en waterbussen zijn dan ware topstekken. Niet alleen zorgen ze met hun motoren onder water voor reuring, ook is hier vaak stadsverlichting, dat beetje licht kan voor aasvis en dus ook snoekbaars als een magneet werken. Het liefste vis ik dan met shadjes die ik met korte tikjes met de hengel over de bodem vis. Een van mijn topshads is de Fox Rage Slick Shad van 9cm, een shad met een slankle body en een dunne staart die voor attractieve trillingen zorgt.

Ga op zoek naar harde bodem en je zit al bijna gebeiteld.

Ondiepe stekken. Tja, die zijn er met massa’s natuurlijk. Ik zal specifieker zij, echte hotspots zijn die ondiepe stekken een harde bodemstructuur, zoals zandplaten, steenstort, mosselbanken, etc. Daarnaast is de aanwezigheid van stroming van belang. Staat er geen stroming door de kentering in het tij of te weinig waterafvoer, dan zul je niets tot nauwelijks iets vangen, hoe goed de rivierstek ook is.

 

materiaal

Het materiaal dat ik gebruik zijn lichte hengels in combinatie met een molen van het 2500 formaat. Ik gebruik maar wat graag de Westin W6 finesse T\C 5-15 gram voor shadjes met een loodkop van 7 tot 14 gram. De molen is een Shimano Stradic C14+ 2500 met een 10/00 Spiderwire 8braid.

Twitchplugjes, een tube en onder de Slick Shad van Fox Rage. Goede munitie voor op de rivier.

Aan de hoofdlijn knoop ik een 40/00 fluorocarbon leader van rond de 60 cm lang; waarom ik wat dikker vis als anderen is omdat er op de rivier veel rotzooi ligt en vooral mosseltjes en steenstort. Met wat meer diameter heb je dan simpelweg meer te vertellen.

 

Roofblei

Ku n je je voorstellen voor wat voor dreun op je hengel roofbleien kunnen zorgen?

De bonus in de zomer en het najaar? Die spectaculaire roofblei. Die zilveren sprinter die verwoestend op je kunstaas kan klappen. Natuurlijk vis ik daar graag op. Waar let ik op? Het beste voor roofblei is zonsopkomst en/of de schemering. Je ziet rond die periode ook dat aasvisjes nerveus worden aan het oppervlak. Dan weet je dat je goed zit. Het kunstaas mag dan gerust klein zijn, zoals de Spinmad, kleine plugjes en twitchbaits.

De absolute bonusvis in de zomer.

Snel vissen is ook heel belangrijk met deze visserij, de roofblei is een hele sterke en snelle rover. Soms zie je de roofblei springen, dan hoor of zie je een klap op het water, dat betekent dat ze aan het jagen zijn. Gooi over de plek heen en begin meteen met snel binnenvissen, succes kan dan niet lang uitblijven.

Verrasingen genoeg, we hebben het niet eens over snoek gehad.

Al met al is er genoeg te beleven op en langs de rivier en zul je je niet snel vervelen. Natuurlijk zijn  er dagen dat het taai is, maar dat tegenover dagen dat de roofvis los gaat. Het is altijd weer zoeken naar de juiste plek op het juiste moment, met de juiste techniek.