De roofblei… Een mysterieuze vis waar veel vissers moeite mee hebben om ze te vangen. Zie je ze jagen? Dan is het eigenlijk ook heel moeilijk om ze te vangen als je niet het juiste aas hebt. De ene keer kun je niets verkeerd doen en de andere keer vang je bot… Het zijn slimme vissen en dat merken we maar al te goed! Heb jij nog nooit een roofblei gevangen? Dan is dit een must read!
De roofblei is een vis die in de familie van de cypriniden zit, ook wel karperachtigen. Toch is het een echte roofvis en aan de bouw is ook te zien dat het snelle vissen zijn. Ze hangen graag rond bij (hard) stromend water, maar je ziet ze ook veel op rivierplassen die in directe verbinding staan met de rivier. Ze jagen hier vaak ondiep in de hele vroege ochtend of laat in de avond.

Vaak zijn ze actiever tijdens de zogenaamde ‘golden hours’. FOTO: Thomas van Liempd
Vaak tref je even een gouden uurtje rond deze tijden, om vervolgens geen roofblei meer te zien. Ga dus echt vroeg je bed uit, of ga laat in de avond als je echt veel kans wilt maken op een aantal dikke roofbleien! Roofbleien kunnen ook heel gefocust zijn op één type formaat aasvis en deze zijn in juni/juli nog erg klein. Ga je meer richting augustus/september en oktober, kun je roofbleien ook vangen op groter aas tussen de 6 cm en 10 cm.
Waar ga je ze zoeken?
Je kunt roofbleien vooral vinden op wateren die stromen of in verbinding staan met rivieren. Zeker op wateren met gemalen of sluizen die open staan, kun je er donder op zeggen dat er roofblei in de buurt zit. Ook zijn plekken waar de stroming harder is dan normaal op andere plekken interessant voor roofblei. Denk aan versmallingen in het water, of buitenbochten in de rivier. Hier stroomt het altijd gemiddeld wat harder dan op ‘normale’ rechte stukken. Begin maar eens op dit soort plekken als je roofblei zoekt.

De oever zones van rivierplassen kunnen ’s ochtends vroeg hele mooie roofbleien opleveren. FOTO: Tim Hakkert
Wanneer je gaat vissen op rivierplassen, verraden ze zich eigenlijk vaak al snel wanneer ze jagen, want de oeverzones zitten vol met jonge vis die de roofblei maar wat graag opjaagt. Hier kun je, zeker in de hele vroege ochtend of vlak voor de zon onder gaat op heel ondiep water goede zaken doen. Wil je spektakel? Dan zijn dit zeker de type stekken waar je het kunt krijgen. Zie je kleine vis zwemmen? Kijk dan goed hoe groot deze zijn en probeer ook eens je aas af te stemmen op het formaat aasvis wat je ziet zwemmen. Roofblei kan nogal een tunnelvisie hebben op één formaat aasvis.

Soms zijn ze selectief en soms… Tja, dan vang je ze gewoon op 20 cm groot kunstaas bedoeld voor snoek…
De ideale setup
Qua setup heb je niet per se een specialistische set nodig, tenzij je natuurlijk fervent roofblei visser bent. Afhankelijk van hoe ver je wilt werpen, is een hengel van ongeveer 2.40-2.70 m ideaal met een werpgewicht tot ongeveer 50 gram met een snelle actie. Gevoel heb je niet zo zeer nodig, maar wel een snelle actie om goed ver te werpen. Als molen kies je een molen tussen de 3000 en 4000 serie met 12/00 of 14/00 gevlochten lijn. Neem het vooral niet te dik, want je wilt als het moet ver kunnen werpen, maar ook niet te dun, want de klappen kunnen hard zijn.

Een wat langere hengel is prettig omdat deze verder werpen en beter dempen. FOTO: Rob Nullens
Ook is het lekker om een molen te hebben met een hoge inhaalsnelheid, dan draai je je iets minder suf. Als leader kun je 30/00 fluorocarbon gebruiken, desnoods van 2 á 3 m lang, om de kans te verkleinen dat de roofbleien je lijn goed zien. Fluorocarbon is alsnog zichtbaar, maar een stuk minder dan fel gekleurde gevlochten lijn.
Snelheid is key
Roofbleien zijn razendsnelle vissen, maar ook erg slim. Ze zien snel dat er iets niet in de haak is en bijten dan niet meer. Wanneer je erg snel vist, trigger je niet alleen hun jachtinstinct door een vluchtend visje na te doen, maar je geeft ze ook geen tijd om je aas te bekijken. Ze moeten direct kiezen: bijten of laten gaan. Daarom kunnen die aanbeten ook zo gruwelijk hard zijn omdat ze op volle snelheid je aas rammen. Spektakel ten top!

Kies altijd kunstaas wat altijd recht blijft lopen, ongeacht de snelheid. FOTO: Rob Nullens
Bij het vissen op snelheid is het wel belangrijk dat je de juiste aaskeuzes maakt. Kies altijd een soort kunstaas wat altijd recht blijft lopen, hoe hard je ook draait. Test dus altijd even voordat je lukraak gaat smijten. Goede keuzes voor roofblei zijn Salmo Sliders, Westin Swim, tailspinners en pilkers om maar wat te noemen. Eigenlijk werkt alles wel wat je keihard naar binnen kunt spinnen. Denk je dat je te snel vist? Onmogelijk, roofbleien zijn veel sneller dan jij kunt draaien! Vergeet niet je slip een beetje open te draaien, want de aanbeten zijn hard.

Je kunt je voorstellen dat de aanbeet van zo’n vrachtschip hard is als deze op volle snelheid je aas ramt. Vis dus niet met je slip dicht! FOTO: Tim Hakkert
Blijven zoeken
Roofblei vissen is een zeer actieve visserij, dat wil zeggen dat je niet te lang op een plek moet blijven hangen. Een actieve roofblei laat zich heel erg snel zien en doordat je snel vist, vis je ook in korte tijd veel water af. Gooi dus gewoon een aantal keren in alle richtingen en blijf als je geen aanbeten krijgt maximaal een half uur op één stek staan. Wissel ook van kunstaas wanneer je geen beten krijgt en vis het nog eens goed uit.

Je kunt ook wat dieper proberen, roofblei zit echt niet alleen maar aan het oppervlak. FOTO: Tim Hakkert & Lau Boom
Zoals gezegd, roofblei laat zich echt wel zien als ze er zin in hebben. Klappen ze niet op je aas? Dan zie je ze wel in het oppervlak van het water draaien of zelfs klappen. Probeer ook zeker verschillende dieptes. Zo kun je vissen met topwaters, een aasje die 10-20 cm diep gaat en kunstaas wat 1-1.5 m diep gaat om verschillende waterlagen af te zoeken.
Met deze tips ga jij je eerste roofblei zeker vangen! Het is even puzzelen, maar je gaat stekken vinden waar ze zitten en op een moment ga je snappen wanneer ze jagen en hoe je ze vangt. Succes!