Met deze 10 tips wordt 2019 je beste visjaar!

02/01/2019
Met deze 10 tips wordt 2019 je beste visjaar!

Zo, de oliebol en champagne zit achter onze kiezen en ons kruit hebben we letterlijk verschoten, tijd om het nieuwe jaar in te luiden en er ons beste visjaar ever van te maken! Roofmeister helpt je mee!

Door Team Roofmeister

TIP1> DOELEN

Stel jezelf een doel of meerdere doelen. Zie het vissen als een bedrijfsmatige onderneming. Neem een commercieel bedrijf als voorbeeld. Deze zal doorgaans een bepaald target stellen voor het nieuwe jaar, oftewel ‘dit jaar draaien we een omzet van zoveel Euro´. Alleen zo kan het bedrijf toetsen of ze dat jaar uiteindelijk succesvol zijn geweest. Hetzelfde geldt in principe bij het vissen. Bepaal voor jezelf wat je wilt vangen en hoe groot, misschien zelfs waarmee. Blijf daarbij vooral realistisch. 20 metersnoekbaarzen vangen in een jaar tijd is geen optie, met eentje mag je al apetrots zijn!

Eén doelstelling moet je niet uit het oog verliezen natuurlijk; dat je er maximaal plezier aan beleeft 😉

Pr roofblei verbreken. Beter trek je daar de zomer voor uit 😉

TIP2>  KIJK NAAR ANDEREN

Ook al zijn we die social media soms zat, toch zijn gezegend met Facebook, Youtube en Instagram. Bijna alle vissers delen hun vangsten op het internet en geven daarmee een bron van informatie. Het is een taboe, maar je kunt hier met een beetje kennis, kunde en improvisatie zelfs stekkeninfo uit los krijgen. Niet dat we aansporen om te gaan stekkenpezen, maar wellicht een idee om het ter inspiratie te gebruiken bij het zoeken naar soortgelijke stekken. Verder wordt vaak verteld welk kunstaas is gebruikt en/of welke techniek bij welk weertype. Doe er je voordeel mee!

TIP3>  KIJK NIET NAAR ANDEREN

Lijnrecht ten aanzien van bovenstaande, maar net zo belangrijk. Probeer jezelf niet te verliezen in kopieergedrag, durf de gebaande paden te verlaten. Zeker als je grote vis wilt vangen. Kapitale exemplaren zijn door de wol geverfd en juist door anders te doen dan anderen kan je dat succes opleveren. Vist iedereen ergens bijvoorbeeld op een en hetzelfde stuk, probeer jij daar net buiten eens een poging te wagen. Hybride jerkbaits zijn een mooi voorbeeld. Qua actie vraag je je soms af wat het in vredesnaam voor moet stellen en dat is ook de reden dat weinig mensen ermee vissen, maar geloof maar dat ze killing kunnen zijn voor grote snoek.

Met hardbaits kun je wel degelijk snoekbaars vangen, maar heb je de glasoog als doelstelling kies dan voor softbaits. 

TIP4>  TIJD MAKEN

Vissen kost tijd. Of we het nu leuk vinden of niet, het maken van uren hoort erbij. Daarnaast moeten we ons beseffen dat ook de factor geluk een rol van betekenis speelt. In principe kun je stellen: Hoe meer tijd je vist, hoe minder deze factor van invloed wordt. Even los staand van het feit of je de zaken ook zo efficiënt mogelijk aanpakt! Hoe dan ook, je als doel stellen om een tiental 50’er baarzen te vangen en daar twee dagen voor uittrekken heeft weinig zin, of je moet een regelrechte hotspot hebben natuurlijk. Slotsom, natuurlijk heb je toevalstreffers, maar over het algemeen gaan achter alle grote vangsten lange periodes van vallen en opstaan, vangen en blanken schuil.

TIP5>  AFSTEMMEN OP SEIZOENEN

Klinkt  logisch en dat is het ook. Wil je in de winter je eerste 70’er zeebaars vangen in de Europoort dan zul je letterlijk en figuurlijk van een koude kermis thuis komen. Hoe logisch ook, het kan geen kwaad om dit punt desalniettemin aan te stippen. Het seizoen is veelbepalend. In de zomer in een haven die targetsnoek opzoeken is zonde van de tijd. En ja, je kunt ‘s zomers dropshottend een stek afzoeken op grote baars, maar werpend  met een shad ben je effectiever en sneller.  De watertemperatuur is cruciaal voor het waar (welk gedeelte van een water, diepte) en hoe (welke techniek)  vangen van onze koudbloedige vrienden.

Met Google Maps/Earth mogen we onze handjes dichtknijpen. Ga je vissen op een nieuwe plek, dan zou een bezoek aan Maps vaste prik moeten zijn. Rechts onderin het icoon voor Streetview. 

TIP6>  DIGITALE HULPMIDDELEN

We hebben het al gehad over social media die je van hulp kunnen zijn, maar er is meer. Wat denk je van Google Maps? Ideaal voor een eerste verkenning van nieuw water en dat vanuit je luie stoel. Vaak zeggen de satellietbeelden al heel veel over de helderheid van het water, dieptes, planten en, niet geheel onbelangrijk, bereikbaarheid van het water. Voor wat betreft dit laatste punt, maak eens gebruik van het zogenaamde Streetview, er gaat een wereld voor je open… Letterlijk.

EXTRA TIP! De Navionics Boating app. Eigenlijk een must have applicatie voor elke visser met waterkaarten en dieptekaarten. Niet alleen ideaal voor de bootvisser, maar net zo goed voor de kantvisser. Klik HIER.

Streetview is ideaal voor het bekijken van de daadwerkelijke bereikbaarheid van een stek. Het voorkomt dat je voor nare verrassingen komt te staan. 

Een screendump van het Noordeiland in Rotterdam met de Navionics Boating App. Wat een info!!!

TIP7>  MAAK HET WATER KLEINER

Het klinkt wat vreemd, maar het kan! Heb je je pijlen op een bepaald water gericht staan, dan is het ondoenlijk om elke vierkante meter aandacht te geven. Maak daarom een plan met in het achterhoofd de plekken waar je jouw beoogde rover het beste aan zou kunnen treffen. Ga je vissen op een diepe zandafgraving, dan kun je het midden laten voor wat het is en je het beste concentreren op de oevertaluds. Een goed vooropgezet plan geeft rust in je hoofd tijdens een visdag en voorkomt dat je je focus verliest.

TIP8>  MATERIAAL CHECK

Zorg dat je spullen pico bello in orde zijn. Het laatste wat je wilt is een dikke vis verliezen door dat iets van je uitrusting de geest geeft. Denk aan splitring die uitbuigt, een dyneema lijn die al jaren op je spoel zit en breekt of een molen waarbij de slip plotseling begint te haperen. Eeuwig zonde van alle tijd die jij tot dan toe in het behalen van jouw doelstelling hebt gestoken. Check ook of je haken goed scherp zijn, vijl ze desnoods of gebruik nieuwe. Last but not least, test de knopen die je maakt zeer goed!

Uitgebogen of gebroken haken. De vraag is of je het voor had kunnen zijn…

TIP9>  PSYCHE

Vissen is ook een psychisch spelletje, waarbij jij mentaal op de proef gesteld wordt. Hoe lang houd jij het vol zonder ook maar een aanbeet of enige actie. Hoe vaak sta jij wel niet te wisselen van kunstaas en moet je jezelf afvragen of dat dat niet ten koste gaat van effectieve vistijd?  Alle goede vissers zullen hetzelfde zeggen, VERTROUWEN HEBBEN IN WAT JE DOET  is het allerbelangrijkste. Naar de praktijk vertaald: Ga bijvoorbeeld niet een hele dag vissen met hybride jerkbaits inplannen, als je er totaal geen vertrouwen in hebt. Nogmaals, je doelen halen gaat tijd kosten en als je dan iets staat te doen waar je geen vertrouwen in hebt, dan werkt dat averechts.

Vissen kan je horendol maken!

TIP10>  STEKKEN ZIJN ALLES

Al het bovenstaande kun je vergeten als je niet op de juiste stek vist, hoe goed je voorbereiding, materiaal en kunstaas ook wel niet is. Tijd voor een cliché: ‘Zitten ze er niet, dan vang je ze niet!’ Een stelregel die bovenaan staat. Parallel daaraan, besteed ook zeker niet teveel aandacht aan een vermeende hotspot. Natuurlijk kunnen een paar extra worpjes op die ene hotspot waar je vorige keer zo goed gevangen hebt geen kwaad, maar staar je er niet op blind. Geloof het of niet, vissen kunnen zwemmen 😉 en net zo goed naar andere oorden. Verkassen en nieuwe visgronden zoeken is dan beter.

Het moment waar het allemaal om te doen is!

Hopelijk helpen we jullie een stap verder met deze tips Roofmeisters. Lukt het, laat ons de foto’s maar zien 🙂