Met deze fishfinder til je je visserij naar een hoger niveau

26/10/2023
Met deze fishfinder til je je visserij naar een hoger niveau

Een goede fishfinder helpt je ontzettend in je zoektocht naar stekken en vis. Ze komen dan nog niet in de boot springen, maar het wordt zeker makkelijker wanneer je je fishfinder goed beheerst. Ik ben nu ruim een jaar in het bezit van de Raymarine Element en ik heb echt verschil gemerkt in mijn visserij sinds dat ik hem ben gaan gebruiken en leren begrijpen. 

Door Luc de Groot

Na jaren met een basic fishfinder gevist te hebben, voelde ik aan dat het tijd was voor de volgende stap. Waarom? Ik wilde meer halen uit mijn beperkte tijd op het water en ik wilde beter begrijpen waarom ik op sommige stekken veel beter ving dan op andere stekken. Mijn eisen waren een goede prijs, gezien ik nog gewoon studeer en een hele goede side scan. Al snel kwam ik bij de Raymarine Element uit en de keuze was snel gemaakt.

De Element zit nu al ruim een jaar op mijn boot en elke week ben ik er meer en meer tevreden over.

Naar mijn mening is de Element de beste fishfinder voor mensen die iets meer van hun fishfinder eisen voor een kleiner budget. Hij heeft alle functies die je nodig hebt en hij is zeer makkelijk te bedienen en begrijpen. Tuurlijk zijn er meer geavanceerde fishfinders, maar daar betaal je ook haast het dubbele voor. Als je kijkt naar prijs/kwaliteit verhouding, dan is dit de beste in zijn klasse. Met de Element kun je je fishfinder skills en je visserij echt een stap omhoog brengen als het nog vrij nieuw voor je is!

 

Gebruiksgemak

Ten eerste is er het gebruiksgemak. De Raymarine Element is heel rechttoe rechtaan zonder al te veel poespas. Wat ik er zo prettig aan vind, zijn de sneltoetsen. Met een enkele druk op de knop kun je wisselen van layout die je allemaal vooraf in kunt stellen, ideaal!

Met een enkele druk op de knop wissel je zo van layout en kun je je meteen aanpassen aan de omstandigheden.

Voor het vissen op snoek vertrouw ik bijvoorbeeld zwaar op de SideVision. Daarom heb ik ook altijd een layout aan staan met een SideVision erbij en een Navionics kaart, deze zijn naar mijn mening bij het vissen op snoek het belangrijkst. Op een andere sneltoets heb ik bijvoorbeeld mijn instelling voor snoekbaars, dit is een Navionics kaart, DownVision en/of 2D sonar. Nog een voordeel van de Element is dat je hem uit de doos zo kunt gebruiken. De automatische instellingen volstaan echt prima voor de meeste visserijen.

Voor snoek vind ik de SideVision echt top, hier zie je een snoekje komen voor mijn shadje.

 

Waarom de SideVision?

Waarom wilde ik graag een fishfinder met een goede side scan? Dat is omdat naar mijn mening deze functie je het meest complete plaatje geeft van wat er onder water gebeurt. Het kost alleen wel even tijd om echt te snappen wat nou wat is onder water. Met deze functie kun je structuur vinden, vis vinden en gewoon echt goed onder water ‘kijken’. Ik vis graag op de rivier op de ondieptes en de Element is precies een fishfinder die echt heel goed is op ondiep water. Zelfs op 1.5 m diepte kan ik nog heel goed zien wat er naast de boot allemaal gebeurt.

Ik vis graag de oevers van de rivier af. Met de SideVision kan ik precies zien waar de hotspots in de oever liggen.

De SideVision gebruik ik vooral om de stek af te speuren naar structuur en/of planten. Zeker in het najaar en voorjaar worden planten schaars en met de SideVision kan ik deze echt goed opsporen. Je vindt de spot in de spot een stuk makkelijker en hierdoor ben ik echt meer gaan vangen. Als ik zo’n plekje vind, leg ik de boot even op anker en geef het een paar worpen extra. Nog iets waar ik de SideVision veel voor gebruik, is afstand bepalen van de planten. Wanneer ik ze niet kan zien, kijk ik naar de fishfinder en probeer zo’n vijftien meter afstand te houden. Zo kan ik er mooi over en langs vissen.

De boot wat weg van de planten houden, zorgt ervoor dat ik de hele zone mooi kan uitvissen en de vissen niet onnodig weg jaag.

Naast het vinden van structuur en andere schuilplaatsen voor de rovers, kan ik ook mooi scholen aasvis zoeken met de SideVision of zelfs individuele rovers. Dat laatste is echter wat lastiger en kost soms wel wat geduld, maar het kan zeker! Wanneer ik grote stukken bodem af wil zoeken, dan zet ik de frequentie laag. Zo kan ik verder kijken en goed structuur vinden. Wanneer ik echt meer op de stek zelf lig, of echt vis zoek, gaat de frequentie omhoog. Zo krijg je scherper en preciezer beeld, maar dan moet je dus wel dichterbij liggen.

Aasvis kun je overigens ook prima vinden met de 2D sonar en DownVision. Op deze stek gebeurt wat!

 

Tot slot

Al met al heeft de Raymarine Element mij echt geholpen in het vinden van stekken, vis en het begrijpen van het water. Ik heb op mijn thuiswateren nieuwe plekken ontdekt waar ik normaal zoaan voorbij ging. Op de 2D sonar alleen ga je lang niet alles zien en zodra je DownVision en SideVision gaat gebruiken, gaat er een wereld voor je open! Vis je dus met een kleiner budget, of wil je een stapje hoger maken, dan is de Element zeer aan te raden. Hij is te krijgen in 7 inch, 9 inch en 12 inch!

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel over de Element? Dan kun je Luc gerust een vraag stellen via Instagram, klik HIER.