Zo vang je roofblei in het najaar! NU is de tijd voor grote bakken

05/10/2022
Zo vang je roofblei in het najaar! NU is de tijd voor grote bakken

Vissen op roofblei is ontzettend populair. En terecht, want de roofblei is een prachtige sterke roofvis en komt talrijk voor in onze Nederlandse wateren. Daarnaast is de visserij heel actief en de aanbeten zorgen doorgaans voor veel spektakel! Inmiddels vang ik de roofbleien heel het jaar rond en deel ik graag enkele tips met je die niet alleen betrekking hebben op de zomerperiode. Zo vang je roofblei in het najaar!

Door Yvo Bindels

Wie aan roofblei denkt, ziet al snel een zomervisserij voor zich met ondiep jagende roofbleien op het vele visbroed. Toch is oktober (en overigens ook het vroege voorjaar) een uitstekende maand voor roofblei, vooral voor de echt grote vissen!

Herfst is de tijd voor de big ladies!

Die vullen hun buik voor de koude maanden en jagen volop. Houd er wel rekening mee dat het visbroed nu al wat groter is en ook al iets dieper zit. Vis in oktober dus eens met pluggen die 2 tot 4 meter diep duiken of met zwaardere Asp spinners en je maakt kans op de echte joekels.

 

De beste onderlijn

Roofblei is een goede zichtjager. Fluorocarbon heeft daarom dankzij z’n ‘onzichtbaarheid’ onderwater een streepje voor. Daarnaast is het makkelijk te knopen en snel te vervangen, ook wel zo prettig. De aanbeten van roofbleien kunnen ongenadig hard zijn. Dit komt doordat ze jouw kunstaas eerst inhalen, ze vliegen er dus in tegenovergestelde richting op.

Goed fluorocarbon is essentieel, de aanbeten zijn ongenadig hard.

Die krachten zijn enorm. Vis daarom met minimaal 35/00 fluorcarbon van topkwaliteit. Mijn voorkeur heeft een 40 cm lange onderlijn van Gamakatsu fluorocarbon. Sterk, ‘onzichtbaar’ en slijtvast. Verkrijgbaar op een handig klosje van 25 meter. Indien de kans op snoek aannemelijk is, dan neem ik liever een 7×7 stalen onderlijntje.

 

Speedtrolpower

Slip open en hand op je spoel! Dat is bij speedtrollen op roofblei essentieel wil je de boel heel houden. Maar wat is het verslavend, die enorme beuken op je hengel! Speedtrollen op roofblei doe ik graag op een snelheid van 8 tot 11 km/u. Ik kies daarbij pluggen die niet te hard aan de hengel trekken, maar wel veel tumult veroorzaken en ook op hoge snelheid snaarstrak blijven lopen.

Speedtrollen heeft al flink wat dikke vissen aan boord gebracht!

Een absolute topper ervoor is de Pikefighter Triple Jointed Junior van 11 cm. Dit leverde vismaat Han van den Eertwegh zelfs het voormalige NL record van 85 cm op. Probeer het ook eens op de plassen die je oversteekt richting rivier. Je mag er immers meestal niet veel sneller varen dus waarom niet een plug laten meelopen. Vroeg of laat is het bingo!

 

Shads

In bovenstaande kun je zien hoe ik in de koudere periode roofbleien vang met shads van 12 cm. Daar kreeg ik behoorlijk wat reacties op van verraste roofvissers, want het is niet een stuk kunstaas waarbij je gelijk denkt aan roofblei. Toch is het enorm effectief!

In de koudere periodes kies ik voor de 12cm Wobshad!

Ik kies voor de zachte, beweeglijke Wobshad 2.0 met veel staartactie, gevist op een 10 tot 21 grams HD (Heavy Duty) jighead van SPRO in de maat 4/0 of 5/0. Deze loodkop is uitgerust met een vlijmscherpe en sterke Gamakatsu haak die ook bij de meest harde beet niet uitbuigt.

 

Kunstaas top 6

Met dit onderstaand roofblei kunstaas in je tackle box kun je alle omstandigheden aan! Uiteraard is experimenteren met diverse aasjes superleuk om te doen, maar als ik kijk naar pure vangkracht dan heb ik weinig anders nodig dan deze zes aasjes. Met de kanttekening dat ik van de Asp Spinner wel meerdere varianten en gewichten standaard bij me heb.

  1. SPRO Asp Spinner
  2. SPRO Pikefighter Triple Jointed
  3. SPRO Ikiru Silent Jerk 90
  4. SPRO Wobshad 2.0
  5. Rapala Long Cast Minnow
  6. SPRO Ikiru Pop 65

Mijn top zes stukken kunstaas voor roofblei!

 

Zo vang je roofblei in het najaar! De tijd voor echte bakken is aangebroken en met deze tips van Yvo kun je op jacht gaan naar een dikke tarpon van het zoete water! Om meer gave foto’s van dikke roofbleien te zien, check dan Yvo’s Instagram!